Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Користь айви: чим і кому корисний осінній фрукт

На вигляд як яблуко або груша, по кольору як лимон, на смак терпке й кисле. Далеко не всі куштували айву. Чи цей фрукт корисний? Скільки калорій в айві? Як його споживати, а кому краще виключити з раціону? Про все це нижче.

Користь і шкода айви

Існує близько 25 сортів айви, які візуально та на смак мають невеликі відмінності. Всього декілька з них можна споживати в сирому вигляді (в Україні ці сорти непоширені). Решта сортів айви потребує термічної обробки, через те, що на смак плоди дуже терпкі та тверді, деякі доволі кислі або кисло-солодкі.

Проте, користь від усіх сортів фактично однакова. До корисних властивостей айви відносяться такі:

  • ключова перевага, яку має айва – користь для кишківника (у запеченому вигляді), адже в цьому фрукті дуже багато пектину – це м’яка клітковина, яка покращує мікрофлору кишківника та його роботу (загалом в плодах міститься близько 3-5 г харчових волокон на 100 г, це залежить від сорту);
  • у 100 г айви міститься 15% денної норми вітаміну С, який важливий для шкіри, крові та імунітету, проте частинка руйнується під час термічної обробки айви;
  • айва полегшує симптоми нудоти (можна просто додати декілька скибок у воду або запекти та з’їсти трохи м’якоті);
  • в айві багато міді (10-15% добової потреби на 100 г), а це є хорошою профілактикою залізодефіцитної анемії, яка може виникати при браку міді;
  • завдяки дубильним речовинам та органічним кислотам айва має протибактеріальні та протизапальні властивості.

Якщо говорити про шкоду, то це стосується переважно споживання цього фрукту в сирому вигляді. Це може шкодити органам травлення, зокрема кишківнику, шлунку та жовчному міхуру. Також не варто споживати айву під час загострень хвороб шлунково-кишкового тракту, навіть у запеченому вигляді (але це застереження стосується лише періоду загострень).

Айва: користь під час схуднення

Цей фрукт малокалорійний, у 100 г міститься всього 58-72 ккал і доволі мало цукрів: від 5 до 9 г, залежно від стиглості та сорту. При запіканні айва стає на смак набагато солодшою, тож чудово підійде в ролі солодкого, низькокалорійного і корисного десерту. Також айва позитивно впливає на травлення, яке теж важливе для схуднення.

Як вибирати та зберігати айву?

Є 3 ключові правила вибору цих фруктів:

  • айва має бути однорідного насичено жовтого забарвлення (без вкраплень зеленого);
  • плоди мають бути цілі, без пошкоджень, темних плям чи вм’ятин;
  • краще обирати тверду айву.

Що стосується зберігання, то правила тут як і для більшості фруктів – зберігати краще в холодильнику. Єдиний нюанс: окремо від груш, яблук і бананів. Оскільки в цих умовах плоди айви починають продовжувати дозрівати та можуть зіпсуватись.

Також айву можна очищати спеціальним ножем для очищення овочів та фруктів, і засушувати шкірочки. Потім їх можна подрібнити та додавати як порошок в десерти або чай. Це надасть стравам приємний аромат, схожий на цитрусовий.

Як готувати та споживати айву?

Найзручніші варіанти – запікати айву. Порізана на половинки айва запікається близько 35-40 хвилин (залежить від величини плодів), а порізана на четвертинки – близько 25-30 хвилин.

Буде дуже смачно, якщо доповнити айву під час запікання меленою корицею (або в паличках), імбиром, кардамоном, гвоздикою тощо. Айва стає дуже смачним і пікантним десертом у поєднанні з червоним вином. Для цього її варять у сотейнику з вином та переліченими спеціями.

Скибочки айви можна додавати в алкогольні чи безалкогольні варіанти глінтвейну та інші гарячі напої.

Цей фрукт ідеально пасує до страв з м’яса та птиці. Наприклад, можна запекти курячі стегенця з айвою та чорносливом, доповнивши їх імбиром, чебрецем і оливковою олією. Вона також добре поєднується з телятиною та бараниною (маскуючи характерний специфічний присмак баранини). У східних країнах айву можуть додавати під час приготування плову з м’ясом або в солодких рецептах з рисом (наприклад, у рисову кашу в поєднанні з гарбузом).

Завдяки високому вмісту пектинів айва може перетворюватись на ніжне та густе кисло-солодке варення. Для цього її достатньо порізати дрібними кубиками та проварити 30-40 хвилин у сотейнику. Можна додати цукру, але не в пропорції 1:1, а в пропорції айви до цукру 4:1. Так джем буде кориснішим та менш приторним. Для густішої консистенції за бажанням можна додати агар-агар або крохмаль. Смачні додатки, які допоможуть зробити варення трохи оригінальнішим – лимонна цедра, волоські горіхи, тертий свіжий імбир, дрібно порізана курага, віскі.

Айву також можна приготувати у вигляді компоту, для цього треба просто відварити її 15 хвилин у воді та дати настоятись декілька годин. З цього фрукту готують мармелад або однорідний джем, а також пастилу. Що стосується останньої, то краще поєднувати айву в пастилі з іншими фруктами, наприклад, з яблуками чи апельсинами.

З архіву або читайте також:

Кефір: користь і шкода популярного кисломолочного продукту

25.1.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті