Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисні кабачки?

Дієтичний, смачний, корисний, швидкий у приготуванні – це все про кабачок. Які вітаміни містить кабачок, користь і шкода від його споживання та як його приготувати найсмачніше? Чи можна кабачки їсти сирими і з якими продуктами найкраще поєднується цей овоч?

Кабачки: користь і шкода

Чим корисні кабачки? Є як мінімум 5 переконливих причин їх вживати:

  1. Дуже ніжна м’якоть кабачків, яка містить харчові волокна, важливі для травлення. Кабачки, приготовлені у вигляді запіканок, суфле або на пару, можна вживати навіть під час загострення проблем з травленням (в тих випадках, коли потрібна медична дієта).
  2. Містять калій, який потрібен для роботи серцевого м’яза, а також при відновленні після хвороб.
  3. Ще одна велика перевага, яку має кабачок –користь  для нервової системи, адже він містить важливе для її здоров’я поєднання вітаміну В6 і магнію.
  4. Всього 100 г кабачка забезпечують 100% денної потреби у кремнії. Цей компонент бере участь у виробленні колагену в організмі. Колаген відповідає за пружність шкіри і здоров’я суглобів.
  5. Ще одна перевага і користь кабачків – вміст кобальту. Цей мікроелемент бере участь в обміні речовин і синтезі амінокислот, а також потрібен для здоров’я підшлункової залози.

Чи мають кабачки протипоказання до вживання і чи можуть приносити шкоду? Протипоказань лише 2:

  • варто консультуватись з лікарем і в деяких випадках виключати кабачки з раціону при хворобах нирок (бо цей овоч має легкі сечогінні властивості, а при хворобах сечовидільної системи така властивість не завжди корисна);
  • не варто споживати сирі кабачки при гастритах і виразках (термічно оброблені – можна).

Чим корисний кабачок при схудненні?

В кабачках дуже мало цукру, тож їх можна вживати тим, хто має діабет, а також надмірну вагу. Калорійність цього овочу також сприяє схудненню – в сирих чи приготовлених без олії кабачках міститься всього 20-24 ккал на 100 г. Звісно, не йде мова про кабачки, смажені в клярі та на олії, і заправлені майонезом. В цьому випадку користь кабачка відсутня, та й на 100 г такої страви буде близько 200 ккал.

Сирі кабачки: користь і протипоказання

Ключова корисна властивість від споживання цього овоча в сирому вигляді – профілактика набряків. Тож, якщо є така схильність – можна сміливо вводити їх в свій раціон (термічно оброблені кабачки теж мають цю властивість, але сирі – суттєво більше). Набряки негативно впливають на вагу, об’єми та самопочуття. Проте, у цього варіанту споживання є і протипоказання, зокрема: хвороби сечового міхура та нирок, особливо наявність піску чи каміння.

Як їсти сирі кабачки?

Сезон кабачків починається з травня і закінчується у вересні-жовтні. Молоді овочі корисні і мають тоненьку шкірку, тож їх можна споживати, не очищуючи від шкірки (якщо термічно оброблені) або очищені сирі.

Як їсти сирі кабачки? Ідеальний варіант: нарізати тоненькими скибочками з допомогою овочечистки або нашинкувати теркою для корейської моркви. Далі кабачки маринуються з сіллю, лимонним соком або бальзамічним оцтом, олією та спеціями. Декілька годин в закритій ємності в холодильнику – і кабачки готові до споживання.

Вони смачно комбінуються з молодою морквою, селерою, солодким перцем, сирою цвітною капустою і броколі. Також кабачки можна посипати насінням (гарбузовим, соняшниковим, кунжутним).

Як готувати кабачки?

Кабачки обсмажуються до готовності приблизно 5-10 хвилин (залежно від товщини). На грилі кружальця кабачків по 1 см в товщину смажаться 5 хвилин. Тушкується овоч приблизно 10 хвилин (молоді кабачки можна готувати разом зі шкіркою).

Що стосується запікання, то тоненькі скибочки будуть готові вже за 10 хвилин, а кабачок половинками потрібно запікати близько 30 хвилин (від 25 до 40, залежно від того, наскільки кабачки крупні).

Чи зберігають кабачки користь при термічній обробці? Загалом, більшість вітамінів та антиоксидантів (крім вітаміну С) стійкі до термічної обробки. Тож більшість вітамінів зберігається. Проте, залежить це питання і від тривалості обробки. Тож, чим менша тривалість приготування кабачків – тим більше користі.

Оригінальні рецепти з кабачками:

  • кабачковий рулет, фарширований адигейським сиром і зеленню;
  • кабачковий млинець 4 сири (в тісто млинця іде сулугуні, в начинку – кисломолочний сир з фетою та зеленню, а зверху млинець слід посипати пармезаном або твердим сиром);
  • паста з кабачків з овочами (замість макаронів кабачки натираються довгою соломкою);
  • кабачковий брауні (крім тертого кабачка в складі також: яйця, какао, рисове борошно, розпушувач і ванілін, а поливається готовий кекс шоколадним ганашем);
  • лазанья із кабачків (замість пасти ідуть тонкі скибочки кабачків, які чергуються з курячим фаршем, тушкованою цибулею з морквою і тертим твердим сиром).
З архіву або читайте також:

Айран — що це за напій, його користь та рецепти приготування

15.7.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті