Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Щавель: корисні властивості, як правильно зберігати та готувати

Щавель — одна з рослин, які дозволяють отримати багато вітамінів ранньою весною. Які корисні речовини він містить? Кому слід утриматися від вживання щавлю? Чи можна їсти його при схудненні? Про все це нижче.

Щавель: користь і шкода

Щавель — трав’яниста рослина з вираженим кислим смаком. Він має низьку енергетичну цінність, адже у 100 г сирого листя міститься лише 22 калорії, 1,5 г білків, 2,9 г вуглеводів та 0,3 г жирів. Що ще отримує організм з такої кількості щавлю?

  • 1,2–2 г харчових волокон;
  • вітамін С — 53% добової потреби;
  • магній — 25%;
  • вітамін А — 22%;
  • марганець — 15%;
  • мідь — 14%;
  • залізо — 13,5%;
  • калій — 8%;
  • рибофлавін і вітамін В6 — по 7,5%;
  • фосфор — 5%.

Ця рослина також містить багато фенольних сполук і щавлеву та яблучну кислоту. Чим корисний щавель?

  1. Поліпшує травлення завдяки здатності клітковини створювати здорову мікрофлору кишківника. Вітамін А запобігає багатьом захворюванням ШКТ і підтримує слизові оболонки здоровими. Щавель стимулює роботу печінки, жовчного міхура та посилює перистальтику кишківника.
  2. Сприяє нормалізації обміну речовин зокрема завдяки марганцю, рибофлавіну та вітаміну В6. Клітковина забезпечує рівномірне та помірне засвоєння цукру, подовжує відчуття ситості. Магній, мідь і фосфор залучені у вироблення енергії.
  3. Його складові мають сильну антиоксидантну дію — вітамін С, флавоноїди, фенольні кислоти, каротиноїди, марганець, мідь тощо. Ці речовини запобігають хронічним запальним процесам в організмі, попереджаючи різні складні захворювання, як-от атеросклероз, хвороби серця, діабет і деякі види раку.
  4. Підтримує серце та судини здоровими. Магній та калій забезпечують нормальний серцевий ритм, вітамін С зміцнює судини, а фенольні сполуки — капіляри. Листя щавлю запобігає підвищенню артеріального тиску, розвитку атеросклерозу та утворенню тромбів.
  5. Добре впливає на стан кісток і суглобів завдяки магнію, фосфору, калію, міді та марганцю. Нестача цих елементів підвищує ризик розвитку артриту та остеопорозу.
  6. Забезпечує нормальне загоєння ран, допомагає підтримувати шкіру, ясна та волосся здоровими. Користь щавлю за цим пунктом значно вища при вживанні сирого листя, бо за це переважно відповідає вітамін С, який руйнується під дією високої температури.
  7. Завдяки залізу впливає на забезпечення всіх тканин організму киснем, який потрібен для нормального функціонування мозку, м’язів і всіх органів. Вітамін С та мідь сприяють засвоєнню заліза.
  8. Допомагає уникнути відчуття хронічної втоми, частою причиною якої є нестача магнію. Цей макроелемент також впливає на якість сну та здатність займатися розумовою діяльністю.
  9. Підтримує здоров’я очей завдяки вітамінам А, В6. Вітамін А є жиророзчинним, тому отримати від нього максимальну користь можна, вживаючи щавель зі сметаною, олією тощо.

Чи корисний щавель для будь-кого? На жаль, ні. Він може викликати алергічні реакції, особливо у тих, хто має алергію на ревінь або гречку. Надмірне вживання може порушити сольовий обмін і спровокувати хвороби нирок. Через високий вміст органічних кислот не бажано їсти щавель людям з гастритом, виразкою шлунку та дванадцятипалої кишки, колітом та панкреатитом. Не можна вживати страви з щавлем при серйозних захворюваннях нирок або сечовидільної системи, зокрема при наявних каменях або схильності до їх утворення.

Як готувати та зберігати щавель?

Попри те, що при згадці про щавель першим спадає на думку зелений борщ, краще не піддавати цю рослину термообробці. Варіння та тушкування, наприклад, у рагу чи для начинки у пиріжках знищить або суттєво зменшить кількість вітамінів. Як їсти щавель, щоб зберегти всі корисні речовини? Його можна додавати в холодні супи та різноманітні салати, приміром, в окрошку чи вінегрет. Ще один вдалий варіант — смузі чи коктейлі з щавлем.

Як заготовити щавель на зиму, щоб зберегти більшість вітамінів? Найпростіше — заморозити. Листя потрібно ретельно вимити, висушити, дрібно порізати, покласти у пакети та у морозилку. Інший варіант — висушити його. Порядок дій схожий, але нарізане листя треба повністю висушити при температурі 40–50°С, після чого скласти у банки та щільно закрити кришками.

Щавель: користь при схудненні

Мало калорій, високий вміст води та велика кількість корисних речовин — достатні причини пару разів на тиждень їсти страви з щавлем. Він не містить цукру, холестерину та водночас є гарним джерелом вітамінів і мінералів. 100 г цього листя забезпечить 5–7% денної потреби у клітковині. Для чого корисний щавель під час втрати ваги?

  1. Попри низьку калорійність допомагає підтримувати відчуття ситості.
  2. Запобігає стрибкам цукру у крові та забезпечує поступове вивільнення енергії в організмі.
  3. Допомагає налагодити травлення та нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, зокрема сприяє регулярним випорожненням.
  4. Позитивно впливає на роботу печінки та жовчного міхура. Жовч залучена у метаболізм жирів, білків, вуглеводів і жиророзчинних вітамінів. До того ж ці органи відповідають за виведення зайвого холестерину та токсинів. Однак, якщо людина має проблеми з застоєм жовчі, обов’язково слід порадитися з лікарем щодо можливості вживання щавлю.
  5. Підтримує шкіру в тонусі, що важливо при зменшенні об’ємів тіла. При поступовій втраті ваги шкіра буде встигати підтягуватися — це допоможе запобігти її обвисанню. Ця дія буде проявлятися за умови споживання листя у сирому вигляді, бо у виробництві колагену залучений вітамін С.

З чим його їсти при схудненні? Кисломолочний та тверді сири, морська риба, варені яйця та інші продукти, які містять жири, — добре поєднувати з щавлем. Його користь найповніше проявляється у свіжому вигляді, тож його варто додавати в салати разом з різними овочами, зеленню та оливковою олією.

З архіву або читайте також:

10 рецептів салатів із вареними яйцями

24.10.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті