Додаток Таблиці Калорійності Знайти

10 корисних властивостей яблук: вагомі причини їсти їх щодня

Чому кажуть: «Їжте щодня по яблуку й вам не знадобиться лікар»? Чим корисні яблука? Чи можуть вони нашкодити? Краще їсти сирі чи приготовані яблука? Користь від них для вагітних і під час схуднення — правда чи міф? Про все це нижче.

Яблуко: користь і шкода

Яблука містять широкий перелік вітамінів та мінералів, пектин і харчові волокна. При цьому ці фрукти є низькокалорійними — з’ївши 100 г, можна отримати лише 42–73 ккал залежно від сорту. Смак і кількість вуглеводів у плодах теж відрізняються — є солодкі, кисло-солодкі та кислі сорти. Яблука добре зберігаються, мають помірну ціну та доступні протягом всього року. Вважається, що краще споживати їх з кінця літа до початку або середини весни. В інший час наявні в яблуках вітаміни, мінерали та користь від плодів загалом сильно зменшується.

Дієтологи радять їсти яблука в першій половині дня. Які властивості яблука роблять його таким бажаним у повсякденному меню людей по всьому світі? Регулярне вживання цих фруктів:

  1. Позитивно впливає на травлення. Клітковина та пектин сприяють розвитку здорової мікрофлори в кишківнику. Слід враховувати, що пектин зосереджений у шкурці та серцевині яблук.
  2. Користь від яблук буде відчутна і для серцево-судинної системи, адже цей фрукт позитивно впливає на рівень холестерину у крові. Роблять це вищезгадані харчові волокна та пектин. У фрукті немає холестерину, що теж свідчить на його користь.
  3. Допомагає уникнути ожиріння та сприяє втраті зайвої ваги. Переважно це відбувається через нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту та розв’язання проблеми закрепів, якщо така присутня.
  4. Може захистити від появи діабету, адже яблука мають низький глікемічний індекс і містять багато поліфенолу кверцетину.
  5. Знижує артеріальний тиск і дає змогу зменшити ризик інсульту та інших серцево-судинних захворювань завдяки високому вмісту поліфенолів.
  6. Запобігає появі кількох видів онкологічних захворювань: легенів, молочної залози та шлунково-кишкового тракту. Ці корисні властивості яблука пов’язані з наявністю у фруктах антиоксидантів і клітковини.
  7. Підвищує щільність і здоров’я кісток через зменшення втрат кальцію.
  8. Захищає мозок від уражень, викликаних окисними процесами. Ці фрукти містять антиоксиданти, які зменшують окиснення клітин.
  9. Добре впливає на стан психічного здоров’я. Однак користь яблук для психіки починає проявлятися за умови щоденного вживання 5 порцій різних овочів і фруктів.
  10. Полегшує симптоми астми завдяки зменшенню запальних процесів в організмі. Саме запалення дихальних шляхів є основною причиною ускладненого дихання у людей з астмою.

Крім цього, тверді плоди сприятливо позначаються на розвитку щелепи у дітей. Дорослі, з’їдаючи яблуко вагою 200 г, отримують такий відсоток добової норми біологічно активних речовин:

  • 10% вітаміну С;
  • 4% вітаміну К;
  • 2–5% вітамінів Е, В1 та В6;
  • 15–20% клітковини — 5–6 г;
  • 6% міді та 5% калію.

Враховуючи, що рекомендують обмежитися двома яблуками на день, кількість кожного окремо взятого вітаміну буде помірною. Проте вони частково закривають потребу одразу в багатьох речовинах і здійснюють позитивний вплив на найважливіші системи організму. Тому збалансоване меню так часто містить яблука. Корисні властивості, гарні смакові якості та розмаїття способів приготування — достатні причини додати ці фрукти до раціону.

Окреме питання — чи їсти шкірку яблука? Користь фрукта зменшиться, якщо її обрізати, бо саме у шкірці міститься пектин. Однак, якщо шкірка оброблена воском чи іншими речовинами, які важко змити, краще її позбутися. Вживати яблуко цілком варто лише, якщо воно повністю безпечне для організму.

Кому не варто їсти яблука: протипоказання та застереження

Надмірне вживання яблук може призвести до неприємних наслідків:

  • пошкодження зубної емалі;
  • підвищення кислотності шлунку;
  • загострення колітів через велику кількість харчових волокон;
  • розладу системи травлення;
  • появі алергічних реакцій.

До того ж варто з обережністю їсти яблука тим, хто має гастрит, виразкові хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Уникнути подразнення хворих слизових можна, якщо вживати запечені, а не сирі яблука.

Яблука: користь і шкода під час вагітності

Яблука та їхня користь визначається позитивним впливом на вагітну жінку та розвиток майбутньої дитини. Пара яблук на день сприяє нормальній роботі травної системи, детоксикації організму, стабілізації артеріального тиску. Стан зубів і ротової порожнини теж поліпшується. Є дослідження, згідно з яким діти значно рідше хворіли на астму та алергії, якщо їхня мати під час вагітності їла яблука.

Чи корисно їсти яблука під час схуднення?

Користь і шкода яблук під час схуднення залежить від кількості, яку людина з’їдає протягом дня, та наявності вищезгаданих протипоказань. Якщо відсутні серйозні проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то скинути зайву вагу буде легше за допомогою пари цих фруктів у щоденному меню.

Клітковина в їхньому складі подовжує відчуття ситості, допомагає збільшити проміжок між прийманням їжі та налагодити перистальтику кишківника. Попри доволі високу концентрацію вуглеводів, яблука стимулюють вивільнення інсуліну з підшлункової залози та сповільнюють засвоєння цукру. Це відбувається завдяки поліфенолам. Вони ж сприяють перетворенню жирів на енергію.

Яблука можна їсти як перекус або додавати їх до сніданку чи обіду. Найкраще поєднувати їх з продуктами, які містять білок, наприклад, з кисломолочною продукцією, вівсяною чи рисовою кашею. Якщо споживати фрукт до їжі, то це може посилити апетит. Тож краще все ж комбінувати яблука з іншими продуктами або їсти після основного прийому їжі.

Велика перевага яблук під час схуднення — ними легко можна замінити доданий цукор у стравах. Особливо це стосується печених яблук. Пюре з печених яблук додають у випічку, у домашні цукерки, у каші, йогурти чи до кисломолочного сиру.

Рецепти солодких і солоних страв з яблуками

Свіжі яблука містять більше поживних речовин, а запечені — легше перетравити. У будь-якому разі часом хочеться з’їсти не сам фрукт, а щось складніше. На цей випадок є кілька вдалих рецептів:

  1. Оригінальні оладки з яблуком — маленька відмінність від звичайних оладок робить їхній смак більш насиченим і цікавим. Також в цьому рецепті яблука заміняють доданий білий цукор.
  2. Салат з яблуком, броколі та сиром — виграшна комбінація користі та смаку свіжих фруктів і овочів, твердого сиру та горіхів. Цей салат багатий на клітковину і поживний, тож на довго втамує голод.
  3. Желе з гарбузом і яблуком — цей десерт потребує трохи часу на приготування, але він того вартий. Дієтичний смаколик приваблює яскравим кольором і насиченим смаком.
  4. Салат з яблуком і дор блю — проста та швидка в приготуванні страва. Поживний та естетичний салат, який легко може стати улюбленим.
  5. Яблучно-вівсяна запіканка без цукру — корисний десерт для дітей та дорослих, який потребує мінімум продуктів.
З архіву або читайте також:

Продукти для покращення роботи мозку

24.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті