Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний буряк для організму людини?

У чому користь буряка? Як часто його можна їсти? Чи допоможе він схуднути? Кому не варто їсти буряк? Про все це нижче.

Столовий буряк: користь і шкода

Цей овоч багато хто сприймає як непоказний і не вартий уваги. І дарма, бо буряк має багатосторонній позитивний вплив на організм. Він містить беталаїни — потужні антиоксиданти, які знижують хронічне запалення в організмі. В довгостроковій перспективі це допомагає знизити ризик виникнення ряду серйозних захворювань, як-от хвороб серця, печінки та деяких видів онкології. Певні дослідження свідчать, що вживання цього овочу може зменшити больові відчуття у суглобах при остеоартриті. Проте слід зауважити, що беталаїни містить саме червоний буряк. Користь коренеплодів інших кольорів для зменшення хронічного запалення дещо нижча.

Як ще буряк впливає на організм?

  1. Поліпшує травлення та роботу кишківника. У 100 г сирого овочу міститься 2,5 г харчових волокон, тобто 8–10% денної потреби. Харчові волокна формують здорову мікрофлору кишківника та допомагають уникнути закрепів.
  2. Допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням. Завдяки корисним нітратам судини розширюються, а артеріальний тиск знижується. У перспективі це знижує ризик виникнення інсульту та серцевого нападу.
  3. Зберігає здоров’я мозку. Завдяки розширенню судин поліпшується кровопостачання у мозку, зокрема до нього краще надходить кисень. Це сприяє кращій роботі частин мозку, які відповідають за пам’ять, швидкість реакцій та прийняття рішень.
  4. Відчутною є користь червоного буряка для спортсменів і всіх, хто має регулярні фізичні навантаження. Вже згадані нітрати перетворюються в організмі на оксид азоту та підвищують витривалість організму. А завдяки розслабленим судинам кров краще циркулює та постачає кисень до серця, м’язів та усіх інших органів і тканин. Таким чином, якщо вживати цей овоч незадовго до тренувань, можна підвищити їхню ефективність. Корисним він буде і протягом 1-2 годин після фізичних навантажень, адже посилене постачання кисню до м’язів сприяє їхньому відновленню.
  5. Підвищує імунітет. Загальна здатність організму опиратися захворюванням зростає завдяки двом чинникам — антиоксидантам і харчовим волокнам. Як згадувалося вище, харчові волокна підтримують здоров’я кишківника, а це сильно впливає на здоров’я організму загалом.

Чим корисний червоний буряк крім цього? У 100 г сирого овочу є чимало фолієвої кислоти, 16% добової потреби у марганці та 11% у калії. У ньому також є вітамін С, залізо, магній, фосфор, натрій, цинк, кальцій, вітаміни В1, В2, В3, В5 та В6. Проте всі вони містяться у незначних кількостях — від 2 до 6% денної норми на 100 г продукту.

Чим корисний буряк для жінок?

У 100 г сирого продукту міститься 27% денної потреби фолієвої кислоти. Тому за відсутності протипоказань буряк варто вживати у помірній кількості вагітним і тим, хто планує завагітніти. Цей овоч також буде доречним у раціоні жінок у період менопаузи, адже в цей час у багатьох підвищується артеріальний тиск і зростає ризик серцево-судинних захворювань.

Шкода буряка та протипоказання до вживання

Попри значну користь, яку буряк може дати організму, їсти його можна не всім. Краще виключити його з раціону або вживати з обережністю, якщо присутній хоч один із цих станів:

  • Гіпотонія, бо буряк знижує тиск.
  • Цукровий діабет, адже у 100 г буряка міститься майже 7 г цукру.
  • Камені в нирках, жовчному чи сечовому міхурі зараз або в минулому, бо цей овоч багатий на оксалати.
  • Синдром подразненого кишківника або гастрит.

Буряк також не слід вживати, якщо є індивідуальна непереносимість. Часом він може забарвити сечу та випорожнення у рожевий колір, особливо, якщо багато з’їсти його за раз. Але за відсутності інших реакцій цей стан зовсім не шкідливий і минає сам по собі.

Буряк: корисні властивості під час схуднення

За відсутності протипоказань буряк може бути частиною збалансованого раціону при схудненні. Як він допоможе знизити вагу?

  1. Це низькокалорійний продукт — лише 45–51 ккал на 100 г залежно від того в якому вигляді його їсти: вареному, запеченому чи сирому.
  2. Містить харчові волокна, які подовжують відчуття ситості та убезпечують від зайвих прийомів їжі.
  3. Сприяє відсутності закрепів і нормальному функціонуванню травної системи.

Краще їсти буряк разом із продуктами, які містять повільні вуглеводи. Тоді цукор із цього коренеплоду буде засвоюватися повільніше, тобто не буде стрибків цукру у крові. Ще одна важлива умова при вживанні будь-яких продуктів, багатих на клітковину, — пити достатньо води. Обох цих порад слід дотримуватися усім, а не лише тим, хто хоче позбутися зайвої ваги.

Рецепти з буряка: користь на будь-який смак

Будь-який продукт простіше вживати постійно, якщо страви з ним будуть різноманітними. Що приготувати з буряка?

  1. Дієтичний вінегрет — чудове поєднання овочів і бобових.
  2. Рожевий хумус із буряком — оригінальний колір і смак цього хумусу дозволить по-новому поглянути на цю страву.
  3. Салат із буряка, фети та руколи — ситний барвистий салат із високим вмістом корисних жирів.
  4. Пікантна закуска з буряком — готується за 10 хв, якщо є вже відварений чи печений буряк. Швидко та корисно.
  5. Шоколадний кекс із буряка — так, із нього можна приготувати навіть десерт. Оригінальний рецепт, який цілком може стати одним з улюблених.

Якщо ж хочеться чогось простого та перевіреного, то найпростіше — зробити салат із відвареного чи печеного буряка. Овоч слід очистити від шкірки, натерти на терці та злегка приправити олією та спеціями. За бажанням можна додати часник, насіння соняшника, подрібнені горіхи, шматочки яблука чи родзинки.

 

Джерела:

https://www.verywellhealth.com/benefits-of-beets-7505065

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot

З архіву або читайте також:

Адигейський сир — користь, шкода, рецепт приготування в домашніх умовах

21.4.2024 Таблиця Калорійності Рецепти корисних страв, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті