Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Кісточки абрикоса: чим корисні та як правильно їсти

Чи можна їсти абрикосові кісточки? Так, в середині кісточок містяться їстівні ядра, які візуально схожі на мигдаль. Чи корисні горіхи з абрикосових кісточок? Яку небезпеку вони можуть становити для організму? Скільки штук на день можна їсти? Про все це нижче.

Зернятка з абрикосових кісточок можна споживати в їжу. На смак вони солодкуваті та мають яскраво виражений мигдалевий аромат (навіть сильніший, ніж має мигдаль) і невелику гіркуватість. Як їсти абрикосові кісточки: сирими, сушеними чи смаженими? Вони смачніші у свіжому вигляді. Хоча за бажанням, їх можна підсушити в духовці при невисокій температурі (близько 40-50 градусів). Що стосується смаження, то цього краще не робити, щоб не руйнувати частину корисних вітамінів та жирів при термічній обробці.

Абрикосові кісточки: властивості та калорійність

Як і будь-які горішки, зернята з абрикоса доволі калорійні. В 100 г сирих ядер міститься близько 520 ккал, 45.4 г жирів, 25 г білків і 2.8 г вуглеводів (а точніше – цукрів). Якщо в їжу споживається сушені зернята, то калорійність трохи вища: від 550 до 590 ккал (залежить від того, як добре просушені ядра від вологи).

Білки з абрикосових ядер мають всі 20 замінних та незамінних амінокислот.  Жири містять корисні омега-6 та омега-9 жирні кислоти. Шкідливих насичених жирів у горішках доволі небагато – менше як 3 г у 100 г (допустима денна норма насичених жирів має обмежуватися 18-20 грамами).

Чим корисні абрикосові кісточки? В них є важливі для організму мікро- та макроелементи, зокрема:

  1. Високий вміст заліза. У 100 г кісточок міститься 45% денної потреби заліза для жінок та 70% потреби для чоловіків. Проте, слід зауважити, що рослинне залізо засвоюється значно гірше, ніж з тваринних продуктів. Тож засвоїтись може до 10% заліза, яке міститься в горіхах.
  2. Багато фосфору: майже 60% денної потреби у 100 г горіхів. Цей елемент важливий для мінералізації кісток та зубів.
  3. Багато магнію: понад 50% від денної норми. Магній захищає нервову систему від стресів, корисний для зниження хронічних болю, важливий для м’язів.

Доволі часто можна прочитати про ледь не цілющі властивості, які мають абрикосові кісточки. Лікування (якщо присутнє якесь захворювання) має відбуватись з допомогою ліків та консультацій лікарів, а не горіхами. Тим паче, що крім корисного складу ядра з кісточок мають і суттєві недоліки.

Ключовий їх мінус: вони містять синильну кислоту (саме вона дає гіркий присмак, тож чим більше її в складі – тим кісточки гіркіші). Синильна кислота – це природна отруйна речовина. Частина синильної кислоти, потрапляючи в організм, блокується спеціальними ферментами, які виділяє організм людини.

Проте, якщо споживати кісточки часто або надто багато, то можна отримати отруєння синильною кислотою. Симптоми отруєння: головний біль, слабкість, задишка, судоми, нудота, більш у животі. Ці прояви можуть бути відчутні після споживання 30 ядер. Скільки можна їсти кісточок абрикоса? Найбільш безпечною вважається кількість у 5 горішків.

Ще один недолік кісточок абрикоса полягає в тому, що вони доволі сильний алерген. Тому слід обережно вперше куштувати ядра. Повністю виключити зі свого раціону ці горішки слід вагітним, людям із захворюваннями печінки, нирок, щитоподібної залози та цукровим діабетом.

Абрикосові кісточки: як їсти?

  • Варіант 1: сирими або сушеними в обмеженій кількості. Можна додавати в горіхові суміші, наприклад, в поєднанні з волоськими горіхами та курагою.
  • Варіант 2: з них можна витискати олію. З 1 кг кісточок вийде близько 200 г олії холодного віджиму. Олія має приємний натуральний аромат мигдалю. Тому декілька грамів олії можна додавати у випічку та десерти для надавання стравам приємного аромату. Її можна додавати як ароматизатор в соуси, холодні десерти, суміші для салатних заправок. Найкраще цю олію використовувати в мінімальній кількості суто для аромату страви.

Незалежно від того, як вживати абрикосові кісточки, їх варто перед цим правильно зберігати. Краще діставати ядра з кісточок вже безпосередньо перед споживанням, а не зберігати окремо. Якщо ж горішки вже відокремлені, то варто зберігати їх в скляних банках і в темному місці, щоб на них не потрапляло сонце і не окислювало жирні кислоти. Ядра в кісточках зберігаються довше, ніж відокремлені.

Що стосується олії, то її варто зберігати в закритому посуді з темного скла й обов’язково в темних шухлядах (без потрапляння світла і тим паче сонячного проміння).

Скільки зберігаються зернятка абрикоса й олія з них? Термін зберігання: 6-8 місяців для ядер в кісточках і 3 місяці для вже відокремлених зернят. Олія зберігається близько 4-6 місяців.

З архіву або читайте також:

Холестерин в продуктах: розбираємось, які продукти знижують холестерин, а які підвищують його рівень в крові

24.9.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті