Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Гриби: користь

Гриби багаті на деякі корисні речовини, а ще вони здатні покращити травлення, якщо їсти їх у помірній кількості. Це низькокалорійний продукт — у 100 г сирих їстівних грибів зазвичай лише 20–35 ккал. Одними з найкалорійніших із них є білі гриби, вони ж боровики. Вони містять 38 ккал, адже у них 5 г білків, 2 г вуглеводів і 0,5 г жирів, що відчутно більше порівняно з іншими видами. Кількість харчових волокон у білому грибі теж чимала — 3 г. Для порівняння у 100 г сирих печериць 28 ккал, а також:

  • 2,8 г білків;
  • 0,24 г жирів;
  • 3 г вуглеводів;
  • 1,4 г харчових волокон.

Різні гриби відрізняються за складом і впливом на організм. І все ж є спільні риси, які визначають користь грибів для людини, а саме:

  1. Забезпечують чималу частку денної потреби у вітамінах групи В. Наприклад, 100 г сирих печериць містить 30% добової норми вітамінів В5 і В2, 23% — вітаміну В3 та ще потроху вітамінів В1, В6, В12 і фолієвої кислоти.
  2. Поліпшують стан травної системи завдяки позитивному впливу на мікрофлору кишківника.
  3. Трохи знижують артеріальний тиск, оскільки частково закривають потребу у калії та вітаміні D. Гриби, які отримували УФ-опромінення, містять більшу кількість вітаміну D, ніж вирощені у природних умовах.
  4. Поліпшують реакції імунної системи та її здатність опиратися вірусам, бактеріям та різним аномальним утворенням. Це відбувається завдяки бета-глюканам, яких доволі багато у грибах.
  5. Допомагають підтримувати психічне здоров’я, адже вони знижують рівень тривожності та ризик виникнення депресії.

У якій кількості можна їх їсти, щоб не було шкоди від грибів? Вважається, що середня безпечна порція становить 100 г у сирому вигляді, але, звісно, вживати їх треба у приготованому. Достатньо з’їдати 3-4 порції на тиждень, щоб організм отримав користь від грибів.

Цікаво, що білків, жирів і вуглеводів більше у шапках, а харчових волокон — у ніжках. Що корисного в грибах, крім вищезгаданого? Вони містять хітин, який поліпшує стан травної системи. Однак він не перетравлюється й при надмірній кількості перевантажує травну систему. Тому варто дотримуватися рекомендації стосовно порцій.

У чому шкода грибів і кому їх краще не їсти?

Їстівні види можуть бути небезпечними, якщо вони виросли в екологічно брудних місцях. Адже гриби можуть вбирати та накопичувати радіацію, важкі метали та токсини.

Повністю безпечні за складом гриби теж підходять не всім. Точно не слід давати їх немовлятам. Однак можна потроху вводити їх у раціон дітям, які вже їдять тверду їжу.

Певний дискомфорт вони можуть спричинити у людей із захворюваннями органів ШКТ, людей літнього віку та вагітних. У цих випадках краще вживати гриби у дуже обмеженій кількості або навіть виключити з раціону.

Чим корисні гриби під час схуднення?

Насамперед вони низькокалорійні. При цьому порція грибів разом із кашею чи макаронами сприймається як цілком адекватна заміна м’яса. Тобто, якщо кілька разів на тиждень вживати печериці чи гливи замість яловичини чи свинини, це допоможе скоротити калорійність раціону.

Водночас завдяки тому, що гриби треба ретельно пережовувати, часу на їжу достатньо, щоб організм усвідомив, що наситився. Це означає, що зменшується ризик з’їсти зайве. Хітин і харчові волокна подовжують відчуття ситості, а також допомагають налагодити роботу кишківника. До того ж згідно з одним із досліджень гриби збільшують кількість корисних бактерій у кишківнику, які запобігають ожирінню.

Все це підтверджує користь грибів під час втрати ваги, тож людям, які хочуть схуднути, варто додати їх до раціону.

 

Джерела:

https://gazeta.ua/blog/53915/u-gribah-bilshe-bilka-nizh-v-ovochah-ale-ne-varto-vvazhati-yih-roslinnim-myasom

https://www.health.com/mushrooms-benefits-7971431

https://fungipapa.com.ua/index.php?route=blog/article&article_id=133

https://life.pravda.com.ua/health/2019/03/14/236056/

Таблиця Калорійності

22.6.2024 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Чим корисна куркума?

Що таке куркума? Які корисні властивості куркуми відомі? Чи варто вживати її під час схуднення та вагітним? Скільки куркуми можна їсти? З якими продуктами її поєднувати? Про це нижче.

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Чим корисна матча: топ 7 корисних властивостей напою

Що таке матча? В чому її користь? Як часто можна пити чай матча? Чи допоможе він схуднути? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner