Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні та шкідливі для нирок продукти харчування

Як коригувати свій раціон при проблемах з нирками? Що з продуктів варто обмежити, а що навпаки їсти частіше?

Шкідливі продукти для нирок

Нирки виконують декілька дуже важливих задач: фільтрація і виведення шкідливих речовин та продуктів розпаду, кальцієвий обмін, водно-сольовий обмін. Якщо робота нирок порушена, то це дуже суттєво вплине на організм.

Харчування безпосередньо впливає на здоров’я нирок. Тому якщо є схильність або вже є наявні проблеми, то корегування раціону може дуже позитивно вплинути та пришвидшити одужання. Які продукти краще мінімізувати у своєму раціоні і як відкоригувати своє харчування, якщо є проблеми з нирками?

  1. Варто помірно вживати тваринний білок, тому що нирки виводять продукти розпаду білків. Відповідно, на нирки іде надмірне навантаження. Тож лікарі рекомендують обмежувати кількість тваринних білків із розрахунку 1-1.2 г білку на 1 кг ваги (але точніші рекомендації має давати лікар, враховуючи специфіку окремого захворювання). Це стосується м’яса, птиці, субпродуктів. Їх варто вживати! Просто слідкувати за порцією. З м’ясного, що варто виключити з раціону: холодець та наваристі “міцні” бульйони.
  2. Варто виключити надмірно солоні продукти, для нирок такі види їжі роблять додаткове навантаження, порушують водно-сольовий баланс і негативно впливають на артеріальний тиск. Варто обмежувати кількість солі в межах 4-5 г на день, включно з тією сіллю, яка вже міститься в продуктах. З раціону варто виключити такі продукти: солоні види сирів (твердий витриманий, наприклад, пармезан, а також фету, бринзу), копчену рибу та усі ковбаси, консерви, мариновані продукти, сухарики, чіпси та подібні снеки, солоні горіхи, оливки, соєвий соус, теріякі, кетчупи та інші магазинні соуси. Найзручніше — готувати їжу повністю без солі, і вже готову порцію підсолювати (так можна краще контролювати денну норму солі).
  3. Варто помірно споживати продукти, що багаті на фосфор, бо при хворобах нирок він може накопичуватись у надмірній кількості. До продуктів з високим вмістом фосфору належать: креветки та морепродукти, лосось, сардини та інша риба, куряча та індича грудка, сочевиця, йогурт, насіння гарбуза, молоко, кока-кола та низка інших солодких напоїв.
  4. Обережно слід бути з кальцієм. Під час хвороб нирок він може бути як у дефіциті (тоді постраждають кістки), так і в надлишку (а це вже погано для судин і тканин). В більшості випадків не варто зловживати продуктами з високим вмістом кальцію, їх слід вживати дозовано. Це стосується таких продуктів, як: усі види сирів, кисломолочні продукти, кунжут і мак, консервована риба і соя.
  5. Дозовано слід вживати продукти з високим вмістом калію: банани, картопля, кабачки, гарбуз, диня, абрикоси та курага, чорнослив і родзинки, помідори, шпинат, броколі.

Які продукти корисні для нирок?

Перше, що варто зауважити: людям із хворобою нирок слід добирати свою норму калорій. Часто в них може відбуватись різке схуднення через відсутність апетиту або обмеження у харчуванні. Проте, це не є корисним для нирок, тож якщо худнути, то варто це робити поступово.

Що стосується корисних продуктів, то варто звернути увагу на такі:

  • продукти з помірним вмістом кальцію, наприклад: горіхи, вівсянка, пшенична крупа, салатне листя, апельсини, інжир тощо;
  • більшість овочів та фруктів: яблука, груші, сливи, персики, виноград, журавлина, чорниця та інші ягоди, морква, селера, солодкий перець, капуста, огірки та інша городина (але вищезгадані продукти з калієм варто споживати помірно);
  • варена та запечена риба, птиця, м’ясо (але пам’ятати про порції, щоб вписуватись у норму тваринного білка, але не перевищувати її);
  • варені крупи (рисова, пшенична, кукурудзяна тощо), хліб, макарони (бобові — у помірній кількості);
  • нерафіновані олії, горіхи, насіння.

Якщо в людини, що має проблеми зі здоров’ям нирок, вегетаріанська або веганська дієта, то слід продумати з фаховим дієтологом своє харчування. Воно має включати продукти, корисні для нирок, але при цьому мати помірну кількість калію (при вегетаріанській дієті нерідко може бути надмірна кількість калію в раціоні).

Приклади страв, корисних для нирок:

З архіву або читайте також:

Чим корисний риб’ячий жир?

1.4.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті