Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Авокадо: як їсти, готувати і подавати авокадо?

Авокадо – цікавий і неймовірно корисний фрукт, який в останні роки набув популярності. Ніжний, але маслянистий і несолодкий… Таке далеко не всім до смаку. Проте, якщо правильно скомбінувати авокадо з іншими продуктами, то воно може стати неймовірно смачним доповненням раціону. Як вибрати авокадо, готувати і їсти, щоб воно було не лише корисним, а й смачним?

Користь авокадо

В авокадо містяться м’які харчові волокна, корисні рослинні жири, більше 20 вітамінів (особливо В5, В6, В9 (фолієва кислота), Е, С і калій). Що це дає для організму? Ці компоненти допомагають обміну речовин і нормалізують рівень холестерину, підтримують нормальне функціонування серцево-судинної системи і кишківника.

Особливо приємний бонус – здорова і красива шкіра! Адже вітамін Е – це вітамін краси, який зміцнює капіляри і підтримує еластичність шкіри. Вітамін С хороший антиоксидант і бореться зі старінням та появою пігментних плям. А корисні жири допомагають підтримати пружність і зволоженість шкіри.

Як вибрати хороше авокадо?

Ідеальним вважається, коли авокадо не зовсім м’яке, але і не зовсім тверде. Тобто, при натисканні на авокадо має трохи лишатись вм’ятини, а очищена м’якоть має зберігати форму. Такий варіант чудово підійде, щоб їсти канапки з авокадо або додавати його у салати. Якщо авокадо дуже м’яке (палець одразу провалюється при натисканні або навіть проривається шкірка), то його краще не купувати. Не варто брати і плоди з плямами чи пошкодженнями.

Проте, нестрашно, якщо авокадо тверде при купівлі. Воно може поступово дозріти вдома. Як це зробити? Варто покласти його в паперовий пакет (бажано разом з яблуком) і лишити на декілька днів при кімнатній температурі. Перевіряти дозрілість авокадо слід кожен день.

Можна навіть купити декілька штук твердих, частину лишити на дозрівання при кімнатній температурі, а частину – в холодильнику (там авокадо може зберігати твердість навіть протягом двох тижнів).

Як правильно їсти авокадо?

По-перше, їсти слід достатньо стигле авокадо, м’яке (воно смачніше, ніж тверде). По-друге, воно ідеально поєднується з соком цитрусових (лимона або лайма). Це важливо і для смаку, і для того, щоб авокадо не набуло неприємного темного відтінку.

Авокадо їсться без шкірки. Очищувати її можна руками, ножем або діставати м’якоть (можна одразу порізану) ложкою.

Корисним буде також масло авокадо (олія). Ним можна не лише заправляти салати чи страви, а й використовувати для запікання і смаження. Адже, на відміну від багатьох рослинних олій, масло з авокадо стійке до термічної обробки і не горить.

Страви з авокадо: з чим воно поєднується?

Найбільш базовий варіант того, як їсти авокадо – у вигляді гуакамоле (як соус). Розім’яте авокадо, сік лайма, перець чилі, солодка цибуля, сіль, часник і кінза або петрушка. Ця паста подається з хлібцями, спеціальними чіпсами або тортильєю.

Крім цього, є 10 абсолютно безпрограшних продуктів, з якими авокадо поєднується ідеально (в салатах або на бутрербродах): помідори, перець солодкий або чилі, тунець, лосось або інша червона риба, моцарела, креветки, яйця, рукола, сік лимона або лайма, солодка цибуля.

Салати з авокадо: рецепти

Є 3 перевірені та дуже смачні варіанти:

  • авокадо з базиліком, помідорами, солодким перцем, тунцем і моцарелою;
  • авокадо з салатом айсберг, лососем, грейпфрутом, кунжутом і заправкою з олії, лимонного соку і тертого імбиру;
  • авокадо з бейбі-шпинатом, креветками, фетою, огірками і заправкою з олії, соку лайма та діжонської гірчиці.

Оригінальні рецепти з авокадо

Не обов’язково додавати авокадо виключно в салати чи на бутерброди. Є доволі оригінальні рецепти, в яких використовується м’якоть цього фрукта. Наприклад:

  • холодний суп (по типу гаспачо) з авокадо, помідорами, солодким перцем, солодкою цибулею, йогуртом і томатним соком;
  • шоколадний мус з авокадо, чорного шоколаду, какао, кокосового молока, меду, солі та ванілі;
  • веганське морозиво з авокадо, банану і арахісової пасти.

 

З архіву або читайте також:

Льон: як правильно їсти?

14.11.2020 Таблиця Калорійності Рецепти корисних страв, Цікаве

Коментарі
1

Ана Матвій

12.2.2023 11:47

Авакадо смачне з бананом. Достатньо розім’яти їх веделкоюю. Дуже смачний десерт.

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті