Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чи корисний сир з пліснявою: огляд корисних властивостей сирів з пліснявою

Специфічний, часом, дуже різкий аромат, пікантний, вишуканий смак: які бувають сири з пліснявою? Яка користь цього продукту? Чи є протипоказання? З чим їсти сир з пліснявою?

Що таке сири з цвіллю і які вони бувають?

Перше, що слід зауважити: сир з цвіллю — це спеціально професійно приготовлений продукт. Існує два найпопулярніших види плісняви, які використовуються при приготуванні сирів — Penicillium roqueforti та Penicillium camemberti, що належать до групи нитчастих грибів Penicillium. Вони надають сиру характерний смак, блакитні вкраплення або біле покриття-скоринку.

Ці види грибів спочатку спеціально вирощуються, а потім додаються при приготуванні. Залежно від виду сиру, додаватись вони можуть у молоко, майже готові сири або лише зверху. Якщо додаються в майже готову сирну масу, то робиться це з допомогою спеціальних інструментів-голок. Їх вставляють у сир, роблячи тоненькі дірки. Тоді пліснява краще поширюється і в середині сиру утворюється характерний орнамент у вигляді зелених або синіх “ниточок”.

Існують також сири з червоною цвіллю, в них під час дозрівання додають штами пеніцилінових грибів. Ці види сирів зустрічаються доволі нечасто. Цікавинкою є те, що головки сиру можуть занурювати в спиртовмісні напої (наприклад, сидр). Завдяки цьому утворюється скоринка червоного або помаранчевого кольору і дуже пікантний та незвичний смак.

На українському ринку частіше можна зустріти сири з блакитною та білою пліснявою.

До сирів з блакитною (іноді називають зеленою) пліснявою відносяться:

  • Рокфор. Найчастіше для приготування цього виду беруть овече молоко та вносять цвіль методом голок. Далі сир має дозрівати близько трьох місяців.
  • Горгонзола. По методу приготування цей вид дуже подібний до рокфору, проте використовують коров’яче молоко і період дозрівання частіше 4 місяці. Це впливає і на смак, у горгонзоли він більш пікантний та витриманий, а консистенція трохи щільніша за рокфор.
  • Дорблю — один з найпопулярніших видів, німецький сир, технологія приготування якого подібна до сиру рокфор. Сир дозріває 3 місяців, а в середині утворюються темно-зелені ниточки цвілі. Смак більш ніжний та злегка горіхових, консистенція м’яка та ніжна.
  • Стилон. Цей сир теж має блакитні ниточки цвілі, проте термін його дозрівання складає від 2 до 6 місяців. Залежно від цього колір стилон може бути від злегка кремового до жовтішого. На смак відчувається трохи жирнішим за рокфор і горгонзолу.
  • Данаблу — сир данського походження. Технологія подібна до сиру рокфор, проте зазвичай на розрізі помітна більша кількість блакитної цвілі.

До сирів з білою цвіллю відносять:

  • Брі. Огорнутий білою пліснявою наче оболонкою. В середині м’який та ніжний помірно солоний сир, який легко розтоплюється при нагріванні в духовці чи на грилі. При цьому скоринка залишається при нагріванні цілою.
  • Камамбер. Виготовляють з коров’ячого молока. Цей сир відрізняється вершково-грибним присмаком. Візуально дуже подібний на брі, але зазвичай в середині м’якіший, кремоподібний.
  • Нешатель. Зверху має доволі щільну білу скоринку зі світлим нальотом плісняви. На смак сир гостріший та має грибний післясмак. По консистенції менш м’який, ніж брі та камамбер.
  • Пикодон. Виробляють з козячого молока, за рахунок чого він має солодко-солоний смаковий відтінок з деякою часткою кислинки. Всередині він найбільш твердий в порівнянні з попередніми трьома видами сирів.

Сир з пліснявою: користь і шкода

Ці сири можна віднести до корисних продуктів. Корисніші сорти, що виготовлені з овечого молока. Зазвичай, вони трохи менш жирні та легше засвоюються. Цей продукт містить багато кальцію, фосфору, вітаміни А, D, групи В. Окремий бонус сирів: кальцій в них міститься в такій формі, що легко засвоюється організмом. Кальцій вкрай важливий для кісток, зубів, а також для процесів кровотворення.

Ще одне, чим корисний сир з пліснявою — це те, що при вживанні такого продукту в організмі виробляється більше меланіну, а це покращує захист шкіри від ультрафіолету, запобігаючи його проникненню в шкіру.

Гриби, які використовуються в технології виробництва сирів позитивно впливають на травні процеси та запобігають метеоризму.

У сирів з пліснявою також міститься багато амінокислот (в тому числі незамінних), що сприяють процесам регенерації та добре впливають на м’язи та імунні функції організму.

Чи можна вагітним сир з пліснявою?

Попри свою значну користь і високий вміст корисних мікроелементів, сир з пліснявою краще не вживати вагітним і годуючим жінкам. Цей продукт найчастіше готують з непастеризованого молока. Відповідно, при неправильному зберіганні в ньому можуть розмножуватись шкідливі бактерії, що при споживанні можуть спричинити отруєння або навантаження на печінку.

Не тільки вагітним, годуючим та маленьким дітям цей сир слід виключити з раціону. Ось ще кілька умовних протипоказань:

  • такі сири не варто вживати тим, хто має алергію на пеніцилін, адже ймовірність отримання сильної алергічної реакції, почервоніння і свербежу;
  • дуже обережно слід споживати при гіпертонії, адже може відбутись підвищення артеріального тиску через велику кількість солі (хоча це стосується більшості видів сирів);
  • хронічні захворювання ШКТ, наприклад, панкреатит, виразкова хвороба та інше — це одне з тимчасових протипоказань;
  • дуже дозовано слід споживати при схудненні, бо більшість видів сирів з пліснявою містять по 20-30 г жирів на 100 г продукту і близько 300 ккал, тож можна перевищити свою денну калорійність та кількість жирів у раціоні.

Користь та шкода сиру з пліснявою також залежить від умов зберігання продукту, а точніше: від їхнього дотримання. Краще обирати не нарізний ваговий сир, а сири в заводських упаковках з вказаним терміном придатності.

Як правильно зберігати куплений сир з цвіллю вдома? Після надрізання сиру зріз потрібно накрити пергаментним папером або восковою плівкою (не харчовою плівкою!). Температура зберігання повинна бути в межах від +1 до +5 градусів. Не варто лишати сир на довго при кімнатній температурі та слід уникати сонячних променів.

З чим їсти сир з пліснявою?

Ці види сирів широко використовуються в кулінарії. Найсмачніші комбінації:

  • в салатах в поєднанні зі свіжими та запеченими овочами, авокадо, зеленню тощо (наприклад, салат з пряним печеним гарбузом і сиром брі);
  • в десертах, особливо смачно запечена груша з сиром дорблю та горіхами, можна також запекти в половинках персиків або слив;
  • як закуска до аперитиву: найліпше до сиру з пліснявою пасує червоне сухе вино, а додатком до цих видів сирів можна подати виноград та горіхи;
  • на піцах, з макаронами, равіолі;
  • як додаток до супів-пюре;
  • як основа соусів;
  • поживний та пікантний додаток до фруктової тарілки, найліпше підходять солодкі фрукти, такі, як персик, диня, інжир, виноград, полуниця, груша.

Таблиця Калорійності

16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

З архіву

Залізо в продуктах: ТОП багатих на залізо продуктів харчування

Залізо — критично важливий елемент для організму. Його дефіцит одразу стає відчутним. Чому утворюється і як проявляє себе брак заліза? В яких продуктах багато цього мікроелементу? Чи можна набрати норму заліза лише з продуктів?

Схожі статті

Чим замінити хліб в харчуванні?

Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.

Чим можна замінити сіль?

Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.

Харчування для набору маси: що їсти, щоб наростити м’язи?

Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.

Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?

Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.

10000 кроків: скільки калорій спалює таке навантаження?

Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner