Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна куркума?

Що таке куркума? Які корисні властивості куркуми відомі? Чи варто вживати її під час схуднення та вагітним? Скільки куркуми можна їсти? З якими продуктами її поєднувати? Про це нижче.

Куркума: користь і шкода

Куркума — це здавна відома індійська спеція, яку отримують з кореневища багаторічних рослин з такою ж назвою. Корені та порошок, який з них виготовляють, мають яскраво-жовтий або оранжевий колір. Смак — пряний та трохи гострий. 100 г куркуми містить:

  1. 364 ккал;
  2. майже 41 г вуглеводів;
  3. по 9 г білків і жирів;
  4. майже 23 г клітковини;
  5. 3–4 г куркуміну.

Користь і шкода куркуми багато в чому залежить саме від куркуміну. Завдяки регулярному вживанню куркуми суттєво знижується ризик виникнення різних видів захворювань і зменшення симптомів вже наявних хвороб. Куркумін чинить сильну протизапальну дію на окремі органи та організм у цілому. Відомо, що хронічні запалення спричиняють ряд серйозних захворювань: хвороби серця, рак, метаболічний синдром, хворобу Альцгеймера, дегенеративні стани нервової системи тощо. Куркума сприяє зменшенню хронічних запалень. Чим корисна куркума для організму, крім протизапальної дії? Є ще щонайменше 7 переконливих причин додати куркуму в свій раціон:

  1. Знижує вірогідність появи серцево-судинних, онкологічних захворювань і діабету. Куркумін є потужним антиоксидантом, який захищає клітини від пошкодження вільними радикалами.
  2. Поліпшує еластичність судин, трохи розширює їх. Завдяки цьому кров краще циркулює й вдається запобігти підвищенню артеріального тиску.
  3. Позитивно впливає на рівень холестерину в крові та стан ендотелію. Ендотелій — це внутрішній шар клітин, який регулює тонус судин і згортання крові.
  4. Сповільнює ріст ракових клітин і навіть допомагає знизити ймовірність їх появи. Куркумін може бути ефективним для профілактики багатьох видів раку: молочної та підшлункової залоз, легень, колоректального тощо. Ця властивість стосується саме профілактики, а не лікування вже наявного захворювання.
  5. Позитивно впливає на когнітивні та моторні функції завдяки підвищенню нейротрофічного фактору мозку. Він відіграє важливу роль у стані пам’яті, здатності навчатися та зосереджуватися. Нейротрофічний фактор мозку також залучений в областях мозку, які відповідають за їжу та вагу тіла.
  6. Може запобігти виникненню деменції, розсіяному склерозу та хворобі Паркінсона.
  7. Зменшує симптоми артриту шляхом зниження рівня запалення суглобів.

Корисні властивості куркуми мають комплексний позитивний вплив на організм. Завдяки цьому додавання куркуми в раціон сприяє гарному самопочуттю та довголіттю.

Проте куркумін погано засвоюється. Отримати від цієї спеції не лише смак і колір можна, поєднуючи її з чорним перцем. Він містить алкалоїд піперин, який поліпшує засвоєння куркуміну у 20 разів. Інший варіант — поєднати продукти, які містять жири, та куркуму. Користь від такої їжі пов’язана з тим, що куркумін є жиророзчинним. Тому куркуму добре комбінувати, наприклад, з йогуртами та кисломолочним сиром, оливковою олією, вершковим маслом тощо.

Ризики вживання куркуми

Для більшості куркума та її властивості є безпечними, якщо використовувати якісну продукцію без домішок. Рекомендована доза становить 7–10 г на добу для людей з вагою 70–100 кг. Починати вводити куркуму в меню краще з менших кількостей — до 3–5 г на день. Якщо відсутні побічні ефекти — проблеми з травленням, висипи на шкірі, нудота чи головний біль — можна поступово збільшувати кількість куркуми в стравах.

Є випадки, коли їсти куркуму небажано. Приміром, при вживанні деяких ліків необхідно порадитися з лікарем, щоб уникнути посилення чи, навпаки, відсутності ефекту через одночасне приймання препаратів і цієї спеції:

  • Через властивості куркуми запобігати утворенню тромбів її не варто вживати разом з ліками для розрідження крові.
  • Людям, яким потрібно знизити кислотність у шлунку, слід утриматися від додавання куркуми в їжу в великих кількостях, оскільки вона підвищує її.
  • З обережністю вживати тим, хто приймає інсулін або інші препарати для регулювання рівня цукру в крові.
  • Особам, схильним до утворення каменів у нирках, варто обмежити її кількість через наявність у куркумі оксалатів.
  • Вагітним і жінкам, які годують грудьми, також слід вживати куркуму з обережністю.

Деякі виробники додають до куркуми пшеничне чи ячмінне борошно, що може спричинити небажані реакції у людей з непереносимістю глютену. Тому треба вибирати спеції від перевірених виробників.

Чим корисна куркума під час схуднення?

Користь куркуми для схуднення насамперед у її здатності поліпшувати травлення та прискорювати обмін речовин. Куркумін допомагає знизити потребу в солодкій їжі, спалювати жир і виводити зайву рідину з організму. Властивості куркуми пригнічують фермент, який руйнує еластин, тож завдяки цій спеції шкіра зберігає свою пружність і еластичність. Це позитивно впливає на зовнішній вигляд під час поступового схуднення.

Куркуму можна вживати разом з м’ясом і птицею, доповнюючи її чорним перцем. Її поєднують з кефіром, йогуртом та іншими кисломолочними продуктами з помірною жирністю. Куркуму додають у різні напої — чаї, соки, смузі тощо.

З архіву або читайте також:

Чорний рис: користь та шкода для організму

24.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті