Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Цукрозамінник стевія: все, що треба знати

Стевія – це підсолоджувач, який отримують з листя однойменної рослини. Фактично, стевія станом на сьогодні – це єдиний природній та натуральний підсолоджувач, який використовують замість цукру і який при цьому не містить калорій (на відміну від інших цукрових альтернатив – меду та різних сиропів).

Стевія: користь і шкода

Почнемо з корисних властивостей, адже їх суттєво більше. Отже, переваги які має стевія, чим корисна і кому можна споживати:

  1. Спеціалісти радять споживати її тим, хто має проблеми з вагою (надмірна чи ожиріння), особливо під час схуднення. Адже стевія – замінник цукру без калорій.
  2. Вона суттєво солодша за цукор. Відповідно, вона добре підходить для заміни цукру в будь-яких стравах і десертах для зниження їх калорійності та кількості вуглеводів.
  3. Вона абсолютно безпечна при виразці, гастриті, застої жовчі, печії, підвищеному газоутворенні і т.д., тобто, вона хороша альтернатива цукру при будь-яких проблемах з травленням, коли звичайний цукор як раз споживати не варто.
  4. Стевія – цукрозамінник, який підходить в переддіабетних станах, тобто в тих випадках, коли рівень глюкози в крові стабільно підвищений. Адже вона мінімально знижує рівень глюкози, замінює цукор в стравах, допомагає відмовитись від цукру під час схуднення (а зниження ваги тіла до рівня норми важливе для недопущення діабету).
  5. Стевія у вигляді листя корисна для роботи кишківника (завдяки олігосахаридам).
  6. Ця рослина містить флавоноїди – це антиоксиданти, які сповільнюють процеси старіння і зміцнюють стінки судин.
  7. Ефірні олії в складі мають протизапальні властивості, тому є профілактикою запальних процесів в організмі.
  8. Листя стевії містить корисні мінерали, найбільше – цинку (важливий для імунітету, краси волосся та шкіри, гормональної системи).
  9. Глікозиди в складі сушеного листя стевії нормалізують артеріальний тиск і мають легкий тонізуючий ефект.
  10. Листя стевії має легкий антибактеріальний та ранозагоювальний ефект (завдяки цинку та дубильним речовинам). Відповідно, листя рослини корисне при проблемах із слизовими органів травлення, а також для профілактики появи ерозій і загострення виразок.

Що стосується шкоди чи протипоказань, то список суттєво коротший. Стевія протипоказання має наступні:

  • наявність алергічних реакцій на листя стевії (цей вид алергії доволі рідкісний);
  • стевію слід обережно приймати при цукровому діабеті з одночасним прийомом ліків, що знижують вміст цукру в крові (адже велике споживання листя рослини може додатково знизити показник глюкози, проте при помірному споживанні замінник цукру стевія не знижує рівень глюкози, і точно не підвищує, тож при діабеті вона безпечна);
  • обережно слід споживати вагітним та в період грудного вигодовування (стевія безпечна для споживання, проте варто попередньо консультуватись з лікарем);
  • не варто давати її маленьким дітям (молодшим 3-х років).

Стевія: використання у стравах

Вона підходить для більшості страв – від напоїв (банально – в чай та каву), каш та йогуртів до випічки та десертів (різноманітних мусів, кремів, бісквітів, печива, запіканок, кексів і т.д.).

Цей цукрозамінник солодший за цукор у 8-10 разів (залежить від виробника і способу екстракції стевії), відповідно, слід враховувати це при приготуванні десертів. Варто не забувати і про те, що цукор в рецепті випічки часто потрібен для консистенції готової страви. Тому стевія підійде по смаку, але може не дати потрібну пухкість чи текстуру випічки.

Крім цього, інколи рослинний замінник цукру стевія в десертах може давати трохи специфічний, приторний (солодкавий) післясмак. Тому корисна порада – використовувати стевію з цукром або фруктами в складі рецепту (тростинний, кокосовий цукор, мед, сироп агави, фініковий чи кленовий сироп, а також банан, солодкі фрукти, фініки чи інші сухофрукти).

В якому співвідношенні має бути стевія / цукор? Тут слід шукати своє поєднання, яке буде максимально смакувати. Наприклад, можна в рецепті 80% цукру замінити стевією, а 20% лишити просто цукром або іншою корисною альтернативою з вище перелічених. Таким чином, і кількість калорій суттєво зменшиться, і для фігури буде безпечно, і смак не постраждає.

Оригінальні рецепти зі стевією

Ось кілька десертів, які чудово смакуватимуть зі стевією в складі:

  • ніжний та кремовий шоколадно-кокосовий мус, у складі якого: густий йогурт або вершковий сир, кокосова паста, какао, желатин, мед і стевія для підсолодження (або кокосове згущене молоко і стевія);
  • шоколадні вафлі з твердим сиром – солодке тісто і солоний сир дають оригінальне, але при цьому смачне поєднання, а в складі рецепту: вівсяне борошно, какао порошок, йогурт, яйце, твердий сир (наприклад, сулугуні), розпушувач і стевія;
  • цукерки чорний трюфель з ягідною присипкою – насичено шоколадні з легкою кислинкою, у складі цукерок: какао-порошок, какао-масло або вершкове, вершки, мед, стевія і ванілін, декоровані цукерки порошком сублімованих ягід (хоча підійдуть і дрібно порізані сушені, головне, щоб були з кислинкою).
З архіву або читайте також:

Чим корисні кабачки?

30.4.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті