Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Бузина: користь, шкода та лікувальні властивості цвіту та ягід

Чим корисна чорна бузина для організму? Коли збирати квіти та ягоди? Чи мають вони протипоказання? Чи можна вживати бузину під час схуднення? Про все це нижче.

Бузина чорна: користь і шкода

Кущі чорної бузини поширені по всій території України. Цвітуть у травні-червні дрібними кремово-білими квітками, зібраними у суцвіття. Плоди у вигляді чорно-фіолетових кульок достигають у серпні-вересні. Квіти та плоди вживають у їжу та застосовують з лікувальною метою.

Цвіт бузини: користь і шкода

Квіти бузини містять ефірні олії, глікозиди, дубильні речовини, вітамін В4, цукри, органічні кислоти та фітостерин. Як квіти чорної бузини впливають на організм?

  1. мають протизапальні, пото- та сечогінні властивості;
  2. можуть трохи полегшувати біль та заспокоювати, проте їх буде недостатньо, щоб позбутися болю чи нервової напруги середньої та високої інтенсивності;
  3. завдяки відхаркувальній дії допомагають у лікуванні бронхіту, грипу та інших захворювань дихальних шляхів.

Чай, відвар або настій з цих квітів посилюють опірність організму вірусним інфекціям і добре впливають на шкіру. Такі напої також можуть призначити при гострій нирковій недостатності, оскільки це захворювання порушує утворення та виділення сечі. Фітостерин допомагає зменшити кількість поганого холестерину у крові.

Квіти бузини мають характерний яскравий аромат, тож можуть викликати індивідуальне несприйняття чи алергію. Кому можна, а кому ні пити напій з бузини? Користь і шкоду найкраще може оцінити лікар, особливо, якщо людина має серйозні захворювання чи схильна до алергічних реакцій. Не рекомендується вживати напої на основі бузини людям з нефрозом, нефритом та аденомою простати.

Як збирати квіти бузини? У період повного цвітіння зламують суцвіття, у яких відкрилися більшість квітів, але вони ще не почали опадати. Суцвіття сушать у затінку в добре провітрюваному місці з високою температурою. Можна також сушити у сушарці при 40°С. При недостатньо високій температурі квіти можуть висихати надто повільно та потемніти через це. Сухі квіти відділяють і складають у добре закриті сухі ємності. Користь цвіту бузини зберігається протягом 2 років.

Ягоди бузини: користь і протипоказання

У 100 г свіжих ягід бузини міститься лише 73 калорії, 0,5 г жирів і 0,66 г білків, але у доволі значній кількості присутні:

  • вуглеводи — 18,4 г;
  • харчові волокна — 7 г, тобто 20–25% добової норми;
  • вітамін С — 43% денної потреби;
  • вітамін В6 — 18% денної потреби;
  • залізо — 12% денної потреби.

У незначних кількостях (від 6 до 2% денної норми) також є фосфор, калій, вітаміни В1, В2, А, В3, В5, кальцій та фолієва кислота.

Вживати ягоди бузини у сирому вигляді не можна — через наявні токсини вони можуть спричинити запаморочення, нудоту та розлад кишківника. Позбутися токсинів допоможе термообробка. Однак при температурі понад 60°С руйнується вітамін С. Відповідно при обробці з більш високою температурою у ягодах не буде токсинів і вітаміну С. Але у помірній кількості залишаться харчові волокна, залізо та вітамін В6 (при варінні вивільняються його активні компоненти). У чому користь бузини?

  1. Нормалізує травлення та мікрофлору кишківника. Поліпшує виділення жовчі та діурез (утворення та виділення сечі). Має помірну послаблювальну дію.
  2. Чинить сильну антиоксидантну дію завдяки високому вмісту фенольних кислот, антоціанів і флавоноїдів. Зменшення кількості вільних радикалів запобігає виникненню захворювань серця та деяких видів раку. Антиоксиданти добре впливають на стан шкіри — її вологість, пружність і верхній захисний шар, який перешкоджає проникненню бактерій та забруднень.
  3. Сприяє поступовому потраплянню цукру у кров. Харчові волокна компенсують потенційні ризики високого вмісту вуглеводів. Завдяки цьому вдається уникнути перевантаження підшлункової залози та стрибків глюкози у крові.
  4. Допомагає перетворити глюкозу на енергію.
  5. Добре впливає на серце та судини, зокрема знижує артеріальний тиск. До того ж антоціани допомагають зменшити ризик серцевих захворювань, а клітковина — рівень холестерину.
  6. Вітамін В6 бере участь у формуванні нейротрансмітерів, які відповідають за передачу нервових імпульсів.
  7. Підвищує здатність організму опиратися інфекціям і трохи полегшує перебіг грипу та інших респіраторних захворювань.
  8. Лікувальні властивості бузини допомагають зберегти зір, а саме — запобігти дегенерації макули у людей поважного віку та захворюванням вен сітківки очей.
  9. Поліпшує настрій, зменшує тривожність і загалом підтримує здоров’я нервової системи.
  10. Підтримує нормальний рівень гемоглобіну у крові, завдяки чому внутрішні органи отримують достатньо кисню.
  11. Стимулює обмін речовин — білків, жирів, вуглеводів та амінокислот. Вітамін В6 і залізо залучені у синтез деяких гормонів.
  12. Завдяки залізу позитивно впливає на м’язовий обмін і стан сполучних тканин. Швидше загоюються дрібні пошкодження, які виникають у м’язах після тренувань та інших фізичних навантажень.
  13. Допомагає підтримувати нормальну терморегуляцію організму.
  14. Сечогінні властивості бузини поліпшують діурез при гострій нирковій недостатності.
  15. Її плоди містять органічні кислоти — винну, валеріанову, оцтову та лимонну. Ці кислоти залучені в обмін речовин і підтримання кислотно-лужного балансу організму. Вони також посилюють виділення слини, жовчі та шлункового соку.

Напої та десерти з бузиною допоможуть урізноманітнити меню та додати яскравого смаку до страв. У помірних кількостях цей продукт цілком підходить для здорового харчування.

Не можна вживати недостиглі ягоди бузини. Лікувальні властивості та користь для організму приносять лише повністю стиглі плоди. Кому не варто їсти страви з бузиною? Лікарі не рекомендують вживати їх дітям, вагітним і жінкам, які годують грудьми, через брак перевіреної інформації про безпечність бузини для цих людей. Водночас випадків, коли стиглі оброблені ягоди бузини завдали людям шкоди, теж немає. Попри наявність корисних речовин у бузині користь та шкода від вживання її ягід у великій кількості недостатньо досліджені. Тому краще вживати їх помірно.

При появі нудоти, слабкості, розладу шлунка чи блювання, варто порадитися з лікарем щодо можливості та доцільності їсти бузину. При ряді захворювань шлунково-кишкового тракту вживати ягоди бузини протипоказано. Консультація фахівця також потрібна, якщо людина вживає деякі ліки, наприклад, препарати, які знижують рівень цукру у крові чи мають сечогінну дію.

Як збирати та зберігати ягоди бузини чорної, щоб отримати від них користь?

Збирають плоди бузини у період повної стиглості в серпні-вересні. Сушать при температурі 60–65°С, сухі ягоди зберігають у сухих закритих ємностях. Вживати їх можна протягом 6 місяців після заготівлі. Ягоди також можна заморозити.

Методом консервації найчастіше готують джеми та варення з бузини. Користь від таких заготовок зазвичай невелика, бо вони містять багато доданого цукру. Приміром, щоб приготувати густе варення, потрібно взяти яблука з високим вмістом пектину, бузину та цукор у пропорції 2:1:3. Хоча, якщо з’їдати 1-2 чайні ложки такого варення на день і при цьому вписуватися у добову норму цукру, то шкоди не буде.

Що приготувати з ягід бузини?

Крім джемів і варення, ягоди бузини чорної додають у желе, йогурти, морозиво, смузі. З ними можна готувати пироги та пиріжки. З проварених або сирих плодів можна приготувати сироп з бузини. Користь для організму залежить від вмісту цукру та часу варіння. У помірних кількостях такий сироп можна додавати до десертів, наприклад, поєднувати його з кисломолочним сиром, млинцями, оладками. Всі заготовки з бузини, в які додають цукор, можна вживати потроху. Головне — не перевищувати добову норму цукру.

З сушених і заморожених ягід заварюють чай, варять узвар, компот або кисіль, поєднуючи їх з іншими ягодами та фруктами. Як максимально отримати від чорної бузини користь з цих напоїв? Не додавати цукор і вживати разом з ягодами, адже у них залишаються харчові волокна та частина вітамінів і мікроелементів. З заморожених ягід можна готувати вареники, пиріжки, печиво тощо. Сік з бузини також додають у соуси або сушать у спеціальних формах як пастилу.

Бузина: користь під час схуднення

Ягоди бузини чорної варто їсти під час схуднення, адже у них багато харчових волокон. Вони допомагають:

  1. Кишківнику нормально функціонувати;
  2. Уповільнити всмоктування вуглеводів;
  3. Підтримувати відчуття ситості протягом тривалого часу.

Страви з бузиною добре впливають на обмін речовин, стимулюючи втрату ваги. Особливо корисною така їжа буде, якщо під час схуднення людина є фізично активною. Адже наявне у них залізо:

  1. Впливає на забезпечення організму киснем.
  2. Сприяє перетворенню глюкози в енергію, потрібну при фізичних навантаженнях.
  3. Залучено у формування м’язів і їхнє відновлення після тренувань.

Завдяки цьому ягоди бузини запобігають утворенню жирової тканини та допомагають наростити м’язову масу. До того ж виконувати фізичні вправи буде легше та безпечніше, бо плоди бузини позитивно впливають на передавання нервових імпульсів, зменшують артеріальний тиск і допомагають підтримувати серце та судини у здоровому стані.

 

Джерела:

https://www.healthline.com/nutrition/elderberry та https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits

З архіву або читайте також:

Продукти: що з чим поєднувати?

28.11.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті