Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як зменшити кількість солі в раціоні

Скажемо одразу: ні, не треба відмовлятись від солі повністю! Сіль потрібна організму. Питання як завжди лише в кількості. Скільки солі ви споживаєте? Якою є норма? Як зменшити кількість солі? І в яких продуктах міститься солі найбільше?

Скільки солі ви споживаєте, а скільки – є нормою?

Норма – 5 г на день (чайна ложка, якщо простіше). Ті, хто їсть ковбаси, сири (плавлені теж), снеки, соуси, соління, консерви – споживає близько 25 г солі на день. Всього лиш в 5 разів більше норми. Ті, хто харчується без чіпсів і ковбас, тобто споживає більш-менш здорову їжу – їсть в середньому 12 г солі (тобто, все одно трохи забагато). Чому так, якщо ви їсте все корисне? Бо під час приготування не зауважуєте, скільки солі сипите. До того ж, сіль є і в корисних продуктах.

До речі, хто користується преміум версією додатку “Таблиця калорійності” знає, що програма рахує вміст солі в споживаних вами продуктах. Але фішка в тому, що далеко не всі виробники продуктів пишуть, скільки там солі. Тож точно порахувати все одно важко.

Що робити з надлишком солі в раціоні?

Є хороші звички, які дуже дієві:

✅ Зважувати собі на день 4 г солі. Якщо не маєте вагів, візьміть 4 стіки солі десь в кафешці, висипте в ложку і запам’ятайте, скільки це на вигляд. Зважувати 4, а не 5, бо 1-4 г залишити на вміст у продуктах. Можна почати з 10 г, і щотижня зменшувати на 1 г. Людина звикає до менш солоної їжі за 3-6 тижнів. За цей час менш солона їжа починає смакувати, а солоні страви стають на смак занадто солоними. За 5-6 тижнів можна вже відкинути цей метод, бо рецептори звикнуть, тож “на око” ви будете додавати сіль в помірній кількості.

✅ Солити вже готову страву, а не під час приготування. Так ви будете додавати мінімум на чверть солі менше (і при цьому смак страви майже не страждатиме).

✅ Якщо додаєте в страву твердий сир, бринзу, фету, слабосолону/консервовану рибу, то не додавайте сіль.

✅ Горішки обирати без солі.

✅ Обирати спеції без солі. Або ж враховувати, що там є сіль, і додатково її не сипати у страву.

Вміст солі в 100 г, вміст залежить від виробника:

  • Сушена риба в 9-17 г (найчастіше 12-15 г)
  • Ковбаса салямі, краківська, московська 6-16.5 г (найчастіше від 10 до 14.5 г)
  • Лосось та інша риба слабосолена або копчена – 4.2-6 г
  • Мариновані морепродукти 2.7-4.5 г
  • Інші види ковбас 2.2-5 г (найчастіше близько 4-4.5 г)
  • Ікра (лосося, тріски, мойви) + різні рибні намазки 2.4-4.5 г (найчастіше 3.4-3.8 г)
  • Сири фета, бринза – 2,2-3 г
  • Чіпси, снеки, сухарики, солоні крекери, попкорн – 1.8-3.4 г
  • Соління – 1.6-2.5 г (консервовані горошок/кукурудза/квасоля – переважно 0.5-1 г)
  • Оливки, маслини, в тому числі фаршировані 1.5-3.5 г
  • Варені ковбаси, сосиски (в тому числі дитячі) від 1.3 до 3.8 г (найчастіше 2-2.5 г)
  • Тверді і напівтверді сири 1.2-2.3 г
  • Паштети 1.2-3.7 г
  • Майонези і соуси – 1-2.6 г (соуси песто 1.5-3.7 г)
  • Солоний арахіс і соняшникове насіння – 1-1.5 г
  • Тунець та інша риба у власному соку 0.9-1.2 г
  • Плавлені сири – 0.85-2.9 г (найчастіше 1.5-2.5 г)
  • Крем-сири – в середньому 0.7 г.
З архіву або читайте також:

Близькі не підтримують мене у схудненні

19.5.2021 Анастасія Ільків Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Корисні властивості бразильського горіху Корисні властивості бразильського горіху

Які корисні вітаміни та мінерали містять бразильські горіхи? Чи дуже калорійний бразильський горіх, чи можна його вживати під час схуднення і в якій кількості? Як вживати бразильський горіх, в яких стравах і з якими продуктами він смакує? Відповіді на всі питання нижче.

Повна стаття 5.5.2021 0