Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна матча: топ 7 корисних властивостей напою

Що таке матча? В чому її користь? Як часто можна пити чай матча? Чи допоможе він схуднути? Про все це нижче.

Матча: користь і шкода

Матча — це особливий зелений чай у порошкоподібній формі. Для виготовлення матчі використовують чайне листя певного сорту та особливий спосіб вирощування — останні три тижні вони ростуть у затінку. Завдяки цьому у чайному листі накопичується в рази більше хлорофілу, ніж при вирощуванні на сонці. Готове чайне листя збирають, пропарюють, висушують і перемелюють на жорнах невеликими порціями. Процес доволі трудомісткий, тому вартість матчі вища за звичайний зелений чай.

Матча має насичений збалансований солодкувато-гіркуватий смак і яскравий зелений колір. Чим корисна матча?

  1. Чинить потужну антиоксидантну дію на організм завдяки високому вмісту рутину, кофеїну та катехінів. Катехіни — більш сильні антиоксиданти, ніж вітамін С та флавоноїди. Завдяки тому, що цей чай п’ють повністю, в організм потрапляє весь порошок із подрібненого чайного листя разом з усіма корисними речовинами.
  2. Сприяє концентрації уваги, поліпшує здатність запам’ятовувати інформацію та підвищує швидкість реакцій. Таку дію зумовлює кофеїн та L-теанін, який змінює вплив кофеїну на організм і теж підвищує концентрацію.
  3. Заспокоює та розслабляє, не спричиняючи сонливості, та водночас збільшує енергійність і витривалість. Цей ефект дає вищезгаданий L-теанін. Важливо, що він, на відміну від кофеїну, не має побічних ефектів, як-от підвищення серцебиття чи тиску.
  4. Знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, особливо у порівнянні з кавою. Зокрема рутин у поєднанні з аскорбіновою кислотою зміцнює судини.
  5. Може запобігти ряду онкологічних та інших захворювань, які частково виникають через високий рівень вільних радикалів.
  6. Поліпшує настрій, оскільки L-теанін бере участь у синтезі дофаміну та серотоніну.
  7. Допомагає знизити рівень глюкози у крові та покращує чутливість до інсуліну.

На додачу є підстави припускати, що матча сповільнює процеси старіння, добре впливає на когнітивні функції людей похилого віку та підвищує здатність організму опиратися вірусам.

Матча: шкода для організму

Чи може цей чай негативно вплинути на організм? В окремих випадках — так. Матча містить майже вдвічі більше кофеїну, ніж зелений чай. Тому рекомендують обмежити її вживання до 4 г порошку або 1-2 чашок на день. Пити цей напій варто не пізніше, ніж за 6 годин до сну. Попри те, що він не викликає стрибків артеріального тиску, гіпертонікам варто вживати його з обережністю. Людям, які мають ризик розвитку залізодефіцитної анемії, зокрема вагітним і жінкам, які годують грудьми, краще відмовитися від цього напою, бо він погіршує засвоєння заліза.

Чай матча: користь під час схуднення

Результати деяких досліджень щодо користі матчі свідчать, що поліфеноли у складі матчі пришвидшують метаболізм, трохи стимулюють витрати енергії та спалювання жирової тканини. Звісно, не варто очікувати, що 1-2 чашки чаю стануть вирішальним чинником у схудненні.

Однак при збалансованому харчуванні з помірним дефіцитом калорій матча стане гарним доповненням. Щонайменше вона допоможе підтримувати водний баланс. Пити достатньо рідини під час схуднення важливо, бо зневоднення часто відчувається як голод. Не розібравшись, людина може з’їсти зайвого замість того, щоб випити склянку води чи чашку чаю. Матча підвищує енергійність і заспокоює водночас. Можливість позитивно впливати на свій емоційний стан — ще одна причина додати цей чай до свого раціону під час втрати ваги.

 

Джерела:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/

https://www.forbes.com/health/supplements/matcha-tea-health-benefits/

https://www.matchazen.com.ua/8-korisnih-vlastivostej-chayu-matcha/

https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea

З архіву або читайте також:

Корисні властивості лимонів для організму

28.4.2024 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті