Горіх макадамія: користь та шкода для організму
Де ростуть та як смакують найдорожчі у світі горіхи? Чи приносить макадамія користь для організму і яка може бути шкода? Як зберігати ці горіхи та з чим вони смачно поєднуються? Про все це нижче.
Чим саме корисний кефір? Кому його протипоказано споживати? Чи справді цей напій сприяє схудненню? Чи можна пити його на ніч? З чим смакує кефір? Про все це нижче.
Кефір — це корисний кисломолочний продукт, який можна включати в раціон фактично кожного дня. Є щонайменше 5 переконливих причин споживати кефір регулярно:
Відома всім кефірна дієта — це не найкращий варіант схуднення. Монодієти навіть на корисному продукті не приносять стабільного зниження ваги. Адже суть цієї дієти така: декілька днів сидіти на дуже низькій калорійності. Як результат, вага на кілька днів знижується, але після повернення звичного раціону одразу повертається.
Проте, тим, хто худне, дійсно варто як додаток до раціону споживати кефір: властивості цього напою позитивно впливають на зниження ваги. Різниця лише в тому, що треба мати корисний раціон з дефіцитом калорій, а кефір просто споживати як корисний додаток.
Як кефір допомагає знижувати вагу? Тут грає роль 3 фактори:
На перший погляд, для схуднення варто включати в раціон знежирений кефір, але це не так. Користь такого виду напою значно менша для організму, адже з нього гірше засвоюється ряд корисних речовин. Тому оптимально і для підтримки ваги, і для схуднення обирати кефір нормальної жирності.
Хоч це і дуже корисний продукт, проте і він має свої недоліки. Зокрема такі:
Є декілька плюсів та мінусів споживання кефіру перед сном. До безперечних плюсів можна віднести те, що це варіант як втамувати голод і при цьому спожити мінімум калорій. Тож, якщо перед сном є голод, то за хвилин 30 до сну можна випити 100-200 мл кефіру.
Ще одна властивість, яка забезпечує користь кефіру на ніч — високий вміст триптофану. Це амінокислота, яка міститься в білках кефіру, і яка позитивно впливає на міцність сну й усуває безсоння.
Шкода кефіру перед сном проявляється через кислотність напою. Він може підвищити кислотність шлункового соку. Тож якщо є гастрит з високою кислотністю або виразка шлунку (навіть в ремісії) — кефір перед сном краще не пити, а надати перевагу, наприклад, йогурту або ряжанці.
Кефір має характерну кислинку і менш однорідну консистенцію порівняно з іншими кисломолочними напоями. Це пов’язано з видом бактерій, які використовують для приготування кефіру, і технологією сквашування.
Готують кефір наступним чином. Молоко попередньо кип’ятять (якщо воно сире, а не ультрапастеризоване) і охолоджують до кімнатної температури від 22 до 30 градусів. Після цього додають спеціальну кефірну закваску і добре перемішують. Варто контролювати температуру, адже якщо додати закваску в більш гаряче молоко, то продукт не скваситься (бактерії чутливі до температур). При температурі 22-30 градусів протягом 10-24 годин молоко сквашується.
Кефір можна приготувати просто в пляшці, банці чи каструльці (бажано огорнути їх рушником, щоб молоко не охолонуло і кефір добре сквасився). Також цей кисломолочний напій можна приготувати в мультиварках або йогуртницях, які мають режим “кефір”. Слід обирати саме відповідний режим, адже на відміну від йогуртів, які готують при температурі 36-40 градусів, кефіру потрібна нижча температура.
Після завершення часу сквашування слід покласти напій в холодильник для дозрівання. Ідеально: на добу. Так кефір стане густіший та з більш насиченим смаком. Проте, можна пити напій і одразу після сквашування. Термін зберігання домашнього кефіру: до 5 днів.
Придбати закваску для цього напою можна в аптеках та супермаркетах, спеціального обладнання для приготування не потрібно (крім термометра для контролю температури), тому не буде складно приготувати його вдома. Ось які переваги саме у домашнього кефіру:
Є і більш оригінальні поєднання з кефіром, наприклад, такі:
Де ростуть та як смакують найдорожчі у світі горіхи? Чи приносить макадамія користь для організму і яка може бути шкода? Як зберігати ці горіхи та з чим вони смачно поєднуються? Про все це нижче.
Повна стаття 28.4.2023
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024
Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.
Повна стаття 8.3.2024
Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.
Повна стаття 15.2.2024
Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 24.12.2023