Чим корисне авокадо
М’яке, ніжне, чудове доповнення до бутербродів та салатів. Авокадо не тільки смачний, а і дуже корисний продукт. Які вітаміни є в авокадо? Скільки там жирів? Яка його денна норма і чи має авокадо протипоказання до вживання?
Регулярне підвищення цукру в крові негативно впливає на підшлункову залозу та організм в цілому. Як контролювати рівень глюкози? Які продукти харчування знижують цукор в крові? З чим поєднувати солодкі продукти? Про все це нижче.
Рівень цукру у крові людини змінюється протягом доби, проте є певні межі, які він не повинен перевищувати. Дізнатися, чи відповідає цей показник нормі, можна за допомогою аналізу крові на рівень глюкози. Вранці натщесерце рівень глюкози у крові має становити 3,9–5,5 ммоль/л. У вагітних і людей старше 60 років цей показник може бути 3,3–6,5 ммоль/л. Протягом дня він також має залишатися в цих межах. Відхилення в більший або менший бік свідчить про ймовірне захворювання та потребують додаткових аналізів.
Глюкоза потрапляє в організм з їжею, багатою на вуглеводи, а її рівень регулює інсулін — гормон, який виробляє підшлункова залоза. Глюкоза забезпечує людей енергією, тож вона необхідна людям для життєдіяльності. Проте варто пам’ятати, що є їжа з повільними та швидкими вуглеводами. Повільні вуглеводи перетворюються на глюкозу поступово протягом кількох годин, весь цей час рівномірно забезпечуючи організм енергією. Натомість швидкі вуглеводи майже миттєво дають сплеск рівня глюкози, який знижується за 1–1,5 години. Тому варто надавати перевагу їжі зі складними (повільними) вуглеводами. Вживання швидких вуглеводів бажано обмежити та поєднувати з продуктами, що знижують цукор у крові.
Гіперглікемію — постійний або частий підвищений рівень глюкози у крові — найчастіше асоціюють із цукровим діабетом, проте вона сильно впливає на організм загалом. Гіперглікемія може викликати:
До того ж тривале підвищення цукру у крові пошкоджує клітини організму та може призвести до порушення роботи підшлункової залози, кишківника, нирок, печінки та серцево-судинної системи. Уникнути таких станів допоможе активний спосіб життя та здорове харчування. Варто знизити кількість цукру в раціоні та регулярно вживати продукти, які знижують цукор в крові.
ВООЗ рекомендує вживати протягом доби до 24 г цукру жінкам і до 36 г цукру чоловікам. Це відповідно 5 і 7 чайних ложок без гірки. Проте слід враховувати, що цукор знаходиться майже в усіх продуктах: овочах, фруктах, крупах і кисломолочних продуктах. Високу кількість цукру містить готова їжа:
Основу раціону повинні складати продукти з низьким вмістом цукру, адже підтримувати рівень глюкози у крові в межах норми найпростіше саме за допомогою збалансованого харчування.
Організм має отримувати достатню кількість вуглеводів, які перетворюються на глюкозу, та водночас рівень цукру у крові протягом дня має знаходитися в певних межах. Досягти цього можна, споживаючи продукти, які знижують цукор у крові. Наприклад, їжу з високим вмістом складних вуглеводів:
Цей перелік можна та варто доповнювати овочами та фруктами. Особливо корисними будуть цибуля, солодкий перець, броколі, свіжа зелень, авокадо, полуниця та ягоди (малина, ожина, вишня) — це продукти, які зменшують цукор у крові.
Регулярне вживання риби та морепродуктів теж сприятиме зниженню цукру у крові. Кислоти омега-3 у їхньому складі стимулюють вироблення гормону, який підвищує чутливість клітин до інсуліну. Завдяки цьому рівень глюкози у крові зменшується. Проте слід зважати, що рибу потрібно їсти щонайменше двічі на тиждень і надавати перевагу запіканню чи приготуванню на пару.
Намір підтримувати нормальний рівень глюкози у крові не означає повну відмову від солодощів. Треба лише дотримуватися кількох простих правил при вживанні солодкої їжі:
І, звісно, краще споживати натуральні солодощі, наприклад, свіжі ягоди, фрукти та овочі. Адже, крім цукру, вони багаті на клітковину, вітаміни, антиоксиданти, мікро- та макроелементи. І доступ до них є не лише влітку, адже взимку теж є солодощі, зокрема, яблука та цитрусові.
Вдалим буде поєднання солодких фруктів (бананів, фініків) з йогуртом або горіхами. Вміст жирів та білків у продуктах допомагає сповільнити всмоктування цукру та підтримувати нормальний рівень глюкози у крові. Водночас деякі продукти є доволі калорійними (як горіхи, наприклад), тому їхню кількість теж необхідно регулювати відповідно до рекомендованих денних норм.
16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, ЦікавеМ’яке, ніжне, чудове доповнення до бутербродів та салатів. Авокадо не тільки смачний, а і дуже корисний продукт. Які вітаміни є в авокадо? Скільки там жирів? Яка його денна норма і чи має авокадо протипоказання до вживання?
Повна стаття 14.11.2021
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024
Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.
Повна стаття 8.3.2024
Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.
Повна стаття 15.2.2024
Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 24.12.2023