Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний гіркий чорний шоколад?

Чорний шоколад калорійний і містить цукор, але при цьому корисний. Які вітаміни містяться в шоколаді? Чи має він протипоказання та шкоду? Як правильно вибрати чорний шоколад, щоб придбати якісний продукт? Про все це нижче.

Чорний шоколад: користь і шкода

В чорному шоколаді за користь відповідають 2 складники: какао-масло і какао-боби. В них містяться основні вітаміни та корисні речовини. У 100 г шоколаду зі вмістом какао-бобів 72-90% міститься:

  • понад 90% денної потреби у марганці, який потрібен для функціонування нервової системи, обміну речовин та кісткової тканини;
  • 85-90% міді, яка в організмі людини є одним зі складників гормонів, оболонок нервів, деяких ферментів, допомагає засвоєнню заліза, позитивно впливає на імунітет та здоров’я судин;
  • близько 65% магнію — компоненту, який дуже важливий для нервової та травної систем (загалом користь чорного шоколаду буде найбільш відчутна для нервової системи, адже містить більшість потрібних для неї вітамінів та мінералів);
  • шоколад містить 80-90% денної потреби у залізі, проте варто розуміти, що це рослинна форма заліза, тож засвоюється організмом воно гірше, ніж з тваринних продуктів (залізо надзвичайно важливе для кровотворення та функціонування всіх систем органів);
  • ще одне, чим корисний чорний шоколад — високий вміст антиоксидантів, які захищають організм від негативного зовнішнього впливу та запальних процесів;
  • у ньому міститься 40-50% денної потреби фосфору, який бере участь у функціонуванні м’язової тканини та кісток;
  • перевага, яку має гіркий шоколад — користь для судин, позитивний вплив на пам’ять, профілактика депресії й активізація роботи мозку, такий вплив забезпечують речовини катехіни (тож при посиленій розумовій роботі споживати чорний шоколад — це хороша ідея);
  • в шоколадці 35% денної норми цинку, який відповідає за красиву, здорову шкіру та імунітет;
  • часто стоїть питання чи корисно їсти чорний шоколад при проблемах з тиском, адже в какао також є певний відсоток кофеїну, проте насправді чорний шоколад не викликає суттєвих коливань тиску (навіть навпаки, у ньому містяться речовини, що на перспективу позитивно впливають на нормалізацію артеріального тиску).

Найбільш суттєві мінуси чорного шоколаду:

  1. Велика кількість калорій, в середньому близько 540-570 ккал на 100 г шоколаду (залежить від пропорцій складників). Тож дуже рекомендовано або обмежувати денну порцію, або рахувати калорії, адже шоколадом можна легко перевищити свою денну норму ккал. Особливо це стосується тих, хто має мету знизити вагу. Для правильного харчування та під час схуднення варто обмежувати шоколад порцією у 20-40 г.
  2. У гіркому шоколаді більшості виробників міститься доволі високий вміст цукру: від 15 до 30 г на 100 г продукту. Найменше цукру міститься в шоколад із вмістом какао-бобів 90% і вище (саме такий краще обирати при схудненні, особливо якщо він смакує).
  3. Підвищує рівень цукру в крові. Тож якщо є переддіабетичний стан або діабет, то підвищення цукру буде нівелювати те, чим корисний гіркий шоколад. Проте, у випадку схильності чи вже присутності діабету, не обов’язково відмовлятись від шоколаду. Для початку слід порадитись з лікарем стосовно споживання цього десерту. Також варто обирати шоколад із вмістом какао-бобів 95-99%. В такому шоколаді міститься мінімальна кількість цукру. Якщо ще й обмежити денну порцію до 15 г, то такий варіант десерту буде умовно безпечний.

Що стосується протипоказань, то не варто вживати чорний шоколад на голодний шлунок, якщо є хронічні захворювання. Також слід обережно споживати цей десерт при неврологічних особливостях. Наприклад, чорний шоколад може бути тригером мігреней або головного болю (в такому випадку слід або виключити його зі свого раціону або вживати помірно).

Чи має чорний шоколад користь при схудненні?

Так, користь є як фізична, так і психологічна. Що стосується фізичної користі — у шоколаді високий вміст вітамінів та мінералів, в тому числі тих, які позитивно впливають на обмін речовин. Він також позитивно впливає на витривалість, а, отже, допомагає забезпечити триваліші або більш інтенсивні фізичні навантаження, які добре вплинуть на вагу. Звісно, при цьому обов’язково слід дотримуватись денної калорійності раціону і вписувати порцію 20-40 г шоколаду у свою норму калорій.

Що стосується психологічного сприяння схудненню, то тут одразу декілька плюсів. Перша перевага — шоколад задовольняє бажання солодощів, а, отже, легше дотримуватись корисного раціону. Друга перевага — темний шоколад позитивно впливає на настрій, а він також важливий при схудненні та допомагає мінімізувати можливість переїдання через погані емоції або стрес.

Як обирати якісний шоколад?

Є 5 ключових правил, які допоможуть вибрати якісний десерт:

  1. Дивитись на надпис “вміст какао продуктів”. Слід обирати шоколад з відсотком не менше, ніж 80. А якщо є можливість і смакує, то можна обирати шоколад із вмістом какао продуктів від 90% (він ще корисніший, проте гіркий шоколад смакує не всім).
  2. Уважно читати склад. В ньому на перших місцях в переліку мають іти какао терте і какао-масло. Цукор має іти мінімум на 3 місці. Шоколад має називатись саме шоколад, а не “шоколадний десерт”, “кондитерська плитка” тощо.
  3. Уважно дивитись на вміст додатків у складі. Мають бути лише натуральні додатки: горіхи, ваніль, цедра, сублімовані ягоди, кокосова стружка тощо.
  4. Поверхня шоколаду має бути темна та глянцева, а на зламі — однорідна та матова. При розламуванні шоколаду чутно характерний дзвінкий хрускіт.
  5. Якісний шоколад майже миттєво почати танути, якщо його покласти на долоню.
З архіву або читайте також:

Рейтинг продуктів для чистої та красивої шкіри обличчя

4.4.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті