Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Насіння амаранту: користь і шкода

Амарант (українська назва щириця звичайна) – це вид злаків, який містить дуже цінний для організму склад. Які вітаміни містяться в амаранті? Як готувати цю крупу і з чим їсти? Чи має амарант протипоказання, а кому навпаки дуже рекомендовано включити цю крупу в раціон?

Найдавніша інформація про амарант датується 1000 роком до н.е. Його вживали в їжу давні поселення ацтеків у Мексиці. Споживалось не лише насіння, а й листя рослини амарант.  Користь від листя та корінців використовували для медичних цілей в давні часи, коли переважно лікувались травами. Згодом, крупа практично зникла з людського раціону, а в Україні деякі види амаранту взагалі відомі як бур’яни.

В 1970-х роках агрономи відродили деякі мексиканські сорти амаранту і знову почали вирощувати його для споживання у їжу в промислових масштабах. Останні 5 років амарант став неймовірно популярним, зокрема через прихильників здорового способу життя, адже насіння амаранту має дуже цінний склад.

Амарант: користь і шкода

Насіння амаранту не містить глютен. Відповідно, якщо є захворювання целіакія (незасвоєння глютену) або просто дискомфорт при споживанні глютенових круп, то амарант можна спокійно включати у свій раціон. Крім цього, є як мінімум 5 переваг амаранту в порівнянні з іншими крупами:

  1.  В ньому більше рослинного заліза, ніж у гречці, вівсянці та інших крупах. У 100 г сухого амаранту міститься 7.5 мг заліза (денна норма для жінок 18 мг, для чоловіків 10), а також 50% від денної потреби міді. Вона потрібна для метаболізму заліза і профілактики анемії. Тому амарант дуже рекомендований жінкам, вагітним і спортсменам, бо саме вони мають найбільший ризик появи анемії.
  2. В зернах амаранту дуже багато рослинного білку. По кількості білку серед круп він поступається тільки кіноа. Більше того, в білку амаранта дуже багато амінокислоти лізину. За цим показником амарант обходить у 2-3 рази усі крупи і навіть тваринні продукти. Лізин грає велику роль в синтезі організмом колагену. Ця речовина необхідно для пружної шкіри та здоров’я суглобів.
  3. Ще одна перевага насіння рослини щириця – користь для нервової системи завдяки високому вмісту магнію і вітаміну В6. У 100 г сухої крупи міститься 60% денної потреби магнію 30% потреби у В6. По цих показниках амарант знову обходить більшість звичних у нашому раціоні круп. Магній і В6 – це захист від стресу, здоров’я нервової системи, нормальний сон і здоров’я м’язів.
  4. В 100 г щириці міститься 70% денної потреби у фосфорі. Він дуже важливий для здоров’я та міцності кісток і зубів. Особливо рекомендовано споживати амарант з цією метою дітям та підліткам (у яких організм росте і потребує кальцій та фосфор), а також людям похилого віку, адже їхні кістки стають більш крихкими.
  5. На 100 г амаранту припадає 25% денної потреби цинку і 35% – селену. Ці 2 мікроелементи важливі для імунітету. Цинк також потрібен для здоров’я шкіри і загоювання ран, тож амарант рекомендовано споживати під час лікування шкіри (наприклад, в період лікування вугрів).

Чим корисний амарант під час схуднення?

Високий вміст харчових волокон робить амарант цінним для тих, хто на шляху до зниження ваги. У 100 г сухого насіння міститься 33% денної потреби у клітковині, яка потрібна для контролю голоду, нормального рівня цукру і роботи кишківника.

Ще один бонус – високий вміст вітаміну В5. Ця речовина важлива для нормалізації обміну речовин, який необхідний для зниження і подальшого утримання ваги.

Перевага амаранту при схудненні проявляється і для шкіри, яка під час зменшення об’ємів має повернутись у форму. Амінокислота лізин у складі білку з амаранту важлива для утворення колагену, який і відповідає за підтягнення шкіри. Тому споживання лізину з амаранту стане профілактикою обвисання шкіри при зниженні ваги і допоможе швидше повернутись у форму.

Високий вміст білку, повільних вуглеводів і клітковини в зернах амаранту забезпечує тривалу відсутність голоду, а, отже, суттєво знижує ризик переїдань, які інколи можуть траплятись під час схуднення.

Ще одна перевага, яку має щириця звичайна – користь для м’язів, якщо під час схуднення присутній спорт. Білок з крупи допоможе формуванню м’язів, а магній – відпочинку і відновленню м’язів після тренувань.

Як готувати амарант?

Ця крупа вариться близько 20-30 хвилин. Також її можна подрібнювати до стану борошна і використовувати для приготування хліба, оладок, кексів тощо. Але в такому випадку краще частково змішувати з іншими видами борошна, наприклад, вівсяним, рисовим (якщо треба безглютенове) або пшеничним цільнозерновим, тому що в амаранті мало клейковини, відповідно, тісто не матиме пластичності.

Оригінальні рецепти амаранту

Амарант смакує в будь-яких рецептах і використовується в них як звичайна крупа. Наприклад, можна приготувати такі страви:

  • попкорн з амаранту (він готується так само, як і попкорн з кукурудзи);
  • перець, фарширований амарантом з індичим фаршем та грибами;
  • каша з амаранту з рослинним молоком, курагою і арахісом (така страва матиме багато рослинного заліза);
  • теплий салат з відвареного амаранту, консервованого тунця або вареними мідіями, бейбі-шпинату, помідорів і олії;
  • теплий салат з амарантом, печеним гарбузом, авокадо, салатним листям і сиром фета (заправка – олія та бальзамічний оцет).
З архіву або читайте також:

Корисні властивості хурми

19.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Чим корисні мідії? Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Повна стаття 19.11.2021 0

Продукти для підвищення гемоглобіну: не м’ясом єдиним! Продукти для підвищення гемоглобіну: не м’ясом єдиним!

Як підтримувати гемоглобін у межах норми і які показники є нормальними? Скільки заліза міститься в продуктах? Які продукти піднімають гемоглобін і як їх правильно споживати, щоб залізо з них максимально засвоювалось? Чи можна з допомогою продуктів підняти гемоглобін, якщо він низький? Про все це нижче.

Повна стаття 17.11.2021 0