Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Мідії: користь та шкода

Якщо порівнювати корисні та шкідливі властивості мідій, то користь однозначно переможе. В мідіях є 3 величезні переваги: якісний білок, низька калорійність і багато вітамінів. Тепер по черзі розглянемо кожен пункт.

Скільки білків у мідіях?

Мідії – це легкий для засвоєння білок, який містить всі незамінні амінокислоти, які організм не може виробляти самостійно, тому має споживати з їжею. На 100 г мідій міститься 12-13 г білків. Яких амінокислот в білках мідій найбільше? У 100 г міститься:

  • 25% денної потреби в ізолейцині – амінокислоті, яка відповідає за ріст м’язів, бере участь у виробленні гемоглобіну і нормалізації рівня цукру та холестерину;
  • 20% денної потреби у лізині – амінокислоті, яка бере участь в імунних процесах, жировому обміні та утворенні колагену (компоненту, який відповідає за пружність шкіри);
  •  20% денної потреби у треоніні: ця амінокислота має антистресові властивості, корисна для печінки і також потрібна для синтезу колагену.

Скільки калорій у мідіях?

Користь мідій при схудненні проявляється і завдяки складу, і завдяки калорійності. У 100 г мідій всього 77 ккал, більшість з яких – це білок. Жирів у цих морепродуктах мало, всього 2 грами, з них 0.5 г – це цінні омега-3 жири. Така кількість – це 50% добової потреби в омега-3.

Звісно, це стосується мідій в свіжому і відвареному вигляді. Якщо говорити про мідії в олії, користь для схуднення вже менша, адже така страва міститиме 270-370 ккал за рахунок жирів. Звісно, варто враховувати і те, які це конкретно жири. Якщо споживати мідії в олії, то краще обирати ці морепродукти в оливковій олії, а не соняшниковій рафінованій (така страва суттєво корисніша.

Які вітаміни в мідіях?

У цьому виді морепродуктів найбільше таких вітамінів:

  • вітаміну В12 (300-400% денної потреби на 100 г мідій), який міститься лише в тваринних та рибних продуктах, важливий для профілактики залізодефіциту, процесів кровотворення та метаболізму;
  • у 100 г мідій міститься 80% денної потреби у селені – мікроелементі, який потрібен для імунітету та для роботи органів, що відповідають за вироблення гормонів;
  • користь мідій проявляється і завдяки вмісту заліза, у 100 г морепродуктів  міститься 3.2 г заліза (тож якщо немає м’яса в раціоні, але допустиме вживання морепродуктів, то найкраще для поповнення запасів заліза обирати саме мідії);
  • в мідіях на 100 г продукту міститься 25% денної потреби в фосфорі, який потрібен для міцних кісток та зубів;
  • 100 г мідій закриє 20% денної потреби вітаміну РР, найбільше цей елемент важливий для роботи нервової системи та підшлункової залози.

Шкода мідій

Цей вид морепродуктів слід з обережністю вживати при подагрі (захворюванні суглобів). Мідії мають в складі пурини, які розпадаються до сечової кислоти, що погіршує стан суглобів при подагрі. Тому якщо мідії і вживати в цьому випадку, то обмежуватись порцією до 100 г.

Також з обережністю слід вживати мідії мариновані. Користь від них менша, адже такі готові страви з мідіями можуть містити оцет і підсилювачі смаку, які не несуть користі організму. Проте, це не стосується домашніх маринованих мідій, коли для маринування використовується олія, лимонний сік, натуральні спеції, овочі (часник, цибуля, морква, перець тощо), сіль або соєвий соус.

Ще одна можлива шкода від мідій – алергічні реакції, так як молюски є сильним алергеном. Тому перший раз куштувати мідії слід з обережністю. Особливо якщо присутні інші алергії на харчові продукти.

Як готувати мідії?

Цей вид морепродуктів готується дуже швидко. Для варіння і смаження маленьких мідій потрібно всього 2-3 хвилини, а для великих – близько 5 хвилин. На пару мідії готуються по 5 і 8 хвилин відповідно. Якщо мідії були заморожені, то час приготування збільшується до 6-7 хвилин смаження або варіння для маленьких мідій і до 10 хвилин для великих.

Що стосується готування мідій в мушлях, то тут процес трохи складніший. Для початку слід підготувати панцирі, зробивши наступне:

  • добре промити кожен панцир від залишків піску, бруду, водоростей;
  • оглянути кожен панцир і викинути ті, які пошкоджені, тріснуті, мають підозрілий запах або порожні;
  • далі мідії в панцирах мають варитись 5 хвилин після закипання води (або бульйону чи соусу, залежить від рецепту), в процесі чого мушлі розкриваються, а мідії стануть м’якими та приготовленими;
  • перед подачею слід оглянути, чи всі мушлі відкрились (закриті слід викинути, адже вони не підходять для споживання).

Щоб організм отримав максимальну користь мідій, їх краще готувати без молочних продуктів. Адже вони містять кальцій, що зменшує засвоюваність заліза, яким багаті мідії. Натомість лимонний сік або свіжі овочі як доповнення – більш корисний варіант, який посприяє кращому засвоєнню вітамінів та мікро-, макроелементів. Хоча, якщо ціль споживання мідій – це смакові характеристики, білок та інші вітаміни, і питання з залізом не таке важливе, тоді мідії можна готувати з будь-якими продуктами.

10 найсмачніших поєднань з мідіями

  1. М’ясо мідій у вершковому соусі з часником, базиліком та мускатним горіхом (можна готувати як в мушлях, так і без).
  2. Мідії зі шпинатом, макаронами та сиром.
  3. Ризотто з овочами, вершковим соусом та мідіями.
  4. Салат з відвареними мідіями, помідорами, салатним міксом, кедровими горіхами, олією та соусом бальзамік.
  5. Хлібці або брускети з крем-сиром, мідіями, солодким перцем, руколою та оливками.
  6. Салат з помідорами, фетою, салатним листям, солодкою цибулею та мідіями (заправка – олія, лимонний сік та гірчиця).
  7. Булгур з соусом песто (базиліковим або шпинатним), мідіями, морквою, солодким перцем і вареним зеленим горошком.
  8. Обсмажені мідії зі спаржевою квасолею, солодкою цибулею та кунжутом.
  9. Мідії, тушковані на вершковому маслі, з додаванням білого вина, часнику, свіжого чебрецю і перцю чилі.
  10. Мариновані мідії з часником, оливковою олією, лимонною цедрою та імбиром.
З архіву або читайте також:

В чому користь пшоняної каші?

19.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті