Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Які продукти поліпшують пам’ять? ТОП 20 кращих продуктів харчування для пам’яті

Корисне збалансоване харчування — це один з ключових факторів, які впливають на роботу мозку та пам’ять. Які вітаміни важливі для пам’яті? На які продукти в раціоні звернути увагу? Про це читайте нижче.

Продукти, що поліпшують пам’ять: чи впливає їжа на мозок?

Науковці давно цікавляться роботою мозку та когнітивними навичками. Для мозку дуже важливі регулярні розумові навантаження. Але доведено, що не менш важливий і раціон людини.

Науковцями американських та європейських дослідницьких університетів було проведено ряд досліджень, які показали, що при дефіциті низки корисних речовин в людей погіршується пам’ять, знижуються концентрація уваги, зменшуються показники якості розумової роботи.

До того ж, науковцями розроблена навіть спеціальна MIND дієта, ключова мета якої: збереження функцій мозку, підтримка активної роботи та пам’яті. Тож, якщо ви зараз навчаєтесь або працюєте з великими обсягами інформації, то однозначно варто слідкувати за тим, чи є в раціоні продукти, які поліпшують пам’ять та роботу мозку. В дієти є і профілактична мета (на перспективу) — максимальне зниження ризику вікових та генетичних нейродегенеративних хвороб, зокрема: деменції, Альцгеймера, Паркінсона та ін.

Що включає така дієта? Обов’язкова присутність в раціоні: цільних злаків, деяких особливо корисних різнокольорових овочів та зелені, горіхів та насіння, риби жирних сортів, бобових.

Це не означає, що можна з’їсти якісь особливі продукти для пам’яті й одразу навчитись запам’ятовувати великі обсяги інформації. Проте, проблема погіршення когнітивних здібностей може часто стосуватись саме незбалансованого раціону. І якщо усунути цей дефіцит, то пам’ять і концентрація повернуться до високого рівня.

Продукти для покращення пам’яті: топ-20 найкорисніших

Тепер перейдемо до конкретики. Що має бути регулярно на нашій тарілці, шоб працювали мозок, була хороша пам’ять, концентрація уваги та інші когнітивні навички? Ось найкорисніші:

  1. Жирна морська риба. Зокрема, такі 3: оселедець, печінка тріски, лосось. Ці продукти харчування для покращення пам’яті цінні тим, що містять найбільше Омега-3. Клітини мозку більше ніж на половину складаються з жирів. Також омега-3 важлива для судин, які забезпечують кровопостачання до мозку, і для коректної роботи нейронів.
  2. Жовтки яєць. В них містяться фосфоліпіди, які будують оболонку клітин мозку. Також частина корисних речовин з яєчних жовтків позитивно впливає на швидкість передачі між нейронами. Проте, з цим продуктом варто тримати міру: 1-2 жовтків на день цілком достатньо для хорошого впливу на мозок. Якщо споживати більше, то вже почнуть проявлятись негативні сторону яєчного жовтка, зокрема високий вміст холестерину. Холестерин потрібен для мозку та всього організму! Але в помірній кількості.
  3. Листові овочі насичено зеленого кольору. Ці продукти для поліпшення пам’яті корисні завдяки високому вмісту вітаміну К. Цей вітамін бере участь в утворенні особливих сполук, які відіграють важливу роль в роботі нервових клітин та пам’яті. Найбільше вітаміну К міститься в таких 5 продуктах: шпинат, капуста кейл, броколі, брюссельська капуста, молода білокачанна капуста. Більше про вітамін К можна прочитати в нашій статті “В яких продуктах міститься вітамін К?”.
  4. Продукти з високим вмістом магнію. Можна виокремити 6 продуктів з найвищим вмістом магнію: натуральний какао-порошок, пшеничні висівки, кунжут, льон, мак, соняшникове насіння. У 100 г таких суперфудів міститься денна норма макроелемента. Ці продукти корисні для пам’яті завдяки тому, що магній покращує провідність нервових імпульсів, тонізує нервову систему, робить сон більш міцним, а також бореться зі стресом.
  5. Продукти з високим вмістом вітаміну В6. Він бере участь у створенні нейромедіаторів, які потрібні для передачі імпульсів нервовими клітинами. Вітамін також  стимулює розумову активність, зменшує дратівливість і тривожність, підвищує зосередженість та концентрацію уваги. Він міститься в злаках, деяких фруктах, тваринних продуктах. Є 5 продуктів-лідерів за вмістом вітаміну В6: нут, яловича печінка, тунець, куряче м’ясо, пшеничні висівки. Якщо дотримуватись норм здорового харчування, то дефіцит вітаміну В6 зустрічається рідко.
З архіву або читайте також:

ТОП-10 продуктів, які знижують тиск

16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті