Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Ріпакова олія: користь та шкода для організму

Цей вид рослинної олії виготовлений з насіння ріпаку. Її не так часто споживають у чистому вигляді, як більш звичні соняшникову та оливкову. Переважно її можна побачити у складі багатокомпонентних страв. Чи варто споживати ріпакову олію і які в ній вітаміни? Кому цю олію слід вживати з обережністю?

Олія ріпакова: користь і хімічний склад

Є як мінімум 5 причин споживати цей вид олії:

  1. В одній столовій ложці олії (15 г) міститься 27% денної потреби у вітаміні Е. Це навіть більше, ніж в оливковій олії. Вітамін Е бере участь у десятках процесів в організмі. Найбільш важливі процеси, які забезпечує вітамін Е: як потужний антиоксидант, для забезпечення здоров’я шкіри та волосся, для підтримки функціонування м’язів, у процесах кровотворення.
  2. Цей вид олії містить низький відсоток насичених жирів у складі. Це ті жири, які негативно впливають на судини та роботу органів ШКТ, і які варто обмежувати до приблизно 18 г на день. У 100 г цього виду олії міститься всього 7 г насичених жирів (тобто, в столовій ложці лише 1 г).
  3. Ще одна перевага, яку має олія ріпакова — користь для серцево-судинної системи. Низький вміст насичених жирів і присутність омега-3 позитивно впливає на рівень холестерину та здоров’я судин.
  4. В олії ріпаку містяться всі важливі жирні кислоти: омега-3, омега-6, омега-9. Найцінніше — це омега-3, а решта жирних кислот корисні, але не мають  перевищувати допустимі норми. У багатьох рослинних оліях омега-6 жири суттєво переважають, через що створюється їх надлишок у денному раціоні. Натомість ріпакова олія містить максимально корисне співвідношення омега-6 до омега-3, яке складає 2:1. Якщо порівнювати з іншими популярними оліями, то відповідне співвідношення у кунжутній олії складає 138:1, у кукурудзяній 46:1, в соняшниковій 16:1,в оливковій 14:1, в олії авокадо 12.5:1, олія волоського горіха 5:1. Тож у балансі омега-6 і омега-3 ріпакова олія “програє” лише лляній олії (співвідношення в якій складає 0.2:1).
  5. В цьому виді олії доволі високий вміст вітаміну К. У порції олії 15 г міститься 10% денної потреби у цьому вітаміні. Він бере участь в процесах зсідання крові, детоксикаційних процесах в печінці, зміцнення стінок судин, як профілактика серцево-судинних хвороб і утворення каміння в нирках.

Є ще один приємний бонус, який не стосується складу і вітамінів олії, але стосується її використання. Ріпакова олія має дуже високу точку горіння (димлення). Тому її спокійно  можна використовувати при запіканні. Максимальна температура для термічної обробки страв з використанням ріпакової олії – 230 градусів.

Ріпакова олія: властивості, які допоможуть при схудненні

Цей вид олії містить щонайменше 3 суттєві переваги, які позитивно вплинуть на процеси схуднення. По-перше, для красивої шкіри. Адже під час схуднення шкіра має повертатись в форму, а вітамін Е та омега-3, які є в олії — це хороша профілактика обвислої шкіри.

По-друге, вітамін Е також позитивно впливає на функціонування та роботу м’язів, а вони є важливою складовою хорошої швидкості обміну речовин (а вже це своєю чергою посприяє і схудненню, і утриманню досягнутої ваги).

По-третє, рослинні жири добре впливають на функціонування жовчного міхура та на роботу кишківника (всі ці процеси травлення вкрай важливі для зниження ваги).

Ріпакова олія: шкода

Шкода від олії може бути в тому випадку, якщо зловживати нею в раціоні. Особливо це стосується випадків, коли вже є порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту (наприклад, діарея, ентероколіт, холецистит). Якщо органи ШКТ працюють справно, то олія не принесе шкоди. Проте, краще все ж триматися розумних меж споживання і включати її у свій раціон не більше, ніж 30 г на день.

Також в її складі є ерукова кислота (омега-9), яка негативно впливає на печінку. Проте, зараз сировину для цього виду олії вирощують зі спеціально виведених сортів ріпаку, який містить максимально низький вміст ерукової кислоти. Тому, щоб набрати таку кількість омега-9, яка спричинить негативний вплив на організм, треба спожити щонайменше 100 г олії на день.

Як і в будь-якому виді олії, жири в ній можуть окислитись і в такому випадку чинити шкоду організму, зокрема печінці (діючи як токсини). Тому слід обов’язково зберігати олію в темній тарі та в шухляді, щоб на продукт не падало пряме сонячне світло тривалий час.

Дуже обережно слід вживати ріпакову олію тим, хто має каміння в жовчному міхурі. Хоч ця олія має і слабші жовчогінні властивості, ніж, наприклад, обліпихова та оливкова, проте ці властивості також присутні. Тому при камінні в жовчному міхурі олія може спровокувати їхній рух, що призведе до загострення і больових відчуттів.

Крім жовчокам’яної хвороби до протипоказань вживання ріпакової олії відносяться також гепатит та інші хвороби або порушення у роботі печінки.

З архіву або читайте також:

В яких продуктах харчування міститься цинк?

25.5.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті