Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний цикорій?

Цикорій – це рослина, корінь якої використовується в харчуванні у вигляді напою. Чим корисний напій цикорій, які в ньому містяться вітаміни і чи є протипоказання до вживання?

Цикорій (напій): користь і вітамінний склад

Напій цикорію – це смачна альтернатива для тих, хто хоче зменшити або уникати кави в раціоні, адже ці два напої дуже схожі за смаком. Суттєва відмінність в плані смаку – цикорій не має кавового аромату і сильної гірчинки.

За що цінують цикорій? Користь (шкода в цього напою фактично відсутня) і приємний смак. Що стосується властивостей і хімічного складу, то напій містить ряд корисних речовин, зокрема:

  • інулін, який позитивно впливає на систему травлення, а особливо – на корисну мікрофлору кишечника і процеси засвоєння кальцію;
  • вітаміни групи В, які необхідні для нормального функціонування нервової системи;
  • калій та магній, які корисні для серцево-судинної системи.

Крім цього, цикорій корисні властивості має і як профілактика ряду захворювань. Наприклад, речовини, які містяться в корені, знижують рівень холестерину і цукру в крові – це хороша профілактика атеросклерозу і перед діабетичних станів.

Корінь цикорію користь має і для розумової роботи. Напій чинить легкий тонізуючий ефект, містить вітаміни групи В (які важливі для роботи мозку) і при цьому після його споживання не відбувається надмірного збудження нервової системи.

Цикорій: користь для схуднення

Чи можна вживати напій під час зниження ваги? Так. Авжеж, ключову роль в схудненні грає дефіцит калорій. Якщо споживати їжу безконтрольно, але при цьому пити цикорій, то ефекту не буде. Але при нормальному харчуванні для схуднення напій цикорію буде додатковим «бонусом». Які властивості цикорію будуть корисними для схуднення?

Суттєві переваги, які містить цикорій (напій) – властивості очищення і покращення роботи кишечника. Бо регулярне вживання напою сприяє травленню і навіть пришвидшує обмін речовин, а також позитивно впливає на регулярне очищення кишківника.

Крім цього, завдяки нормалізації рівня цукру не буде різких стрибків цукру в крові і появи неконтрольованого апетиту. Отже, суттєво зменшиться ризик переїдань, зменшиться потяг до солодкого.

Цикорій: користь і шкода під час вагітності і грудного годування

У цикорію в цьому випадку є як плюси, так і мінуси. Тож вирішувати, чи вживати цей напій, краще після консультації лікаря. З плюсів вживання цикорію в цей період:

  • легкий сечогінний ефект, завдяки чому знижується імовірність набряків і затримки рідини в організмі (а при вагітності набряки можуть виникати часто);
  • полегшення або усунення проблем з травлення і закрепами (теж поширена проблема вагітних).

Проте, цикорій властивості має і такі, які на час вагітності можуть відіграти негативну роль. Зокрема, відмовитись або радитись з лікарем слід обов’язково у тих випадках, якщо є одна з цих проблем:

  • варикозне розширення вен або геморой (напій може злегка розширювати судини, що негативно вплине на вже існуючі проблеми з венами);
  • будь-які проблеми зі шлунком (гастрит, виразка);
  • будь-які проблеми з жовчним міхуром (застій жовчі, проблеми з протоками, каміння).
  • схильність до низького тиску або гіпотонії (загалом він практично не знижує тиск, проте може незначно впливати за рахунок розширення судин, особливо у вагітних, адже в них  серцево-судинна система має додаткове навантаження).

Що стосується грудного годування – тут також варто консультуватись з лікарем. Проте, якщо в дитини немає алергії на цикорій, то проблем виникати не має. Зазвичай, до алергії на цикорій схильні ті, хто має алергічні реакції на цвітіння рослин (наприклад, на амброзію).

Корисні властивості цикорію при діабеті

Цей напій дійсно позитивно впливає на нормалізацію рівня цукру. Проте, слід розуміти, що якщо лікарями рекомендований постійний прийом ліків для зниження цукру, то не слід відміняти прийом препаратів чи змінювати дозування самостійно. Для будь-яких змін прийому ліків слід обов’язково радитись з лікарем.

Протипоказання до вживання цикорію

Не дивлячись на всю користь цикорію, є і протипоказання. Частково вони вже описані вище:

  • варикоз і будь-які проблеми з судинами;
  • гіпотонія або регулярні стрибки артеріального тиску;
  • загострення будь-яких проблем із органами шлунково-кишкового тракту (особливо шлунку, кишечника, жовчного міхура та печінки);
  • прийом антибіотиків або інших серйозних ліків (так як немає досліджень, які цикорій властивості має на засвоюваність діючих речовин тих чи інших ліків).

Як пити цикорій?

Залежить від того, в якому він вигляді. Найчастіше споживають сушений і обсмажений корінь цикорію у вигляді розчинного порошку. Він смакує як просто розчиненим (1-2 чайні ложки в склянці гарячої води), так і з додатками, наприклад, з молоком, вершками, рослинним молоком. Стосовно підсолоджувачів, то оптимальний варіант – мед або ж стевія (чи суміш еритритолу зі стевією).

З архіву або читайте також:

Печені яблука: користь та рецепт приготування

18.3.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті