Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Надмірна кількість солодкого шкодить не лише фігурі, а й передусім здоров’ю. Чим шкідливий цукор, яка кількість цукру вважається нормою і як позбутися залежності від солодкого?
Так, від цукру є користь! Глюкоза необхідна для роботи мозку і енергії всього організму. Тож відмовлятись від усього, що містить цукор (фрукти, овочі, крупи, молочні продукти, сухофрукти) – точно не варто.
Проте, шкода від цукру теж суттєва. А якщо точніше: шкода для організму іде від надлишку цукру в раціоні, а не просто від його присутності. Тож розберемось, яка конкретна шкода від надлишку цукру? Ось ключові моменти:
ВООЗ рекомендує обмежуватись нормою у 50 г цукру (200 ккал) або 10% від калорійності раціону. Проте, під час схуднення цукор часто рекомендують обмежити до 25 г на день. Мова іде про цукор з фруктів, сухофруктів, додані цукри (мед, цукор-пісок, сиропи) і солодощі.
Слід самостійно обрати для себе: повністю обмежувати весь цукор (крім фруктів) або ж дозволяти собі його у допустимій кількості. Другий варіант менш стресовий, особливо це стосується тих, хто худне. Якщо категорично обмежувати себе у якихось компонентах чи продуктах, то існує великий ризик так званих «зривів» – періодах, коли хочеться закинути всі принципи здорового харчування, їсти все і у надмірно великій, необмеженій кількості.
Якщо стоїть питання не в тому, як не їсти солодкого, а в тому як обмежити його кількість, то є дієві поради.
Якщо ви щодня двічі п’єте чай або каву і кладете туди по 2 чайні ложки цукру (по 5 г кожна), то це вже 20 г доданого цукру на день, що є майже денною нормою. Тож краще від такого «порожнього цукру» відмовитись. Як? Три варіанти. Перший – просто перестати класти в напої цукор і якийсь час перетерпіти. Другий – щодня класти трішки менше цукру. Спочатку не 10 г, а 9, 8, 7 і так поступово звикати до справжнього смаку напою. Третій варіант – не класти цукор у напої, проте певний час їсти з чимось солодким (наприклад, курагою, кількома фініками, чорним шоколадом). Це теж допоможе подолати звичку додавати цукор в каву чи чай.
Ще одна дієва порада, як їсти менше солодкого – дозволяти собі його щодня, просто обмежено. Наприклад, на день 20 г чорного шоколаду (або сухофруктів чи пастили) і 1 фрукт. Це безпечна кількість цукрів. При цьому, шоколад, сухофрукти, пастила і свіжі фрукти мають свою користь. Шоколад корисний для нервової системи. Сухофрукти, пастила і свіжі фрукти містять багато харчових волокон і вітаміни, особливо С. Перевагу краще надавати саме свіжим ягодам (вони найкорисніші) і фруктам.
Хороший варіант, як не їсти солодке – використовувати підсолоджувачі, наприклад, стевію. Це один з найбільш безпечних варіантів підсолоджувачів, який не шкодить організму і не має калорій. Проте, слід зауважити, що та ж стевія має особливий смак (точніше, приторний післясмак). Тож краще замінювати частину цукру в рецепті стевією, а іншу частину лишати цукром або бананом / медом / сиропами / фініками чи іншими сухофруктами.
Багато людей цікавляться, як відмовитись від солодкого, хоча в раціоні споживають вищезазначені продукти. Тож як мінімум – треба виключити з раціону вище перелічене, і кількість спожитого цукру зменшиться в рази! Адже, в середньому, в цих продуктах міститься по 10-20 г цукру на 100 г. Випили 250 мл коли чи подібного напою – випили 26.5 г цукру. Випили 1 літр коли – спожили 106 г цукру. А в соусах ще й крохмаль (швидкі вуглеводи), посилювачі смаку, стабілізатори тощо.
Більш корисний варіант: взяти йогурт без додатків і додати в нього ягоди, банан, курагу з чорносливом або що. Замість 250 мл яблучного соку набагато корисніше з’їсти 1 свіже яблуко (калорійність абсолютно та сама, а користі значно більше). Кетчуп можна замінити домашнім варіантом або томатною пастою, додавши в неї різні спеції та прянощі. Майонез можна сміливо замінити сметаною з гірчицею (це дуже смачне поєднання!) або хоча б домашнім майонезом, який також зробити неважко.
Тобто, щось улюблене не дуже корисне, але рідко. Наприклад, раз на тиждень піти на чизкейк чи тірамісу до кав’ярні. А решту днів тижня їсти з цукру – лише фрукти, сухофрукти, пастилу (в помірній кількості, як описано в пункті 2 і 3).
Є фраза: “Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти”. І хоч звучить все дуже логічно, проте в реальності слідувати їй важко. Адже практично всі люди хочуть отримувати задоволення від їжі. Тож, можливо, від солодкого і не варто відмовлятись повністю. Головне в цьому питанні – вміти тримати себе в руках і споживати солодощі в міру. І, звісно, розуміти мету цього обмеження. Мета – піклування про свій організм з допомогою здорової та корисної їжі!
5.5.2021 Таблиця Калорійності Корисні порадиЗ чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024
Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.
Повна стаття 8.3.2024
Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.
Повна стаття 15.2.2024
Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 24.12.2023