Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний лосось для організму дорослих та дітей?

Чи дійсно лосось — це один з найкорисніших видів риби? Які вітаміни в ньому містяться? Чи можна його споживати вагітним та дітям? Як готувати і з чим поєднувати лосось? Про все це нижче.

Лосось: користь і шкода

Насправді користь лосося набагато більша, ніж шкода. Отже, чим корисний лосось? Ось 5 основних причин, чому треба ввести до свого раціону лосось.

  1. Перша причина і головна “фішка” лосося — високий вміст омега-3. Цей вид жирів важливий для: мозку, нервової системи, серця, шкіри. До того ж омега-3 є чудовим антидепресантом та покращує психічне здоров’я. Дослідження показали, що вживання омега-3 жирів із риби краще засвоюється в організмі, ніж якщо приймати риб’ячий жир у капсулах.
  2. Друга суттєва причина додати у свій раціон лосось — вітаміни. Оскільки ця риба дуже насичена поживними речовинами, зокрема і вітамінами групи В, які корисні для мозку та нервової системи. Ще лосось багатий на вітамін А, який сприяє підтримці та покращенню зору. Червона риба є чудовим джерелом вітаміну D, який відіграє центральну роль у підтримці імунітету і здоров’ї кісток, збільшуючи засвоєння кальцію. Також риба містить фосфор, що важливий для підтримки міцності кісток.
  3. Третя причина — це білок. Лосось багатий високоякісним білком, який є важливою поживною речовиною щоденного раціону. В білках риби багато важливих для організму амінокислот. Також білок з риби буде корисний для тих, хто слідкує з вагою, адже він важливий для контролю відчуття голоду, метаболізму і побудови м’язів. Проте, вміст білків у дикому і вирощеному в штучних умовах лососі відрізняється. Зокрема, у лососі, вирощеному на аквафермах більший відсоток жиру. Це можна помітити і по калорійності. У 100 грамах вирощеного на фермі лосося міститься 206 калорій і більше жирів, а дикий лосось має близько 182 калорій на 100 г і більший відсоток білку.
  4. У цій жирній рибі міститься досить багато калію. Особливо це стосується дикого лосося. Калій – важлива поживна речовина для людського організму, адже він допомагає підтримувати у нормі артеріальний тиск, запобігає надлишковій затримці води в організму, а також може знизити ризик інсульту.
  5. Ще одна перевага, чим корисна риба лосось — високий вміст селену. Це мінерал, який допомагає захистити здоров’я кісток, підтримує нормальну роботу імунної системи і знижує рівень антитіл до щитоподібної залози у людей з аутоімунним захворюванням щитоподібної залози. Також в лососі міститься астаксантин, який знижує ризик серцевих захворювань та зменшує появу зморшок, покращує еластичність шкіри та захищає клітини шкіри від пошкоджень.

Що стосується шкоди лосося, то її, очевидно менше. Цей продукт варто обмежувати людям, в який є хвороби нирок і подагра. Варто вживати обережно при вагітності, заборонено споживання вагітним сиру, термічно не оброблену рибу.

Лосось для дітей та вагітних

Така риба зокрема може містити ртуть. Але для дорослих ця проблема не страшна, а от для тих жінок, які планують вагітність і маленьким дітям ртуть і в маленьких кількостях не піде на користь. Лосось, як і інша  риба – алерген, тому із введенням прикорму дитині варто давати лосось обережно.

Лосось: як смачно приготувати та з чим поєднувати?

Без сумнівів, червона риба – не лише корисна, а й смачна. Вона має дуже ніжний смак. У приготуванні також доволі універсальна, адже її можна готувати на пару, варити, смажити на грилі, запікати. При приготуванні головне не робити надто тривалу обробку (зазвичай, риба готова за 5-15 хв). Якщо готувати лосось надто довго, тоді риба буде жорсткіша і менш смачна.

До того ж можна споживати і консервований лосось, який є швидким і недорогим варіантом, який забезпечує такі ж переваги для здоров’я, як і свіжа риба. Фактично, майже весь консервований лосось є диким, а не вирощеним на фермах та має чудові поживні властивості. Головне обирати варіанти консервованого лосося у власному соку (там додається лише вода і сіль), а не в олії чи соусах.

Лосось найкраще засвоюється з овочами. Один із найпростіших рецептів, як додати лосось до свого раціону – це кинути трохи запеченого, слабосолоного чи консервованого лосося в салат або гарнір із зелені та овочів.

Також лосось можна запекти в духовці або у мультиварці лише із сіллю та перцем та подати, як основну страву до будь-якого гарніру чи овочів. Перед подачею на стіл вже запечений лосось можна збризнути кількома краплями лимона, що додасть страві балансу та пікантного смаку. Також вітамін С з лимона допоможе засвоїтись вітамінам з риби.

Лосось смакує із лавашем або цільнозерновим хлібом та сиром філадельфія, чудово поєднується з авокадо, може стати додатком до макаронів або рису (в тому числі в лазаньї, паельї та подібних стравах).

З архіву або читайте також:

5 смачних гарбузових рецептів до 350 ккал

15.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті