Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Авокадо: як їсти, готувати і подавати авокадо?

Авокадо – цікавий і неймовірно корисний фрукт, який в останні роки набув популярності. Ніжний, але маслянистий і несолодкий… Таке далеко не всім до смаку. Проте, якщо правильно скомбінувати авокадо з іншими продуктами, то воно може стати неймовірно смачним доповненням раціону. Як вибрати авокадо, готувати і їсти, щоб воно було не лише корисним, а й смачним?

Користь авокадо

В авокадо містяться м’які харчові волокна, корисні рослинні жири, більше 20 вітамінів (особливо В5, В6, В9 (фолієва кислота), Е, С і калій). Що це дає для організму? Ці компоненти допомагають обміну речовин і нормалізують рівень холестерину, підтримують нормальне функціонування серцево-судинної системи і кишківника.

Особливо приємний бонус – здорова і красива шкіра! Адже вітамін Е – це вітамін краси, який зміцнює капіляри і підтримує еластичність шкіри. Вітамін С хороший антиоксидант і бореться зі старінням та появою пігментних плям. А корисні жири допомагають підтримати пружність і зволоженість шкіри.

Як вибрати хороше авокадо?

Ідеальним вважається, коли авокадо не зовсім м’яке, але і не зовсім тверде. Тобто, при натисканні на авокадо має трохи лишатись вм’ятини, а очищена м’якоть має зберігати форму. Такий варіант чудово підійде, щоб їсти канапки з авокадо або додавати його у салати. Якщо авокадо дуже м’яке (палець одразу провалюється при натисканні або навіть проривається шкірка), то його краще не купувати. Не варто брати і плоди з плямами чи пошкодженнями.

Проте, нестрашно, якщо авокадо тверде при купівлі. Воно може поступово дозріти вдома. Як це зробити? Варто покласти його в паперовий пакет (бажано разом з яблуком) і лишити на декілька днів при кімнатній температурі. Перевіряти дозрілість авокадо слід кожен день.

Можна навіть купити декілька штук твердих, частину лишити на дозрівання при кімнатній температурі, а частину – в холодильнику (там авокадо може зберігати твердість навіть протягом двох тижнів).

Як правильно їсти авокадо?

По-перше, їсти слід достатньо стигле авокадо, м’яке (воно смачніше, ніж тверде). По-друге, воно ідеально поєднується з соком цитрусових (лимона або лайма). Це важливо і для смаку, і для того, щоб авокадо не набуло неприємного темного відтінку.

Авокадо їсться без шкірки. Очищувати її можна руками, ножем або діставати м’якоть (можна одразу порізану) ложкою.

Корисним буде також масло авокадо (олія). Ним можна не лише заправляти салати чи страви, а й використовувати для запікання і смаження. Адже, на відміну від багатьох рослинних олій, масло з авокадо стійке до термічної обробки і не горить.

Страви з авокадо: з чим воно поєднується?

Найбільш базовий варіант того, як їсти авокадо – у вигляді гуакамоле (як соус). Розім’яте авокадо, сік лайма, перець чилі, солодка цибуля, сіль, часник і кінза або петрушка. Ця паста подається з хлібцями, спеціальними чіпсами або тортильєю.

Крім цього, є 10 абсолютно безпрограшних продуктів, з якими авокадо поєднується ідеально (в салатах або на бутрербродах): помідори, перець солодкий або чилі, тунець, лосось або інша червона риба, моцарела, креветки, яйця, рукола, сік лимона або лайма, солодка цибуля.

Салати з авокадо: рецепти

Є 3 перевірені та дуже смачні варіанти:

  • авокадо з базиліком, помідорами, солодким перцем, тунцем і моцарелою;
  • авокадо з салатом айсберг, лососем, грейпфрутом, кунжутом і заправкою з олії, лимонного соку і тертого імбиру;
  • авокадо з бейбі-шпинатом, креветками, фетою, огірками і заправкою з олії, соку лайма та діжонської гірчиці.

Оригінальні рецепти з авокадо

Не обов’язково додавати авокадо виключно в салати чи на бутерброди. Є доволі оригінальні рецепти, в яких використовується м’якоть цього фрукта. Наприклад:

  • холодний суп (по типу гаспачо) з авокадо, помідорами, солодким перцем, солодкою цибулею, йогуртом і томатним соком;
  • шоколадний мус з авокадо, чорного шоколаду, какао, кокосового молока, меду, солі та ванілі;
  • веганське морозиво з авокадо, банану і арахісової пасти.

 

З архіву або читайте також:

Де містяться харчові волокна?

14.11.2020 Таблиця Калорійності Рецепти корисних страв, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті

Як готувати капусту броколі?

Як готувати капусту броколі?

Броколі – це капустяний овоч. На вигляд це невеликі яскраво-зелені суцвіття на стовбурі-качані. В їжу, в основному, вживаються лише суцвіття. Проте, для супів (особливо супів-пюре) цілком підходять і качани. Чим корисна капуста і як її вживати?

Капуста броколі: корисні властивості

Цей вид капусти містить вітаміну С навіть більше, ніж фрукти. В додаток ще й вітаміни групи В, які корисні для нервової системи та обміну речовин. Проте, термічне приготування капусти броколі частково зменшує вміст вітаміну (особливо С, адже він нестійкий до високих температур).

Також броколі містить рослинний білок, майже 3 г на 100 г (що в 3-6 разів більше, ніж інші овочі). Тому воно чудово підходить для тих, хто не вживає тваринних продуктів, займається спортом, худне.

Цей вид капусти цінний і за те, що більш м’який, ніж інші (наприклад, ніж білокачанна). Тож підходить для тих, у кого є проблеми із роботою органів травлення.

Як обрати броколі?

Щоб страви з броколі вийшли смачні, треба вибрати якісний овоч. Варто брати лише яскраво зелені суцвіття. Якщо вони з вкрапленнями жовтого, то броколі вже втрачає свіжість (пожовтілі та м’які суцвіття не варто вживати в їжу взагалі).

Також не варто обирати вже розібрані та відрізані від качана суцвіття. Відрізати їх краще безпосередньо перед приготуванням.

Як варити броколі

Щоб суцвіття були злегка тверді (аль-денте), варто варити 5-7 хвилин після закипання. Такий варіант ідеально підійде для гарніру (наприклад, до риби або м’яса, а також до омлетів).

Якщо готується суп з броколі, то час варіння капусти варто збільшити до 10 хвилин. Так вона буде м’яка, але збереже форму. Для супів-пюре капусту можна трохи розварити (тоді текстура буде ніжнішою) – готувати 12-13 хвилин.

Мова йде про суцвіття середнього розміру. Якщо вони зовсім маленькі, то час зменшується вдвічі.

Броколі: приготування, крім варіння

Найкращий варіант – готувати на пару. Приблизно 7-10 хвилин. В такому випадку овоч зберігає більшу частину вітамінів, текстуру і найкраще смакує. Суцвіття на пару також ідеально підходять для дієтичного та дитячого харчування.

Смакує і обсмажене на сковорідці, тушковане або запечене в духовці броколі. Час приготування в такому випадку – близько 10 хвилин на плиті і 20 хвилин в духовці.

Як приготувати капусту броколі для салату?

Є три варіанти:

  1. Бланшувати. Для цього достатньо опустити невеликі суцвіття на 1 хвилину в киплячу воду. Вони повністю збережуть хрусткіт, проте не будуть сирими на смак.
  2. Відварити у воді або на пару 5-7 хвилин. Капуста буде злегка твердувата і чудово підійде у теплі салати (як вегетаріанські, так і з морепродуктами, рибою, птицею або м’ясом).
  3. Маринування. На декілька годин залишити в скляній закритій ємності з олією, лимонним соком, прянощами.

Класичні страви з капусти броколі

Ідеальний варіант, крім гарніру, броколі у салатах (як теплих, так і холодних). Наприклад, салат з капусти броколі (відвареної аль-денте), запеченої курячої грудки, печериць, зелені, кедрових горіхів та оливкової олії. Крім цього, класикою вважаються такі поєднання:

  • суп-пюре з броколі, картоплею, цибулею, вершками (бажано на курячому бульйоні і прикрашеному сухариками і/або пармезаном);
  • паста з броколі і креветками у вершково-часниковому соусі;
  • кіш з суцвіттями броколі, лососем і моцарелою в яєчно-вершковій заливці;

Броколі: приготування під час схуднення

Як приготувати брокколі, якщо набридла просто дієтична капуста на пару? Можна спробувати такі безпрограшні рецепти, які підійдуть для здорового харчування:

  • запечене у духовці суцвіття броколі з курячими гомілками і бейбі-морквою (попередньо все  замариноване у невеликій кількості оливкової олії, гірчиці та апельсиновій цедрі);
  • запіканка з броколі у яєчно-йогуртовій заливці з твердим сиром або моцарелою невисокої жирності;
  • броколі з кунжутом і куркою, тушковані в соєвому соусі з додаванням апельсинового соку (подавати до цільнозернових макаронів або нешліфованого рису).

Рецепти з броколі у сирому вигляді

Цю капуста нечасто вживають без термічної обробки. Проте, якщо питання стоїть в тому, як готувати броколі, щоб зберегти максимум користі, то вживати у сирому вигляді або бланшувати – найкращий вибір. Сире мариноване броколі смакуватиме у таких комбінаціях:

  • з маринованою цвітною капустою, петрушкою, лимонною цедрою, ароматною соняшниковою олією;
  • з солодким перцем, гірчицею, насінням соняшника та кунжуту;
  • с солодкою цибулею, волоськими горіхами, журавлиною, руколою та оливковою олією.

Броколі: протипоказання

Слід зауважити, якщо вживати суцвіття у сирому вигляді, то це може викликати здуття і бути трохи важким для травлення. Тож при проблемах або загостреннях хвороб шлунково-кишкового тракту варто вживати броколі лише у приготовленому вигляді (на пару або відварене).

Повна стаття 29.11.2020 0

Користь кореня селери у раціоні

Користь кореня селери у раціоні

Це той овоч, який недооцінюють. Який максимум – додадуть у бульйон для аромату або поєднають у стандартному салаті з морквою і яблуком. Насправді ж, корінь селери в кулінарії можна використати у сотнях рецептів! Він смачний і неймовірно корисний. Чим саме? Як готувати корінь селери і з чим поєднувати в стравах?

Повна стаття 26.11.2020 0