Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Горіх пекан: користь та шкода для організму

Горіх пекан маловідомий в Україні, проте все частіше став з’являтись в продажі. Чи корисний це продукт? Чим він відрізняється від звичних нам волоських горіхів? Скільки і яких вітамінів містить цей вид горіхів? Про все це нижче.

Що таке пекан?

Візуально цей горіх нагадує волоський, але дрібніший. Переважно, його споживають в США і максимально використовують в приготуванні пирогів, тістечок, салатів і солоних страв. Крім того, що він універсальний і смачний, пекан є джерелом поживних та корисних речовин.

Пекан: користь для організму

Завдяки своїм численним поживним, антиоксидантним і протизапальним властивостям горіхи пекан є незамінним продуктом у раціоні тих, хто піклується про своє здоров’я. Ось перелік 10 найбільш цінних для організму властивостей пекану:

  1. Горіхи – відмінне джерело антиоксидантів – речовин, які борються з дією вільних радикалів і захищають серцево-судинну систему, а також мозок.
  2. Цей вид горіхів містить багато корисних жирів (в тому числі цінні омега-3), які допомагають запобігти накопиченню поганого холестерину у крові, що своєю чергою є профілактикою серцево-судинних захворювань у довгостроковій перспективі. Також жири позитивно впливають на шкіру, волосся, обмін речовин.
  3. Мідь, якої дуже багато в горіхах пекан — це профілактика анемії, користь для шкіри та зміцнення судин. Також цей мікроелемент безпосередньо пов’язаний з виробництвом еритроцитів і функціонуванням нервових клітин.
  4. Пекан – джерело вітаміну В6 і магнію. Вони допомагають захистити серцево-судинну та мозкову системи, борються зі стресом, сприяють хорошому сну та відпочинку.
  5. Горіх багатий на залізо, що відповідальне за транспортування кисню до всіх клітин та органів.
  6. Багато вітаміну А, Е і цинку міститься у горіхах пекан. Користь цих вітамінів полягає в першу чергу для краси і здоров’я шкіри та волосся, має протизапальну дію та допомагає при симптомах ПМС. Завдяки вмісту антиоксидантів, вітамінів А, Е та еллагової кислоти горіхи пекан запобігають передчасному старінню та зменшують появу зморшок. Крім того, вміст цинку в горіхах допомагає загоєнню запальних елементів на шкірі. Цинк також важливий для імунної системи і роботи мозку.
  7. Горіхи – це профілактика випадіння волосся. Амінокислота L-аргінін, якої багато в пекані, здатна посилити кровообіг, зміцнити коріння та фолікули волосся. Крім того, наявне в горіхах залізо запобігає розвитку анемії, один із ключових симптомів якої — випадіння волосся.
  8. Пекан покращує здоров’я кісток. Мінерали, що містяться в горіхах, є профілактикою втрати кісткової маси та збільшують щільність кісткової тканини.
  9. Ще одне, чим цінні горіхи пекан – користь для кишківника (завдяки високому вмісту клітковини).
  10. Горіхи допомагають підтримувати вагу, оскільки весь їхній вміст використовується організмом для обмінних процесів і вироблення енергії. Крім цього, горіхи забезпечують тривале відчуття ситості, завдяки чому значно зменшується ризик переїдання.

Які вітаміни містяться в горіхах пекан?

Цей вид горіхів містить майже 20 необхідних для організму людини вітамінів та мінералів. Якщо взяти оптимальну для перекусу порцію у 30 грамів (це 22-25 штук), то організм отримує таку кількість вітамінів та корисних речовин:

  • Калорії : 225 ккал;
  • Білки : 2,73 г;
  • Жири: 21,3 г;
  • Вуглеводи : 4.14 г;
  • Клітковина : 2,88 г;
  • Мідь: 38% від рекомендованої добової норми;
  • Вітамін (вітамін B1) і цинк: по 16%;
  • Магній: 8%;
  • Фосфор, вітаміни В5 і В6: 6%;
  • Залізо: 4%.

Горіхи пекан: протипоказання

Попри те, що горіх пекан і його користь пов’язані з рядом потенційних переваг для здоров’я, є деякі протипоказання, які слід враховувати. Перш за все, тим, у кого є алергія на горіхи, варто з обережністю вперше куштувати горіхи пекан.

Варто не забувати, що горіхи місять багато калорій (750 ккал на 100 г). Таким чином, вживання кількох порцій горіхів пекан може збільшити щоденне споживання калорій. А якщо ви не вносите інших коригувань у свій раціон або рівень активності, тоді це може вплинути на збільшення ваги. Тож тим, хто худне, їсти пекан можна, але варто зважувати свою порцію та обмежуватись 30-40 г горіхів на день.

Ще одне протипоказання є тимчасовим: на час загострення хронічних хвороб ШКТ пекан (як і інші горіхи) слід виключати з раціону і повертати вже після одужання.

Чим відрізняється пекан від волоських горіхів?

Пекан за формою ядра схожий на звичайний волоський горіх. Але є і суттєві відмінності:
Пекан трохи солодший, тому на смак більше схожий на молодий волоський горіх. Аромат сильніший у волоських горіхів, ніж у пекан. Саме тому пекан краще підходить у солоні страви, ніж грецькі.

Крім цього, плоди дерева пекан мають перевагу:

  • пекан можна зберігати довше, ніж звичайні волоські горіхи (тому, що в них більш захищена оболонка, тож повільніше окислюються жири);
  • пекан хрусткіші за волоські.
З архіву або читайте також:

Продукти, корисні для серця та судин

28.4.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті