Додаток Таблиці Калорійності Знайти

ТОП 10 продуктів, корисних для зубів

На здоров’я ротової порожнини впливає не лише регулярне чищення зубів, а й те, що людина їсть. Які продукти корисні для зубів? А від чого, навпаки, краще відмовитися? Які макроелементи допоможуть зберегти зуби здоровими? Чому сухість у роті — це погано? Про все це нижче.

Зберегти зуби та ясна здоровими простіше, ніж здається. Потрібно вживати достатню кількість речовин, які беруть участь у формуванні кісткових тканин, підтримувати судини в нормальному стані та створити у роті несприятливі умови для шкідливих бактерій. Щоб зуби були здоровими, потрібно вживати 10 видів таких продуктів:

  1. Тверді фрукти та овочі — яблука, груші, морква, буряк, селера тощо. Йдеться про свіжі фрукти та овочі. Вони масажують ясна, поліпшують кровообіг і допомагають уникнути запалення. Волокниста структура добре очищає емаль від нальоту та стимулює вироблення слини. Слина зменшує кількість мікробів у роті.
  2. Зелень — салат, шпинат, петрушка, кріп, базилік, зелена цибуля. Хрумка зелень допомагає механічно очистити ротову порожнину. Петрушка та цибуля зменшують кількість бактерій. Більшість зелені багата на вітамін С та вітаміни групи В, які зміцнюють судини, відповідно, допомагають підтримувати здоров’я ясен.
  3. Набіл — молоко, йогурт, кисломолочні та тверді сири. Це корисні продукти для зубів через високий вміст кальцію, який відповідає за їхню щільність, фосфору та білка казеїну, який зміцнює зубну емаль. Сир та молоко збільшують кількість слини та знижують рівень кислотності у роті.
  4. Морепродукти — риба, креветки, мідії. Вони багаті на фосфор, кальцій та фтор. Перші два елементи є ключовими у складі зубної емалі та самих зубів відповідно, а фтор забезпечує стійкість емалі до карієсу. У багатьох видах риби є вітамін D, який бере участь у засвоєнні кальцію та фосфору.
  5. Цитрусові — теж корисні продукти харчування для зубів. Високий вміст вітаміну С зберігає судини здоровими та є гарною профілактикою запалень і кровоточивості ясен. Апельсини, мандарини, помело допоможуть з цим. На додачу до згаданих властивостей лайм має антибактеріальну дію, а грейпфрут зменшує ймовірність появи захворювань ясен.
  6. Що треба їсти, щоб зміцнити зуби та запобігти їхньому випадінню через ослабленні ясна? Горіхи тренують щелепу не гірше за тверді фрукти. Вони стимулюють виділення слини, очищуючи завдяки цьому ротову порожнину. У горіхах містяться кальцій, магній та фтор, потрібні для здорових зубів. Але горіхи дуже калорійні, тому треба контролювати їхню кількість.
  7. Журавлина та родзинки. Свіжа журавлина заважає бактеріям прилипати до зубів і утворювати наліт. А родзинки містять олеанолову кислоту, яка пригнічує ріст бактерій через які з’являється карієс і пародонтит.
  8. Яйця — теж корисна їжа для зубів, бо постачають організм фосфором, кальцієм та вітаміном D. Щоправда, найбільше кальцію міститься у яєчній шкаралупі, а не в самому яйці.
  9. Чай. Чашка цього напою щодня сприятиме здоров’ю зубів. У зеленому та чорному чаї є поліфеноли — вони знешкоджують бактерії, які викликають карієс. Чай також дозволяє позбутися неприємного запаху, спричиненого цими бактеріями.
  10. Вода з фтором — важливий пункт у переліку харчування для зубів. Чому так? Вода ополіскує роботу порожнину, прибирає рештки їжі, позбавляючи бактерії поживних речовин. Фтор у воді потрібен, бо більшість українців отримують замало цього мінералу з їжею.

Звісно, є шкідливі для зубів продукти харчування. Солодощі з високим вмістом цукру при контакті з зубним нальотом утворюють небезпечні для емалі кислоти. Тому варто уникати льодяників. Аналогічна ситуація з продуктами, які містять багато крохмалю. Якщо їхні частинки застрягнуть між зубами, вони зашкодять зубам і яснам. Через це краще обмежити вживання картопляних чипсів і м’якого хліба.

Які ще продукти шкідливі для зубів? Будь-які напої з високим вмістом цукру. Безалкогольні газовані напої крім надмірної солодкості зазвичай містять ще лимонну та фосфорну кислоти, які руйнують зубну емаль. Варто також уникати страв, які викликають сухість у роті. За відсутності слини бактерії отримують сприятливе середовище для розмноження.

З архіву або читайте також:

Правильне харчування для схуднення: що робити і як це працює?

11.10.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті