Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Користь кореня селери у раціоні

Це той овоч, який недооцінюють. Який максимум – додадуть у бульйон для аромату або поєднають у стандартному салаті з морквою і яблуком. Насправді ж, корінь селери в кулінарії можна використати у сотнях рецептів! Він смачний і неймовірно корисний. Чим саме? Як готувати корінь селери і з чим поєднувати в стравах?

Корінь селери корисні властивості

В селері міститься 25 вітамінів та мінералів. Найбільше – кремнію, вітаміну К, калію, вітаміну С і магнію. Що вони дають?

По-перше, красиву шкіру. Адже в 100 г селери міститься 100% кремнію. А він в свою чергу впливає на вироблення організмом колагену. Це саме той компонент, який потрібен для пружності шкіри і попередження зморшок.

Друге, чим корисний корінь селери, позитивний вплив на серцево-судинну систему. Тож, якщо є проблеми з тиском, головні болі та подібні проблеми – варто включати цей продукт у свій раціон.

Також не варто забувати про корінь селери при цукровому діабеті. Адже він містить багато вітамінів, ще й позитивно впливає на рівень цукру.

Кому не варто їсти корінь селери?

Не варто вживати цей продукт у сирому вигляді при проблемах з кишківником або шлунком (наприклад, при загостренні гастриту). Також обережно слід вживати при загостреннях хвороб жовчного міхура і нирок.

Корінь селери для схуднення

Безперечно, тим, хто худне, варто час від часу їсти цей продукт. Наприклад, ним можна замінювати частину картоплі в пюре. І така страва буде смачніша, більш корисна і менш калорійна.

Інша приємна особливість селери – високий вміст харчових волокон. Достатньо з’їсти 100 г, щоб отримати 20% денної потреби у клітковині (яка допоможе з травленням і контролем апетиту). Крім цього, корінь селери користь для схуднення додасть за рахунок вітаміну В5. Адже його дефіцит є одним з факторів, що сповільнюють метаболізм.

Корінь селери: рецепти

Цей овоч вживають як у сирому вигляді, так і у відвареному або запеченому. Найкращий варіант, щоб зберегти всі поживні речовини – вживати сирий корінь селери (салати тут підходять чудово, але важливо підбирати корисну заправку, а не майонез). Як варіант, можна спробувати свіжий тертий або нарізаний соломкою корінь в таких комбінаціях:

  • з вареним яйцем, сирою морквою, зеленою цибулею, сметаною і гірчицею;
  • корінь селери маринований з морквою по-корейськи, петрушкою, кунжутом і олією;
  • з стеблом і листям селери, петрушкою, родзинками, м’якоттю апельсину, нерафінованою олією.

Як приготувати корінь селери?

Цей овоч готується, фактично, так само як і картопля. Вариться до готовності близько 20 хв (залежно від розміру шматочків). Запікається він з олією та спеціями, з різними овочами (морквою, броколі тощо) близько 25-35 хв (залежно від величини шматочків).

З архіву або читайте також:

Чим корисний хлорофіл для організму

26.11.2020 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті