Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна ячмінна кава?

Чи корисна ячмінна кава для здоров’я і чим саме? Як часто можна споживати напій з ячменю, чи має він протипоказання і як смачно його готувати?

Як робиться кава з ячменю?

Для того, щоб з ячменю приготувати напій, треба взяти цілі зерна, промити (але не розмочувати), просушити і обсмажити на сухій сковорідці (без олії чи інших додатків). Зерна набувають насиченого, майже коричневого кольору і приємного аромату, схожого на смажений хліб з карамельними нотами. Далі зерна подрібнюються в кавомолці до стану найдрібнішого порошку.

Щоб з цього порошку вийшов напій, він вариться так само, як і кава: у турці або кавоварці (наприклад, гейзерній), а потім 5-10 хвилин настоюється під кришкою. Для напою слід брати пропорцію близько 1-2 столових ложок ячмінного порошку на 200 мл окропу.

Приготувати такий варіант напою можна як самостійно, так і придбати в магазині. Продається і готовий ячмінний порошок для заварювання, і розчинні варіанти ячмінної кави, а також суміші ячмінного порошку з коренем цикорію (доволі корисна і смачна комбінація).

Яким на смак виходить такий напій? За смаком на каву він майже не схожий. Він не має гіркоти кави і має більш ніжний, злегка трав’янистий смак. На вигляд ячміна кава максимально схожа на справжню, адже вона насиченого коричневого відтінку і також містить пінку. Якщо додати молоко (тваринне або рослинне), і трохи збити напій капучинатором, то візуально він стає максимально схожим на лате чи капучино.

Ячмінна кава: користь і шкода

Ячмінна кава загалом дуже корисний продукт. Перша її ключова перевага – відсутність кофеїну. Тож вона повністю безпечна для тих, хто не може споживати каву через кофеїн. Наприклад, при безсонні, головних болях, проблемах із нервовою системою або серцем, підвищеним артеріальним тиском.

Крім цього, ячмінна кава користь має і в наступних питаннях:

  1. Для травної системи. Адже складові цього напою позитивно впливають на травлення та очищення кишківника, а також на підтримку та відновлення хорошої мікрофлори. Що стосується мікрофлори, то вона впливає на всі аспекти роботи кишківника, засвоєння вітамінів і навіть на імунітет.
  2. Для нервової системи. Ячмінна кава має заспокійливу дію, тому знімає стрес, сприяє відпочинку і одночасно допомагає зосередитись.
  3. Для серцево-судинної системи. По-перше, у цьому напої доволі високий вмісті калію та магнію, а ці мінерали важливі для серцевого м’яза та судин. По-друге, завдяки відсутності кофеїну і заспокійливому ефекту регулярне споживання напою є профілактикою проблем із тиском і аритмії. По-третє, ячмінний напій допомагає нормалізувати рівень холестерину в крові, що є хорошою профілактикою атеросклерозу.
  4. Для краси та здоров’я шкіри, а також для суглобів. В ячмені є важливі компоненти, зокрема: амінокислота лізин та мінерал кремній. Ці компоненти беруть участь у виробленні організмом колагену, який є найнеобхідніший для пружності шкіри, а також для здоров’я та рухливості. суглобів.

Чи має протипоказання ячмінна кава? Властивості негативні у цього напою практично відсутні. Варто відмовитись від такого аналогу кави тим, хто має непереносимість глютену. Крім цього, обережно слід споживати її при гастриті, виразці, коліті (вона загалом при цих захворюваннях впливає позитивно, проте вживати краще з обережністю і спостерігати за реакцією). Під час вагітності вона не протипоказана, але треба враховувати самопочуття та радитись за потреби з лікарем.

Ячмінна кава: оригінальні рецепти

Технологія приготування ячмінного напою описана вище. Якщо ж хочеться чогось оригінальнішого, ніж просто напій з молоком, то можна скуштувати його в таких комбінаціях:

  • з додаванням кориці, меду та рідких вершків;
  • з додаванням гвоздики, кардамону та мускатного горіха;
  • з апельсиновою цедрою та тертим імбиром;
  • з розтопленим кубиком шоколаду і подрібненим горішком фундука;
  • з рослинним молоком, кокосовим цукром та ваніліном (або ванільним цукром).

 

З архіву або читайте також:

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

18.3.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті