Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Які продукти корисні для жовчного міхура?

Жовчний міхур грає одну з ключових ролей в процесах травлення. Якщо відбувається порушення відтоку жовчі, то це може суттєво вплинути на всю роботу ШКТ і процеси засвоєння корисних речовин. Які продукти позитивно впливають на роботу жовчного, а яких продуктів краще уникати? Про це нижче. 

Жовчний міхур: роль в організмі

Печінка виробляє жовч. Далі ця функціональна рідина зберігається в жовчному міхурі (видовженому органі поруч з печінкою). Під час збереження вона загущується і підвищується її концентрація. Згодом міхур випускає потрібну кількість жовчі у дванадцятипалу кишку, де жовч працює над розщепленням та перетравлюванням жирів.

Якщо процес відтоку жовчі порушується і міхур недостатньо її віддає, то відбувається застій жовчі. Через це може виникнути ряд проблем, зокрема:

  • порушення засвоєння жирів;
  • порушення метаболізму;
  • авітаміноз (бо буде порушено засвоєння жиророзчинних вітамінів);
  • поява каменів у жовчному міхурі;
  • запалення міхура. 

Якщо жовчний навпаки викидає більше жовчі, ніж потрібно, то це також спричиняє проблеми. Зокрема:

  • закид жовчі в шлунок, через що можлива нудота, блювота, подразнення чи пошкодження слизової шлунку;
  • діарея;
  • болі в животі;
  • втрата апетиту;
  • порушення жирового обміну та дефіцити вітамінів. 

Що не любить жовчний?

Є ряд продуктів та принципів харчування, яких краще уникати, якщо є проблеми з жовчним міхуром. До таких факторів належать:

  1. Занадто тривалі перерви у прийомах їжі, в тому числі інтервальне голодування. У разі порушення роботи жовчного рекомендовано харчуватись 4-5 разів на день. 
  2. В харчуванні слід помірно споживати солодощі, особливо ті, що містять багато жирів (торти, тістечка і подібні солодощі з кремом, шоколад, десерти з кондитерською глазур’ю тощо). 
  3. Ще одне, чого не любить жовчний міхур — жирна смажена їжа, особливо м’ясна, тому краще обирати варіанти запікання, варіння або готування на пару. 
  4. Сидячий спосіб життя негативно відобразиться на роботі жовчного, адже для коректного його функціонування дуже важливі регулярні помірні фізичні навантаження.
  5. Варто обрати для себе комфортні порції та уникати переїдань. 

Що любить жовчний міхур?

Вище вже згадано базові принципи, які допоможуть роботі жовчного: не переїдати, не пропускати прийоми їжі, уникати смаженої та жирної їжі, не забувати про активність. Проте є і ряд продуктів, які позитивно впливають на роботу органа, а точніше: мають жовчогінну дію. Це сприятиме уникненню ситуацій із застоєм жовчі. До таких продуктів належать:

  1. Вода. Дійсно, для роботи жовчного водний баланс дуже важливий. Це на пряму впливає і на консистенцію жовчі. Найкорисніший варіант: споживати склянку трохи теплої води за 15-20 хв перед їжею. За бажанням можна додавати в неї трохи лимонного соку, якщо так смакує. 
  2. Оливкова та лляна олії. Ці різновиди олій мають жовчогінну дію. Регулярне споживання олій знижує ризик застою жовчі. Також вони позитивно впливають на відновлювальні процеси в печінці.
  3. Ягоди. Вони мають жовчогінні властивості та знижують ризик утворення каміння в жовчному. Як варіант, можна споживати ягоди одразу після прийому страви, яка була багата на жири. Також вони добре впливають на захист та відновлення печінки, яка відповідає за утворення жовчі. Це відбувається завдяки антиоксидантам, яких дуже багато в ягодах. 
  4. Сало (звісно, не копчене або смажене, а свіже проморожене). Цей продукт в маленьких кількостях може споживатись як жовчогінний. Мається на увазі дійсно маленькі порції близько 10-15 г, цього цілком достатньо для жовчогінного ефекту. 
  5. Гарбуз. Низькокалорійний та дуже корисний. Він позитивно впливає і на жовчний, і на всі процеси травлення загалом. 

Звісно, варто пам’ятати, що не варто вживати жовчогінні продукти, коли вже присутній застій жовчі та якісь запальні процеси. Продукти варто вживати для профілактики, а не в стадії загострення. 

З архіву або читайте також:

Чим обідати в спеку? 10 літніх рецептів

30.4.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті