Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний хамон?

Що таке хамон? Що впливає на його якість? Скільки його можна їсти? Чи варто вживати хамон під час схуднення? Про все це нижче.

Хамон: користь і шкода

Хамон — це сиров’ялене свиняче стегно, яке витримують від 7 до 24 місяців і довше. Його виготовляють лише з відбірного м’яса свиней, яких утримували та годували певним чином. І хоча свинина загалом вважається жирним м’ясом, у якому кількість жирів у 2–2,5 раза вища за кількість білків, то з хамоном ситуація інша. Завдяки спеціальному утриманню тварин та обробці у цьому м’ясі білків вдвічі-втричі більше ніж жирів. При цьому калорійність цих продуктів приблизно однакова.

У 100 г хамону зазвичай 210–250 ккал залежно від виробника. У такій кількості м’яса орієнтовно 30–35 г білка, 10–15 г жирів і лише 1–1,5 г вуглеводів. Важливо, що основна частка жирів у цьому продукті — ненасичені. Зокрема тут багато олеїнової кислоти. Чим корисний хамон для організму?

  1. Він є гарним джерелом корисного білка. Білок життєво необхідний для утворення нових клітин, для підтримання кісток, сполучних тканин і м’язів у здоровому стані, для нормального травлення та обміну речовин.
  2. Допомагає регулювати рівень холестерину у крові та підтримувати здоров’я серця й судин, адже частка ненасичених жирів у ньому становить 60–75% від усіх жирів.
  3. Містить багато селену. Цей мікроелемент важливий для здорового волосся та шкіри, залучений у виробництво гормонів щитоподібної залози, добре впливає на серцево-судинну систему та імунітет.
  4. Користь хамону в тому, що він частково забезпечує вітамінами групи В, а саме: В1, В2, В3, В4, В5, В6 і В12. Ці вітаміни залучені у процеси обміну речовин в організмі, а ще підтримують здоров’я серця, печінки, очей та мозку.
  5. Закриває частину потреби у цинку та фосфорі. Фосфор потрібен для міцних кісток і зубів. Цинк відповідає за загоєння ран, запобігає висипам на шкірі та помутнінню рогівки ока.

У менш відчутній кількості це сиров’ялене м’ясо містить мідь, калій, залізо та магній. Тож загалом хамон є поживною їжею з багатьма корисними речовинами. Він може бути одним із постійних продуктів для тих, хто хоче набрати м’язову масу та потребує багато білків у раціоні.

Чи має він протипоказання? Так, але не багато. Насамперед його не можна їсти людям, які мають непереносимість свинини. Всім іншим варто вживати потроху, адже це м’ясо не проходить термічну обробку, тому під час його виробництва як консервант використовують сіль. Залежно від виробника та виду у 100 г хамону може міститися 2,5–5,5 г солі. Оскільки ВООЗ рекомендує вживати лише 5 г солі на день, то їсти хамон можна у дуже обмеженій кількості. І варто вибирати такі варіанти, де міститься менше солі та відсутні нітрати. Зазвичай найнижчий вміст солі в іберійському хамоні.

Хамон: користь під час схуднення

У помірній кількості його можна їсти під час схуднення. Вище згадувалося, що цей продукт містить помірну кількість жирів і багато білків. Лише 50–70 г м’яса — це зазвичай 125–175 ккал, що становить 8–12% денної потреби від 1500 ккал. Які переваги вживання хамону під час втрати ваги?

  • забезпечує тривале відчуття ситості;
  • добре впливає на метаболізм організму;
  • завдяки йому організм отримує багато вітамінів і мінералів, що особливо важливо при дефіциті калорій.

З чим його варто їсти? Правильно виготовлений хамон має яскравий смак і аромат. Він добре поєднується з цільнозерновим хлібом та соковитими овочами, наприклад, з помідорами чи перцем. Явна перевага такої їжі в тому, що її не потрібно готувати. Знадобиться лише пара хвилин, щоб зробити бутерброд з цим м’ясом та помити овочі й смачний і корисний перекус вже готовий. Інший варіант — додати його у салати. Класична комбінація: хамон, твердий сир, зелень. З фруктами, як-от, грушею, персиком чи айвою він теж смакує.

Чи корисно їсти хамон щодня? Залежить насамперед від кількості та його складу. Якщо це до 50 г на день і кількість солі не перевищує 4%, то чому ні? В такому разі можна насолодитися ніжною текстурою цього м’яса та вкластися в норму споживання солі. Інша справа, що хамон зазвичай дорожчий за свіжу свинину у 2–5 разів, тож це задоволення не з дешевих.

 

Джерела:

https://www.ibergour.com/en/jamon/beneficios_salud_jamon.html

https://www.nutritionadvance.com/what-is-jamon/ 

З архіву або читайте також:

Кедрові горіхи: користь і шкода, як вживати

20.1.2024 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті