Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Продукти: що з чим поєднувати?

Які продукти з якими краще поєднуються? А що краще не вживати разом в одному прийомі їжі?

Залізо + вітамін С

Особливо це стосується жінок, вагітних, спортсменів і вегетаріанців, бо вони схильні до дефіциту заліза. Відповідно, те залізо, яке отримуєте – краще втримати і допомогти засвоїтись. Тому, коли їсте: будь-яку печінку, темне куряче м’ясо, яловичину, свинину (і м’ясні/курячі субпродукти), яєчні жовтки, м’ясо кролика, мідії, скумбрію, морепродукти, тунець, сушені гриби, морську капусту, сою, тофу і бобові, гарбузове насіння, гречку, вівсянку, буряк… Усе це краще поєднувати з вітаміном С. Як? Доповнювати свіжими помідорами, перцем, капустою, зеленню. Рибу збризнути лимоном. Можна також з’їсти фрукт після їжі.

Залізо – кальцій

Оте все перераховане вище краще не поєднувати з тим, що містить кальцій. Кальцій частково зменшує кількість засвоєного заліза. Тож за можливості краще не поєднувати ті продукти з молочкою і сирами, а також кавою. За 1.5-2 години – вже можна споживати.

Вітамін А, каротин + жири

Це не обов’язково, бо зазвичай в кишківнику вже містяться якісь жири. Проте, якщо є можливість – можна поєднувати з жирами, наприклад, зжувати декілька горіхів. Каротин містять: морква, гарбуз, томати, петрушка, солодкий червоний перець, всі яскраві жовті фрукти та ягоди, курага. Тваринні джерела А і так містять жири (печінка тварин і риби, жовтки, вершкове масло, ікра).

Як правильно споживати насіння?

В першу чергу це стосується льону і чіа. Насіння – це дуже корисний продукт. Але не матиме такої користі, якщо ви його не розжовуєте добре або не подрібнюєте. Ми писали окремі дописи, писали в сторізах, але щоразу знаходяться підписники, які щиро дивуються. Тож:

  • варіант 1 – розмочили у воді/кисломолочці/ рослинному молоці, подрібнили блендером разом з тим, у чому замочували, і з’їли;
  • варіант 2 – подрібнили перед споживанням в кавомолці, посипали сухим кашу/салат, з’їли;
  • варіант 3 – зосереджено сидіти і жувати (бажано розмочене насіння).

З чим поєднувати клітковину?

Клітковина має бути доповнена водою, кисломолочними продуктами або іншою рідиною. Бо клітковина поглинає багато води. Особливо це стосується, якщо їсте висівки, насіння, цільнозернові крупи, бобові, насіння льону або клітковину у чистому вигляді. Також краще не поєднувати споживання клітковини і медичних препаратів (так як кількість препарати, який засвоїться, може бути меншою, ніж потрібно для лікувального ефекту). Краще робити перерву близько 2 годин між прийомом ліків та клітковини.

З архіву або читайте також:

Корисні властивості кунжутної олії

12.5.2021 Таблиця Калорійності Корисні поради

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті