Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим можна замінити сіль?

Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.

Як додати стравам смаку без солі?

Якщо раптом закінчилася сіль, можна використати приправи чи продукти, які підсилюють смак страв. Умовно вони діляться на два типи:

  • Ті, у складі яких є сіль.
  • Прянощі та спеції з яскравим смаком і без вмісту солі.

Першими точно не слід зловживати, так само як і сіллю. Проте в помірній кількості шкоди від них не буде. До цього переліку належать:

  1. Суміш спецій. Це вдалий замінник солі, адже основний інгредієнт більшості готових приправ для м’яса, птиці, супів тощо — саме сіль. Вона може становити навіть 40%. Важливо, щоб у складі таких сумішей були лише натуральні інгредієнти.
  2. Соєвий соус зазвичай містить 9–15% солі. Ним можна приправляти м’ясо, крупи, овочі тощо. Детальна інформація про цей продукт є у статті «Чи корисний соєвий соус і як його правильно їсти?»
  3. Соління. Наприклад, солоні огірки чи помідори збалансують смак прісних страв, а розсіл можна використати для приготування супу, борщу, круп, плову тощо.
  4. Паста карі. Вона має своєрідний смак та аромат. Якщо вони до смаку, то це вдалий варіант для багатьох овочевих і м’ясних страв.
  5. Кокосові амінокислоти. Їхній смак близький до соєвого соусу, проте кокосові амінокислоти більш солодкі та містять менше натрію. Добре смакують із рисом, м’ясом та як доповнення до різних соусів.

Інша справа, якщо хочеться скоротити вживання солі, тоді вищезгадані варіанти не підходять. На щастя, є багато прянощів, які збагачують смак продуктів. Отже, чим можна замінити сіль?

  1. Перець чорний, білий або рожевий. Кожен із них додає стравам гостроти та аромату.
  2. Сушена цибуля та сушений часник. Мають яскравий смак і вдало доповнюють більшість страв. Їх можна використовувати разом або окремо.
  3. Духмяний перець, мускатний горіх, коріандр. Їхній теплий смак робить продукти більш смачними.
  4. Оцет бальзамічний, яблучний, винний тощо. Завдяки кислинці їжа набуває виразного смаку.
  5. Гострий перець чилі. Можна використовувати свіжий, сушений, у пластівцях. У будь-якому разі ця приправа зробить супи, м’ясо, овочі та інші страви яскравими.

Нетиповим варіантом заміни солі є кориця. Завдяки легкому гостро-солодкуватому смаку її можна додавати не лише у випічку чи десерти. Кориця вдало поєднується з фруктами, птицею, м’ясними стравами та деякими супами.

Чим замінити сіль при дієті?

Якщо йдеться про схуднення, то можна вживати будь-які замінники, які не містять солі. Крім вищезгаданих також підійдуть:

  1. Сік лимона, лайма, грейпфрута тощо. Вони відмінно доповнюють рибу та салати.
  2. Імбир. Його свіжий смак додає стравам пікантності та виразності.
  3. Кріп і петрушка. Свіжі чи заморожені — їх традиційно додають у супи, салати, м’ясні, рибні та овочеві страви. Можна також використовувати сушені, але смак буде дещо іншим.
  4. Італійські чи прованські трави. Або окремо чебрець, орегано, базилік, майоран, розмарин. Ці духмяні трави наповнюють їжу своїми ароматами, перетворюючи навіть прісні продукти на смачні страви.
  5. Естрагон (тархун). Його свіжий запах зі злегка гіркуватою солодкістю однаково добре доповнює десерти та основні страви.
  6. Шавлія. Має виразний хвойний запах, який добре комбінується з м’ясом, рисом, картоплею тощо.
  7. Копчена паприка. Її можна використовувати окремо чи у складі різноманітних соусів.

Окремо слід згадати про морську капусту та морські водорості. Вони також містять сіль і водночас у сирому вигляді є низькокалорійними, тож не завадять позбутися зайвої ваги.

Незалежно від того, які саме замінники солі вибирати, слід пам’ятати, що організму щодня потрібно 5-6 г солі. Регулярне надмірне вживання, а також її тривалий дефіцит в організмі призводять до проблем зі здоров’ям.

 

Джерела:

https://lifestyle-ua.com/chym-zaminyty-sil-u-yizhi/

https://www.rbc.ua/ukr/styler/mozhno-zamenit-sol-kuhne-samye-prostye-dostupnye-1653407527.html

https://harchi.info/articles/chym-zaminyty-sil

https://radiotrek.rv.ua/news/chim-zaminiti-sil-u-stravah-10-variantiv-yaki-znaydutsya-u-kozhniy-hati_289120.html

З архіву або читайте також:

Що робити після переїдань або застіль?

11.4.2024 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве, Як худнути?

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті