Додаток Таблиці Калорійності Знайти

“Я занадто люблю солодке, щоб худнути” – що робити, якщо є залежність від солодощів?

Що робити, якщо ви неконтрольовано споживаєте солодке? Чи є сенс замінити солодощі корисними і чи існують ці корисні солодощі?

Перше, що тут можна сказати – питання не у схудненні. Якщо у вас бажання солодкого на рівні із залежністю; якщо ви можете з’їсти за день упаковку печива, булку і кілька шоколадок; якщо на перше місце ставите солодощі, а не здоров’я… Тоді зайва вага тут найменша проблема.

Колись прийдеться зупинитись примусово, коли організм видасть на таке “солодке життя” якесь порушення, розлад чи хворобу. Ваш вибір – чекати, коли припече, або ж зараз обмежувати кількість спожитого солодкого. Прочитали це речення? А тепер поверніться трішки назад. Бачите дієслово “обмежувати”? Ми не написали “забороняти солодке” чи “відмовитись”.

Тепер переходимо до другого нюансу. Всі, певно, чули фразу “Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти”. Дуже розумна фраза, правда ж? Але на практиці виходить таке-собі.

Їжа – це одне із задоволень. Тому якийсь відсоток задоволення можна собі лишати. І щоб худнути – не обов’язково відмовлятись від солодкого. А от обмежувати – це бажано.
Тому, якщо любите солодке – його можна собі дозволяти. Наприклад, у вас раціон на 1500 ккал. Нехай 1350-1400 будуть корисні калорії, а 100-150 на солодке чи що ви любите.

Вам смакують корисні солодощі і випічка? Чудово, їжте в міру замість звичайного солодкого. Не смакує? Ну вже, тоді просто обмежуйте погане солодке. Бо здорове харчування – це не дієта. Та й дієти чим, зазвичай, закінчуються? Об’їданням та зривом. У вас же було таке, правда? У всіх було. Тому ті 20-30 г баунті чи горішків в шоколаді цілком імовірно, що вбережуть від зривів і дадуть психологічний комфорт. А хороший психо-емоційний стан для схуднення – це потрібно.


Можна щодня вживати трішки солодощів (10% норми калорій). Можна раз в тиждень піти на каву з брауні чи бургер замість обіду (і робити собі такий перепочинок і нагороду). Можна повністю перейти на корисні солодощі і змінити свої смакові вподобання. Головне – знайти свій варіант. І свій баланс. Бо перекоси, обмеження, зациклення… Це не на користь.

І не забувайте, що схуднення – це не трагедія якась. Це смачно, цікаво і різноманітно! І це турбота про своє тіло (якщо, звісно, надмірна вага суттєва). Не драматизуйте 🙂

Які є корисні солодощі?

✅ фрукти (тут все і так зрозуміло) – кілогармами їсти не варто, а от 200-400 г – смачно і корисно;

✅ пастила без цукру і меду – на відміну від джему її сушать при невисокій температурі, тому вітаміни лишаються, клітковина теж, але і фруктового цукру немало;

домашня халва або козинаки (в складі горіхи, насіння і мед, як склеюючий компонент);

✅ десерти з бобових (квасолі, нуту), в них є клітковина і вуглеводи (наприклад, іриски з нуту або брауні з квасолі);

✅ десерти з авокадо, які містять корисні жири і волокна (наприклад, шоколадний крем з авокадо або брауні з авокадо);

✅ сухофрукти – у чистому вигляді або «десертному» (швидкі іриски з фініків, цукерки сухофруктів та горіхів тощо) – там і цукрів багато, але є і багато клітковини, вітаміни;

✅ чорний шоколад з високим вмістом какао (ми навіть писали, як обрати якісний чорний шоколад);

домашній шоколад з кокосової пасти, какао і меду;

✅ десерти з кисломолочного сиру (наприклад, чизкейк з желатином, бананом замість цукру, ягодами), запіканки;

✅ чіа або лляні пудинги (коротше кажучи, розмочене в йогурті або воді насіння), живі каші з льону з ягодами – це смачно, солодко, містить білки, хороші жири і клітковину;

✅ домашня випічка без цукру, мед (для різноманіття).

Звісно, це все вище з переліку – якщо вам смакують корисні солодощі. Якщо не хочеться, то можна їсти звичайні солодощі, головне, щоб вони були у помірній кількості.

З архіву або читайте також:

Горіх пекан: користь та шкода для організму

23.6.2021 Таблиця Калорійності Як худнути?

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті