Додаток Таблиці Калорійності Знайти

В чому користь сироватки?

Сироватка – це продукт з молока, який залишається після виготовлення сирів. Чи варто її споживати? Чим корисна сироватка і чи має вона шкідливі властивості? Скільки в ній калорій і в яких стравах можна використати сироватку? Про все це нижче.

Як утворюється сироватка і скільки в ній калорій?

Під час приготування сирів молоко фактично розшаровується на білково-жирну складову, яка іде в сир, і рідку частину, яка стікає під час приготування. Ця рідка складова і є молочною сироваткою. Вона має біло-жовтий відтінок і часткова прозора.

Щоб чітко розрахувати, скільки в сироватці калорій, треба зважити молоко до приготування, і сироватку після. Калорійність сироватки також залежить від жирності молока, яке взято для приготування. Зазвичай, в неї такий склад на 100 г:

  • від 18 до 27 ккал;
  • від 0.7 до 1 г білку;
  • від 0 до 0.36 г жирів;
  • від 3.5 до 5.14 г вуглеводів.

Сироватка, яка залишається після домашнього приготування сирів має зазвичай трохи вищу калорійність та кількість білків, жирів, вуглеводів. Сироватка, яка продається в магазинах переважно має 18-20 ккал на 100 г і жирність 0-0.01%.

Сироватка молочна: користь і шкода

Хоч користь сироватки не така висока, як від молока чи молочної продукції, проте вітаміни в ній також присутні. Зокрема, у 100 г грамах молочної сироватки міститься:

  • 10% денної потреби у вітаміні В12, який дуже важливий для профілактики анемії та здоров’я нервової системи;
  • 10% денної потреби у фосфорі, який потрібен для міцності кісток та зубів;
  • по 6% денної потреби у вітамінах В5 і В6, які відповідають за обмін речовин на нервову систему;
  • 6% денної потреби у кальції (важливий не лише для кісток та зубів, а й для процесів кровотворення та здоров’я судин);
  • 5% денної норми калію, який важливий для нормального тиску та регуляції води в організмі (в тому числі для профілактики набряків);
  • 4% цинку, який потрібен для імунітету та шкіри.

На перший погляд здається, що відсотки дуже малі. Проте, варто враховувати калорійність, яку має сироватка з молока. Користь з 500 мл сироватки, яка міститиме всього лише 100 ккал, покриватиме вже від 20 до 50% потреби у вищезгаданих вітамінів. Крім цього, вони ще й водорозчинні, тож добре засвоюються організмом і не потребують додатково жирів (а сироватка – це знежирений продукт).

В сироватці також дуже низький вміст холестерину, тож вона чудово підходить тим, хто має завищені показники холестерину і мусить обмежувати молочну продукцію високої жирності. Звісно, не варто забувати про молочні продукти нормальної жирності, адже вони цінне джерело кальцію, на відміну від сироватки.

Ще одна перевага, яку має молочна сироватка – користь для кишківника, адже вона створює сприятливе середовище для хорошої мікрофлори. Це відбувається завдяки високому вмісту лактози.

З іншої сторони, це може бути суттєвим недоліком для тих, хто має повну або часткову непереносимість лактози. І для тих, хто має хвороби кишківника чи жовчного міхура в стадії загострення. В такому випадку краще від сироватки відмовитись або вживати її обмежено.

В магазинах сироватка найчастіше продається у вигляді соковмісних напоїв, в тому числі газованих. Чи корисні такі продукти? Зазвичай, ні, адже в складі переважно присутній доданий рафінований цукор. Соки теж не є дуже здоровим продуктом, адже містять суттєво менше вітамінів та користі, ніж фрукти у чистому вигляді.

Що можна приготувати з молочної сироватки?

Є як мінімум 5 варіантів, як можна використати цей продукт, зокрема:

  1. Як складову для будь-якого тіста, наприклад, для млинців, вареників, оладок, хліба та будь-якої іншої випічки. На відміну від більш жирної продукції (молока, кефіру) використання сироватки знизить загальну калорійність страви. І при цьому страви будуть смачніші, ніж просто на воді (і, звісно, міститимуть вітаміни з сироватки). До того ж дріжджова випічка на сироватці краще підіймається.
  2. Як складову смузі (замість води). Особливо це стосується смузі з тими рослинними продуктами, які містять багато заліза. Наприклад, у кашу з льоном, смузі зі шпинатом. Адже для засвоєння заліза краще не поєднувати його з продуктами, в яких багато кальцію, тому в цьому випадку ідеально підійде молочна сироватка. Користь від неї також буде у поєднаннях з продуктами, в яких багато магнію (наприклад, пшеничні висівки, горіхи), адже цей макроелемент також краще не поєднувати з продуктами, багатими кальцієм.
  3. У будь-які солодкі каші замість частини води. Наприклад, у вівсянку.
  4. Їсти з мюслями чи гранолою, доповнивши горіхами та фруктами.
  5. Можна з сироваткою приготувати деякі супи, наприклад, використати її в окрошці замість кефіру.
З архіву або читайте також:

В чому користь пива для організму?

25.1.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті