Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості гарбузової олії

Чим корисна гарбузова олія? Як її правильно споживати, щоб олія справді принесла користь? Чи є протипоказання до вживання цієї рослинної олії та як її правильно зберігати, щоб вона не принесла шкоди?

Гарбузова олія: користь і шкода

Цей вид олії вичавлюється із сирого гарбузового насіння. Фактично, вона зберігає більшість користі з цього насіння, крім білків та клітковини. Як олія впливає на організм?

  1. Позитивний вплив відбувається на шкіру. Все завдяки жирам, вітамінам А і Е (які жиророзчинні, тому завдяки олії добре засвоюються) – це вітаміни, які беруть участь в регенерації шкіри та сповільненні процесів старіння. При браку цих вітамінів в першу чергу починаються різноманітні негативні проблеми зі шкірою: дерматити, подразнення, сухість, свербіж чи подібний дискомфорт.
  2. Олія гарбузова користь приносить і для нормальної роботи всього шлунково-кишкового тракту. Зокрема, завдяки тому, що регулярне вживання саме цього виду олії є профілактикою застою жовчі. Через застої і брак жовчі не відбувається нормальне розщеплення жирів та засвоєння жиророзчинних вітамінів, порушуються процеси перетравлення і очищення кишківника. Відповідно, цю олію слід вживати тим, хто має схильність до застою жовчі (але саме у вигляді профілактики, а не коли вже відбулось загострення проблеми).
  3. Олія має протизапальну дію, завдяки великій кількості флавоноїдів у складі. Ці речовини позитивно впливають на капіляри, нормалізацію артеріального тиску і боряться із процесами старіння, які відбуваються під дією УФ-променів.
  4. Гарбузова олія користь приносить і для тих, хто має схильність до анемії (дефіциту заліза). В 100 г цієї олії міститься 13 мг заліза (денна норма – 18). Порція 15 г олії на день (як заправка в салат або до приготованих овочів) забезпечує організм на 10% потреби в залізі. Особливо на олію слід звернути увагу жінкам, так як вони найбільше схильні до анемії, а також тим, хто не вживає м’яса (вегетаріанська, веганська дієта або під час посту).
  5. Гарбузова олія корисні властивості забезпечує завдяки високому вмісту хлорофілу (але лише у випадку, якщо це якісна олія першого холодного віджиму). Цей компонент є потужним антиоксидантом, бере участь у виробленні колагену (той компонент, який відповідає за пружність шкіри і боротьбу зі зморшками), покращує детоксикаційні функції органів травлення (зокрема, печінки та кишківника), допомагає насичувати клітини організму киснем.

Хоч користь гарбузової олії доволі суттєва, проте є в неї і низка протипоказань. Кому і коли не варто споживати цей вид рослинних жирів?

  1. При цукровому діабеті варто консультуватись з лікарем стосовно цієї олії, так як вона може впливати на рівень глюкози (або як мінімум самостійно відслідкувати зміни рівня глюкози після споживання).
  2. Не варто вживати цю олію під час загострення виразки, гастриту, коліту, інших хронічних хвороб чи розладу кишечника (зокрема, під час діареї). Це пов’язано з тим, що олія стимулює викид жовчі, що може погіршити стан при хворобі, наприклад, додатково подразнити слизову кишківника.
  3. Не підійде олія з насіння гарбуза тим, в кого є каміння в жовчному міхурі. Так як цей продукт жовчогінний, він може погіршити стан, викликати біль і рух каміння (або навіть перекривання жовчних протоків). Після медикаментозно лікування каміння, коли воно вже розчепиться під дією ліків, олія навпаки рекомендована. Так як одна з причин утворення каміння – застій жовчі.
  4. Обережно її слід вживати вагітним, які мають будь-які хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту.

Олія з гарбуза: як правильно споживати і зберігати

Ключове – не варто на ній смажити або використовувати для запікання, адже вона має невисоку точку горіння. До того ж, вітамін А і його провітаміни розпадаються при температурі вище 120 градусів, тож олія частково втратить користь.

Зберігати олію слід тільки в темних скляних пляшках (так як вітамін Е і деякі жири у складі руйнуються і окислюються під дією світла), в шухляді подалі від світла та сонця. Також оптимальна температура зберігання – +15+20 градусів, тож краще класти його подалі від плити чи інших теплих місць. Відкриту пляшку олії краще спожити протягом 2 місяців.

Ідеальний варіант використання – додавати олію в салати або до свіжих чи приготованих овочів. Вона також підійде як основа для соусів (наприклад, для песто) і навіть для десертів без випічки (веганські десерти, халва, козинаки). Вона має приємний аромат гарбузового насіння, тож буде окремим цікавим акцентом у страві.

За бажанням, олію можна додатково ароматизувати. Наприклад, перед заправкою салату занурити в неї зубчик часнику, цедру лимона, свіжу гілочку розмарину або базиліку.

З архіву або читайте також:

Гарбуз: корисні властивості та шкода гарбуза для організму

25.3.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті