Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як зменшити кількість солі в раціоні

Скажемо одразу: ні, не треба відмовлятись від солі повністю! Сіль потрібна організму. Питання як завжди лише в кількості. Скільки солі ви споживаєте? Якою є норма? Як зменшити кількість солі? І в яких продуктах міститься солі найбільше?

Скільки солі ви споживаєте, а скільки – є нормою?

Норма – 5 г на день (чайна ложка, якщо простіше). Ті, хто їсть ковбаси, сири (плавлені теж), снеки, соуси, соління, консерви – споживає близько 25 г солі на день. Всього лиш в 5 разів більше норми. Ті, хто харчується без чіпсів і ковбас, тобто споживає більш-менш здорову їжу – їсть в середньому 12 г солі (тобто, все одно трохи забагато). Чому так, якщо ви їсте все корисне? Бо під час приготування не зауважуєте, скільки солі сипите. До того ж, сіль є і в корисних продуктах.

До речі, хто користується преміум версією додатку “Таблиця калорійності” знає, що програма рахує вміст солі в споживаних вами продуктах. Але фішка в тому, що далеко не всі виробники продуктів пишуть, скільки там солі. Тож точно порахувати все одно важко.

Що робити з надлишком солі в раціоні?

Є хороші звички, які дуже дієві:

✅ Зважувати собі на день 4 г солі. Якщо не маєте вагів, візьміть 4 стіки солі десь в кафешці, висипте в ложку і запам’ятайте, скільки це на вигляд. Зважувати 4, а не 5, бо 1-4 г залишити на вміст у продуктах. Можна почати з 10 г, і щотижня зменшувати на 1 г. Людина звикає до менш солоної їжі за 3-6 тижнів. За цей час менш солона їжа починає смакувати, а солоні страви стають на смак занадто солоними. За 5-6 тижнів можна вже відкинути цей метод, бо рецептори звикнуть, тож “на око” ви будете додавати сіль в помірній кількості.

✅ Солити вже готову страву, а не під час приготування. Так ви будете додавати мінімум на чверть солі менше (і при цьому смак страви майже не страждатиме).

✅ Якщо додаєте в страву твердий сир, бринзу, фету, слабосолону/консервовану рибу, то не додавайте сіль.

✅ Горішки обирати без солі.

✅ Обирати спеції без солі. Або ж враховувати, що там є сіль, і додатково її не сипати у страву.

Вміст солі в 100 г, вміст залежить від виробника:

  • Сушена риба в 9-17 г (найчастіше 12-15 г)
  • Ковбаса салямі, краківська, московська 6-16.5 г (найчастіше від 10 до 14.5 г)
  • Лосось та інша риба слабосолена або копчена – 4.2-6 г
  • Мариновані морепродукти 2.7-4.5 г
  • Інші види ковбас 2.2-5 г (найчастіше близько 4-4.5 г)
  • Ікра (лосося, тріски, мойви) + різні рибні намазки 2.4-4.5 г (найчастіше 3.4-3.8 г)
  • Сири фета, бринза – 2,2-3 г
  • Чіпси, снеки, сухарики, солоні крекери, попкорн – 1.8-3.4 г
  • Соління – 1.6-2.5 г (консервовані горошок/кукурудза/квасоля – переважно 0.5-1 г)
  • Оливки, маслини, в тому числі фаршировані 1.5-3.5 г
  • Варені ковбаси, сосиски (в тому числі дитячі) від 1.3 до 3.8 г (найчастіше 2-2.5 г)
  • Тверді і напівтверді сири 1.2-2.3 г
  • Паштети 1.2-3.7 г
  • Майонези і соуси – 1-2.6 г (соуси песто 1.5-3.7 г)
  • Солоний арахіс і соняшникове насіння – 1-1.5 г
  • Тунець та інша риба у власному соку 0.9-1.2 г
  • Плавлені сири – 0.85-2.9 г (найчастіше 1.5-2.5 г)
  • Крем-сири – в середньому 0.7 г.
З архіву або читайте також:

Детальний гід по схудненню: все про калорії, активність, продукти

19.5.2021 Таблиця Калорійності Корисні поради

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Продукти для укріплення суглобів: що їсти коли болять суглоби? Продукти для укріплення суглобів: що їсти коли болять суглоби?

Ключові фактори, які впливають на здоров’я суглобів – це вік, генетика, вага, фізична активність та раціон. На перші два фактори вплинути неможливо, натомість активність, підтримка нормальної ваги й особливо якість раціону – це профілактика проблем з суглобами, яка доступна кожному. На які корисні продукти для здорових суглобів звернути увагу? Яка їжа навпаки погано впливає? Який спорт підходить для здоров’я суглобів? Про все це нижче.

Повна стаття 25.9.2021 0

Заморозка продуктів: корисні поради Заморозка продуктів: корисні поради

Морозити ягоди, овочі, фрукти – ідеальний варіант їхнього зберігання, адже в заморожених продуктах лишаються всі вітаміни. Як морозити продукти, щоб вийшло смачно? Як зробити так, щоб максимально багато влізло в морозилку? Що з продуктів не варто морозити?

Повна стаття 3.7.2021 0