Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

“Я занадто люблю солодке, щоб худнути” – що робити, якщо є залежність від солодощів?

Що робити, якщо ви неконтрольовано споживаєте солодке? Чи є сенс замінити солодощі корисними і чи існують ці корисні солодощі?

Перше, що тут можна сказати – питання не у схудненні. Якщо у вас бажання солодкого на рівні із залежністю; якщо ви можете з’їсти за день упаковку печива, булку і кілька шоколадок; якщо на перше місце ставите солодощі, а не здоров’я… Тоді зайва вага тут найменша проблема.

Колись прийдеться зупинитись примусово, коли організм видасть на таке “солодке життя” якесь порушення, розлад чи хворобу. Ваш вибір – чекати, коли припече, або ж зараз обмежувати кількість спожитого солодкого. Прочитали це речення? А тепер поверніться трішки назад. Бачите дієслово “обмежувати”? Ми не написали “забороняти солодке” чи “відмовитись”.

Тепер переходимо до другого нюансу. Всі, певно, чули фразу “Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти”. Дуже розумна фраза, правда ж? Але на практиці виходить таке-собі.

Їжа – це одне із задоволень. Тому якийсь відсоток задоволення можна собі лишати. І щоб худнути – не обов’язково відмовлятись від солодкого. А от обмежувати – це бажано.
Тому, якщо любите солодке – його можна собі дозволяти. Наприклад, у вас раціон на 1500 ккал. Нехай 1350-1400 будуть корисні калорії, а 100-150 на солодке чи що ви любите.

Вам смакують корисні солодощі і випічка? Чудово, їжте в міру замість звичайного солодкого. Не смакує? Ну вже, тоді просто обмежуйте погане солодке. Бо здорове харчування – це не дієта. Та й дієти чим, зазвичай, закінчуються? Об’їданням та зривом. У вас же було таке, правда? У всіх було. Тому ті 20-30 г баунті чи горішків в шоколаді цілком імовірно, що вбережуть від зривів і дадуть психологічний комфорт. А хороший психо-емоційний стан для схуднення – це потрібно.


Можна щодня вживати трішки солодощів (10% норми калорій). Можна раз в тиждень піти на каву з брауні чи бургер замість обіду (і робити собі такий перепочинок і нагороду). Можна повністю перейти на корисні солодощі і змінити свої смакові вподобання. Головне – знайти свій варіант. І свій баланс. Бо перекоси, обмеження, зациклення… Це не на користь.

І не забувайте, що схуднення – це не трагедія якась. Це смачно, цікаво і різноманітно! І це турбота про своє тіло (якщо, звісно, надмірна вага суттєва). Не драматизуйте 🙂

Які є корисні солодощі?

✅ фрукти (тут все і так зрозуміло) – кілогармами їсти не варто, а от 200-400 г – смачно і корисно;

✅ пастила без цукру і меду – на відміну від джему її сушать при невисокій температурі, тому вітаміни лишаються, клітковина теж, але і фруктового цукру немало;

домашня халва або козинаки (в складі горіхи, насіння і мед, як склеюючий компонент);

✅ десерти з бобових (квасолі, нуту), в них є клітковина і вуглеводи (наприклад, іриски з нуту або брауні з квасолі);

✅ десерти з авокадо, які містять корисні жири і волокна (наприклад, шоколадний крем з авокадо або брауні з авокадо);

✅ сухофрукти – у чистому вигляді або «десертному» (швидкі іриски з фініків, цукерки сухофруктів та горіхів тощо) – там і цукрів багато, але є і багато клітковини, вітаміни;

✅ чорний шоколад з високим вмістом какао (ми навіть писали, як обрати якісний чорний шоколад);

домашній шоколад з кокосової пасти, какао і меду;

✅ десерти з кисломолочного сиру (наприклад, чизкейк з желатином, бананом замість цукру, ягодами), запіканки;

✅ чіа або лляні пудинги (коротше кажучи, розмочене в йогурті або воді насіння), живі каші з льону з ягодами – це смачно, солодко, містить білки, хороші жири і клітковину;

✅ домашня випічка без цукру, мед (для різноманіття).

Звісно, це все вище з переліку – якщо вам смакують корисні солодощі. Якщо не хочеться, то можна їсти звичайні солодощі, головне, щоб вони були у помірній кількості.

Таблиця Калорійності

23.6.2021 Таблиця Калорійності Як худнути?

З архіву

Як полюбити своє тіло і піклуватись про себе?

Дуже часто чуємо негативні висловлювання людей про своє тіло. “Я товста”, “Який жахливий целюліт”, “Я розжиріла” і т.д. (обрали ще найбільш легкі фразочки). Як змінити ставлення до себе?

Схожі статті

Чим замінити хліб в харчуванні?

Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.

Чим можна замінити сіль?

Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.

Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?

Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.

Як менше їсти: що робити щоб зменшити порцію їжі?

Регулярний надлишок калорій (більше, ніж організм встигає спалити) призводить до збільшення ваги. Що робити, щоб утримувати вагу або схуднути? Зменшити калорійність раціону. Як це зробити і якою має бути норма калорій? Як зменшити порції їжі? Яка вага порції вважається оптимальною? Скільки разів на день їсти? Про все це нижче.

Чому їсти мало – небезпечно або “я їм на 800-1000 ккал і наїдаюсь”

“Я їм на 800 ккал і наїдаюсь, чи треба мені їсти більше?” – цитата, яку нам пишуть ледь не щодня. Як їсти нормально і при цьому худнути? Як вийти з низькокалорійної дієти?

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner