Кефір: користь і шкода популярного кисломолочного продукту
Чим саме корисний кефір? Кому його протипоказано споживати? Чи справді цей напій сприяє схудненню? Чи можна пити його на ніч? З чим смакує кефір? Про все це нижче.
Що таке апетит і як його контролювати? Чим відрізняється апетит від голоду? Чи є продукти, які знижують апетит, а разом з тим і допомагають не набрати зайвого? Що робити, аби знизити апетит або навпаки – простимулювати? Про це і не тільки можна дізнатись далі.
Насправді ж, апетит – це доволі приємне відчуття в нашому тілі, яке з’являється від сигналів мозку, що передає повідомлення «час їсти». З латинської мови слово «appetitus» перекладається як «прагнення». Тому можна вважати, що апетит – це наше прагнення поїсти.
Апетит часто плутають із почуттям голоду. Але це не зовсім однакові поняття. Перед настанням голоду – людина відчуває апетит до певної їжі чи групи продуктів. Але якщо почуття апетиту вчасно не вдовольнити – людина буде відчувати терпке і не дуже приємне почуття голоду.
Кожен колись відчував цей сигнал, який іде від мозку, що хочеться з’їсти щось конкретно – сендвіч, або салат зі свіжих овочів, бо вже прийшов час приймання їжі. Саме цей апетит підвищується фізично, природно та за графіком. Але коли певна ситуація стресу, або навпаки – виплеск позитивних емоцій і хочеться себе нагородити чимсь смачненьким – саме в цей момент відчуття апетиту можна назвати психологічним.
Під дією стресу чи навіть хвороби, або при певних вікових особливостях людина може не мати апетиту. Є зокрема продукти, що знижують апетит або підвищують. Що робити у ситуації, коли немає апетиту, а з тим – і не хочеться їсти, зараз спробуємо розібратись.
Можна вважати, що відсутність апетиту може стимулювати схуднення, а значить – є привід порадіти. Але насправді це тривожні сигнали, адже однією з ознак хорошого здоров’я є апетит. Якщо протягом великого проміжку часу (тиждень-два) апетит не з’явився, тоді однозначно треба звернутись до лікаря. Особливо, коли це супроводжується супутніми симптомами. Але якщо апетиту немає кілька днів, то це ще не причина панікувати.
Аби підвищити апетит зазвичай достатньо подумати про їжу, почути її запах, чи розмовляти про їжу і текстуру певних продуктів. Але якщо при певних обставинах (хвороба, стрес, емоції) зник апетит, є дієві поради, які допомагають підвищити це відчуття підручними продуктами. Наприклад, свіжі фрукти та овочі мають в складі фруктові кислоти, які є природним стимулятором апетиту. Інколи, втрата апетиту може бути викликана дефіцитом різних вітамінів і додавання фруктів та овочів до щоденного раціону екологічним шляхом може відновити апетит. З іншої сторони, якщо апетит навпаки варто контролювати, то фрукти слід їсти одразу після прийому їжі, а не на голодний шлунок.
Також, за 30 хвилин до приймання їжі можна випити склянку води, можна з лимонним соком.Це позитивно впливає на роботу шлунку та жовчного міхура, і “підготовлює” органи травлення до прийоми їжі. Інколи при поганому апетиті можна перед їжею випити склянку фруктового соку. Цукор, що міститься у соку викликає стрибок, за яким слідує зниження рівня цукру у крові, що посилює апетит. Проте тут варто дослухатись до свого організму, оскільки не всім цей метод може покращити апетит. З іншої сторони тим, хто знижує вагу, фруктовий сік точно пити не варто, а от вода перед їжею навпаки вплине позитивно.
Ще можна додати до свого раціону корицю. Її сильний запах може викликати почуття апетиту. Аромат кориці навіть науково доведений метод стимуляції апетиту, який використовують маркетологи, щоб в магазинах з випічкою підвищити апетит відвідувачів і збільшити продажі. Кориця має одразу 2 властивості: з однієї сторони посилює апетит, але з іншої трохи покращує процеси травлення. Тож корисна вона буде і тим, хто підвищує апетит і тим, хто його контролює.
Таку саме дію має шкірка апельсина, яка теж викликає почуття апетиту. Саме тому видатні кондитери та пекарі до своїх випічок додавали цедру апельсина, аби підвищити апетитність своїх продуктів. Тож якщо мета схуднути, то з апельсиновими ароматами слід бути обережними.
У разі, якщо відсутність апетиту виникла у зв’язку зі стресовою ситуацією, стривоженість – в таких ситуаціях радять заварити ромашковий чай, який розслабляє та має заспокійливий ефект. Ромашка розслабить і тоді можлива поява апетиту. Адже відсутність апетиту під час стресу може пізніше проявити себе у вигляді переїдання, бо організм буде намагатись наздогнати брак калорій.
Після ряду хвороб (такі як ковід, респіраторні інфекції), під час стресів, в результаті приймання певних ліків апетит може погіршуватись. Якщо в цей час слухатись свого організму та просто ігнорувати приймання їжі, організм може отримати дефіцит вітамінів та різних життєво важливих мікроелементів і матиме негативні наслідки. Особливо, якщо це триває тижнями. У таких ситуаціях краще підвищувати апетит.
Але інколи навпаки підвищений апетит – це шкідливо. Адже є ризик переїдання, а з тим – є ризик набрати надлишкову вагу, зробити навантаження на підшлункову (оскільки будуть стрибки рівня цукру), отримати ерозії шлунку через постійне виділення шлункового соку тощо. У такому випадку краще переглянути харчові звички і свій раціоен. Якщо ж є фізіологічні причини підвищеного апетиту, тоді варто обговорювати це питання з лікарем. А для себе знати, які є продукти для зниження апетиту, щоб у разі постійного почуття голоду вміти контролювати здоровий процес споживання їжі.
Негативні прояви підвищеного апетиту супроводжуються переїданням, а з тим і зайвою вагою та ожирінням. Яке може викликати такі хвороби, як захворювання серця, діабет II типу, синдром обструктивного апное сну, навантаження на суглоби тощо. Тому не варто ігнорувати таку проблему, як підвищений апетит.
Проте, впливають на наше почуття голоду не лише продукти, що знижують апетит або підвищують це відчуття. Вплинути на підвищення апетиту можуть ряд інших причини. Зокрема, такі:
Дієтологи виділяють низку продуктів для зниження апетиту. Ось основні:
Чим саме корисний кефір? Кому його протипоказано споживати? Чи справді цей напій сприяє схудненню? Чи можна пити його на ніч? З чим смакує кефір? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2023
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024
Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.
Повна стаття 8.3.2024
Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.
Повна стаття 15.2.2024
Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 24.12.2023