Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як варити чорний рис, щоб було максимально корисно та смачно?

Незвичний для нашої країни, але оригінальний на смак і неймовірно корисний. В чому особливості чорного рису і чим він відрізняється від білого? Як його готувати та з чим поєднувати? Про все це нижче.

Чим чорний рис відрізняється від білого?

Чорний рис має навколо зерна міцну оболонку, білий своєю чергою максимально очищений та шліфований від оболонки. Тому незалежно від того, як приготувати чорний рис, він завжди буде максимально розсипчастим і його для цього навіть не потрібно промивати. Адже при варінні крохмаль залишається в середині, під оболонкою. На відміну від білого рису, який значно частіше стає липким і склеюється після приготування.

Чорний і білий рис на смак дуже кардинально відрізняються одне від одного. Звичний для нас білий рис має максимально нейтральний смак, м’який, може розварюватись в кашу (особливо круглий сорт білого рису). Чорний вид злаку містить свій особливий смак і аромат, який злегка нагадує горіховий.

Ще одна суттєва різниця, яку мають білий і чорний рис — приготування. Темний сорт готується вдвічі-втричі довше за шліфовану крупу.

Чорний і білий рис відрізняються між собою і впливом на організм. Користь чорного рису значно вище завдяки оболонці зерна. Тому в ньому високий вміст вітамінів, зокрема: майже всі вітаміни групи В, антиоксиданти, вітамін Е, магній, цинк. Все це позитивно впливає на роботу нервової та серцево-судинної системи, мозку, на здоров’я шкіри. Також в дикому рисі значно більше клітковини.

Якщо білий рис містить багато швидких вуглеводів і підвищує рівень цукру в крові, то з чорним рисом все навпаки. Завдяки оболонці зерна він довше перетравлюється і на довше забезпечується відчуття ситості.

Чорний рис: як готувати на плиті?

Для приготування на плиті слід попередньо замочити рис хоча б на 3 години, але якщо є можливість, то краще замочувати цілу ніч. Якщо часу ще менше, то можна залити на 1 годину, але не холодною водою, а окропом.

Після цього береться пропорція 100 г чорного рису і 300 г води. Варити крупу потрібно близько 40 хвилин на невеликому вогні, накривши каструлю кришкою. Після цього перевірити готовність і за потреби варити ще 10 хвилин. Слід розуміти, що навіть після 40-50 хвилин варіння крупа все одно буде мати трохи тверді зернята, бо така в неї особливість.

Що стосується розмочування, то цей вид злаків точно слід попередньо замочувати. Якщо цього не робити, то час приготування збільшується вдвічі.

Є ще один нюанс, що стосується приготування на плиті: чорний рис може фарбувати посуд в чорний колір. Це нормальна особливість цього виду крупи. Тому не варто брати емальований білий посуд для приготування, краще підійдуть металеві каструлі або з темним антипригарним покриттям всередині.

Чорний рис: як варити в мультиварці, пароварці та скороварці?

В мультиварці рис вариться трішки швидше, ніж на плиті. Зазвичай, більше, ніж

40 хвилин не потрібно. Більшість мультиварок мають функцію рис, вона підходить найкраще. Пропорція крупи до води завжди однакова і складає 1:3.

Пароварка зберігає трохи більше вітамінів зі злаків, проте є і суттєвий мінус. Навіть розмочений чорний рис готується в пароварці не менш як годину (зазвичай, 60-70 хвилин) і потрібна спеціальна чаша або звичайна, але з максимально дрібними дірочками.

В скороварці чорний рис зазвичай готовий приблизно через 30 хвилин приготування, якщо розмочений. Якщо ж ні, тоді час продовжується до 45 хвилин.

Як приготувати чорний рис смачним? 5 порад

Є декілька перевірених порад, які допоможуть зробити крупу смачнішою:

  • готувати не на воді, а одразу на курячому, овочевому або грибному бульйоні;
  • додати на початку приготування суміш сушених овочів, а саме: моркву, селеру, цибулю, часник;
  • попередньо підсмажити на 1 столовій ложці оливкової олії або вершкового масла порізаний зубчик часнику, після чого зубчик прибрати, додати рис, обсмажити 2-3 хвилини, далі залити водою та готувати до готовності;
  • додати до рису при варінні цедру лимона та сухий розмарин (найкраще такий гарнір смакуватиме до риби, морепродуктів, курки);
  • при варінні можна додати до 100 г рису 220 мл води та 80 мл білого сухого вина (такий варіант ідеально підходить, якщо до рису будуть іти морепродукт або риба).

Чорний рис: рецепти

Поділимось трьома варіантами гарантовано смачних страв з чорним рисом:

1. Гарнір з чорного рису з білою рибою.

Для 2 порцій взяти 100 г чорного рису, 220 мл води, 80 мл білого сухого вина, сіль — зварити крупу до готовності (40-50 хв). Паралельно замаринувати 300 філе білої риби (хек, сайда, тріска) в 1 столовій ложці олії, цедри лимону, прованських травах (сіль та перець на свій смак). Коли рис буде майже готовий, підсмажити рибу на сковороді по 2.5 хвилин з кожної сторони. Подати рибу до рису, за бажанням додати салат зі свіжих овочів.

2. Чорний рис з грибами та вершковим соусом.

Для 2 порцій взяти 100 г чорного рису, 300 мл бульйону з білих грибів (можна сушених) — зварити до готовності (40-50 хв). Взяти 300 г печериць, 50 г цибулі, 100 мл вершків 10% жирності, масло вершкове 15 г, 5 г пшеничного борошна, сіль та перець. Для приготування розтопити масло в сковорідці, підсмажити на ньому порізану цибулю протягом 5 хвилин. Далі підсмажити 5 хвилин печериці. Додати борошно, спеції, перемішати, влити вершки. Протушкувати разом 3 хвилини. Додати гриби в соусі в каструльку з рисом,  добре перемішати та накрити кришкою на 5 хвилин. Страва готова!

3. Чорний рис з пряною куркою та овочами.

Для 2 порцій взяти 100 г чорного рису, 300 мл курячого бульйону, сіль та перець. Поставити варити рис. Паралельно взяти 250 г курячого філе, порізати невеликими шматочками однакового розміру, замаринувати в 1 столовій ложці оливкової олії, паприці, прованських травах і роздавленому 1 зубчику часнику. Лишити на 15 хвилин. Далі на сковорідці на 1 ст.л. оливкової олії підсмажити овочі: по 100 г баклажана солодкого перцю, помідорів. Смажити 5 хвилин. Додати курку і обсмажувати ще 5-7 хвилин під кришкою. Подавати з готовим рисом.

З архіву або читайте також:

Які натуральні замінники цукру обрати при схудненні?

21.3.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті