Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Черешні: користь та шкода для організму

Чим корисні ягоди черешні? Кому їх краще обмежувати у своєму раціоні? Чи можна їсти черешню тим, хто худне? Як правильно зберігати ягоди, щоб в них лишились вітаміни та корисні речовини?

Які вітаміни в черешні?

Ягоди містять понад 15 вітамінів та мінералів. Найбільше в черешні вітаміну С, 100 г ягід забезпечить близько 20% денної норми вітаміну С. Решта вітамінів знаходяться в межах кількох відсотків від денної потреби: А, бета-каротин, В1, В2, Е, Н, РР, В6,  магній, залізо, фосфор, калій, натрій, кальцій. Відсотки не такі великі, проте ключова користь від ягід не стільки у вітамінах, скільки в біофлавоноїдах (біологічно активних речовинах природнього походження).

Чим корисна черешня?

Черешня приносить таку користь організму:

  1. Позитивно впливає на судини та серце, є профілактикою проблем з артеріальним тиском.
  2. Ягоди мають помірну сечогінну дію, тому стають відмінною профілактикою набряків.
  3. Черешня має позитивний вплив на кров і кровотворення, а також знижує вміст холестерину. Це своєю чергою стає профілактикою атеросклерозу й утворення тромбів.
  4. Пігменти, які надають ягодам кольору, є потужними антиоксидантами (особливо на них багата дика черешня). Користь від цих речовин дуже велика, починаючи від покращення кровотоку та роботи мозку і до сповільнення загальних процесів старіння в організмі, профілактики появи новоутворень і хвороби Альцгеймера, зниження ризику появи діабети та інсульту.
  5. Ягоди добре впливають на кишківник та мікрофлору, що своєю чергою відіграє важливу роль в правильній роботі імунної системи. Чим саме ягоди корисні для кишківника? Користь черешні тут проявляється одразу в кількох напрямках: клітковина з ягід підгодовує корисну мікрофлору, пектини “прибирають” шкідливі речовини, що потрапляють в кишківник, а каротиноїди загоюють і підтримують цілісність слизових оболонок органів ШКТ. Все це разом підсилює кишковий імунітет, який на 80% відповідає за імунітет всього організму.

Шкідливі властивості черешні

В ягодах містяться фруктові органічні кислоти. Загалом вони корисні для організму. Проте, в деяких випадках вони можуть приносити шкоду. Зокрема, краще не їсти черешню під час загострення хвороб органів ШКТ (коліт, гастрит, виразка, холецистит). Обережно слід споживати черешні при хворобах сечового міхура та нирок (в деяких випадках ягоди повністю виключають з раціону).

Також помірно має споживатись черешня при цукровому діабеті. Що стосується кількості цукру на 100 г ягід, то це залежить від сорту і стиглості. В середньому, в ягодах міститься 9-13 г цукрів (мається на увазі не лише сахароза, а й фруктоза та глюкоза). Проте, глікемічний індекс в ягід невисокий. Тож загалом черешню можна їсти при діабеті, але в дуже помірних порціях в межах 100-120 г (і, звісно, орієнтуватись на індивідуальне сприйняття організмом).

Чи можна їсти черешні на дієті?

Залежить від призначення дієти. Якщо це якась короткочасна дієта при загостренні захворювання, тоді залежить від конкретної ситуації та стану здоров’я. Якщо під дієтою мається на увазі просто схуднення, тоді авжеж, черешню можна їсти, як і будь-які інші фрукти та ягоди. Єдиний нюанс: краще обмежуватись порцією у 300 г на день (через вміст цукрів). Калорійність ягід коливається в межах 50-69 ккал залежно від сорту та стиглості.

Як зберігати черешню?

Майже нульова користь черешні буде, якщо її готувати у вигляді компотів або консервувати цукром. Єдине, що залишиться при такому способі консервування — це клітковина.

Якщо ж хочеться зберегти вітаміни та корисні речовини, то доступні лише 3 варіанти: заморозка, сушіння та приготування у вигляді пастили. Якщо є можливість, то краще надавати перевагу заморозці, цей метод зберігає практично все, що є у свіжих ягодах.

З архіву або читайте також:

Чим корисна ячмінна кава?

19.12.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті