Додаток Таблиці Калорійності Знайти

ТОП-30 продуктів багатих на калій

Для чого потрібен калій в організмі? Яка його денна норма та що буде при дефіциті цього макроелементу? У яких продуктах міститься калій? Про все це нижче.

Роль калію в організмі та його денна норма

Калій – це макроелемент, який має регулярно надходити в організм. Він належить до макроелементів, бо знаходиться в організмі у великій кількості: близько 160-250 г. Продукти з калієм мають надходити в організм щоденно. Його добова норма з раціону за рекомендаціями ВООЗ складає не менше 3500 мг (для більшості дорослих). Норма може бути іншою при вагітності, лактації, інтенсивних заняттях спортом, а також при ряді захворювань (тому краще, щоб норму рекомендував лікар).

Калій бере участь в таких важливих процесах, як:

  • водний баланс в усіх клітинах організму (коли він порушений, то можуть з’являтись набряки);
  • нормальна робота всіх нервових та м’язових клітин, в тому числі серцевого м’яза;
  • тонус судин;
  • підтримка артеріального тиску;
  • здоров’я та нормальна робота нирок;
  • підтримка кислотно-лужного балансу організму;
  • вуглеводний обмін.

Дефіцит калію: симптоми, причини

Дефіцит калію трапляється не так часто, як інших вітамінів та мінералів (брак заліза чи магнію зустрічається значно частіше). Норма калію в крові: 3,5-5,0 ммоль/л. Якщо цей показник менше, ніж 2.5, то це вже вказує на дефіцит. Ключова причина – це те, що організм отримує продукти, багаті калієм, в недостатній кількості. Як проявляється дефіцит калію (гіпокаліємія):

  • регулярні набряки, особливо ніг;
  • судоми та спазми м’язів;
  • аритмія (порушення серцевого ритму, коли серцебиття пришвидшене або сповільнення без видимих причин, наприклад, швидке серцебиття без стресу чи фізичного навантаження);
  • слабкість та запаморочення;
  • гіпертонія (підвищений артеріальний тиск);
  • порушення процесів травлення і закрепи;
  • оніміння пальців рук чи ніг, поколювання.

Причиною дефіциту може бути не лише незбалансований раціон, при якому споживаються в недостатній кількості продукти з високим вмістом калію. Причинами можуть бути ряд станів або навіть прийом медичних препаратів. Найпоширеніші передумови браку калію такі:

  • тривала або часта діарея, прийом послаблюючих препаратів;
  • булімія, анорексія та голодування;
  • споживання надмірної кількості кофеїновмісних продуктів;
  • захворювання нирок та наднирників;
  • прийом діуретиків (сечогінних препаратів);
  • токсикоз під час вагітності (такий дефіцит носить тимчасовий характер, але якщо важко споживати калій в продуктах харчування, то лікарі можуть рекомендувати спеціальну мінеральну аптечну воду або препарати для боротьби зі зневодненням та браком калію);
  • прийом деяких препаратів проти астми.

Таблиця вмісту калію в продуктах

Щоб не допустити дефіцит калію, слід в першу чергу звернути увагу на рослинні продукти. Ключові лідери по вмісту цього макроелементу – це горіхи, насіння та сухофрукти, а саме (нижче вказано кількість калію на 100 г продукту без термічної обробки):

  1. курага 1160 мг (показник залежить від вмісту вологи в сухофруктах);
  2. гарбузове насіння 820-900 мг;
  3. насіння льону 800;
  4. родзинки 760-860 мг;
  5. чорнослив 730-800 мг;
  6. арахіс 700 мг;
  7. лісові горіхи (фундук) 680 мг;
  8. насіння соняшника 650 мг;
  9. насіння кунжуту 460 мг;
  10. волоські горіхи (грецькі) 440 мг.

Варто також звернути увагу на бобові продукти, багаті на калій (нижче вказано цифри для не приготовлених бобових, в сухому вигляді):

  1. червона квасоля 1400 мг;
  2. біла квасоля 1200-1390 мг;
  3. нут 870 мг;
  4. горох сухий 700 мг (у свіжому зеленому горосі калію ~ 250 мг);
  5. сочевиця 360 мг.

Немало калію і в зернових, а особливо в таких продуктах:

  1. висівки пшеничні 1100 мг;
  2. висівки вівсяні 560 мг;
  3. ячмінна крупа 450 мг
  4. гречка 400 мг;
  5. цільнозернове борошно 230 мг.

Якщо потрібні більш низькокалорійні продукти, що містять калій, то це овочі та фрукти, а саме:

  1. варена або запечена в кожурі картопля 400-460 мг;
  2. брюссельська капуста 390 мг;
  3. свіжі банани 368-400 мг;
  4. свіжий гарбуз 340 мг;
  5. свіжі персики 330 мг;
  6. буряк сирий або запечений 280-325 мг;
  7. броколі сире або приготовлене на пару 320 мг;
  8. свіжі абрикоси 260 мг;
  9. капуста червона / фіолетова 240 мг (білокачанна 170 мг);
  10. помідори 230 мг.

Немало калію і в будь-якій листовій зелені (від 190 мг і більше на 100 г), цибулі, часнику, свіжому корені імбиру тощо. Зазначений вище перелік продуктів, які містять калій, регулярно присутні в раціоні людей, які дотримуються здорового харчування. Тому при хорошому збалансованому раціоні дефіцит калію трапляється вкрай рідко. А якщо і трапляється, то помірний, тому його легко скорегувати з допомогою продуктів.

Якщо ж брак калію відбувається через медичну причину (прийом ліків або хвороби), тоді варто з лікарем підбирати медикаментозну дозу калію для регулярного прийому.

З архіву або читайте також:

Приклад меню на день (1487 ккал)

26.1.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Продукти для підвищення тиску: що їсти якщо низький тиск? Продукти для підвищення тиску: що їсти якщо низький тиск?

Якщо тиск низький, то частково це питання можна вирішити з допомогою свого раціону. Адже при продуманому харчуванні з допомогою продуктів можна трохи підвищити свій тиск. На які продукти звернути увагу? А яких навпаки слід уникати, якщо тиск низький? 

Повна стаття 25.5.2022 0

Ріпакова олія: користь та шкода для організму Ріпакова олія: користь та шкода для організму

Цей вид рослинної олії виготовлений з насіння ріпаку. Її не так часто споживають у чистому вигляді, як більш звичні соняшникову та оливкову. Переважно її можна побачити у складі багатокомпонентних страв. Чи варто споживати ріпакову олію і які в ній вітаміни? Кому цю олію слід вживати з обережністю?

Повна стаття 25.5.2022 0

Які продукти розріджують кров? Які продукти розріджують кров?

Що впливає на густину крові? Чим небезпечна “густа кров”? Чи можна вплинути на це продуктами харчування і в яких випадках це варто робити? Від яких продуктів навпаки краще відмовитись тим, хто має густу кров або схильність до неї? Відповіді на всі ці питання нижче.

Повна стаття 7.5.2022 0