Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Кедрові горіхи: користь і шкода, як вживати

Чим корисні кедрові горіхи? Чи мають вони протипоказання? Скільки їх можна їсти? Чи допоможуть кедрові горіхи схуднути? Про все це нижче.

Кедрові горіхи користь і шкода

Кедрові горіхи — це насправді насіння з шишок кедрової сосни. Це дерево поширене переважно у Сибіру та на Далекому Сході. Найбільшим світовим постачальником кедрових горіхів є Росія, на другому місці — Монголія та Афганістан.

Кедрові горіхи є висококалорійним продуктом — вони містять 670–690 ккал на 100 г. У них, як і в іншому насінні та горіхах, багато жирів. Це насіння на 68% складається з жирів, основну частину яких становлять поліненасичені та мононенасичені кислоти. Кількість вуглеводів зазвичай становить 13-14%, а білки можуть коливатися в межах 13–24 г на 100 г продукту. Харчових волокон у такій кількості цього насіння приблизно 3,7–4,5 г.

Кедрові горіхи багаті на корисні речовини. У 30 г міститься така кількість добової норми вітамінів і мінералів:

  • марганець — 125%;
  • фосфор — 24%;
  • магній — 21%;
  • цинк — 20%;
  • мідь — 19%;
  • вітамін Е — 18%;
  • вітамін К — 15%;
  • залізо — 12%;
  • вітамін В1 — 10%;
  • вітамін В3 — 9%.

Як вплине на організм регулярне вживання кедрових горішків? Користь, яку від них можна отримати, значна, адже вони:

  1. Залучені у вироблення енергії та обмін усіх основних речовин в організмі. При регулярній нестачі марганцю, який легко отримати з цього продукту, може виникнути аномальний метаболізм жирів і вуглеводів.
  2. Підтримують кістки у здоровому стані завдяки фосфору, марганцю, міді та вітаміну К. Марганець також допомагає запобігти дефектам хребта та порушенням росту кісток.
  3. Допомагають контролювати рівень цукру у крові. Раціон з достатньою кількістю ненасичених жирів поліпшує кількість глюкози у крові натщесерце та чутливість до інсуліну. Ненасичені жири — це основне, з чого складається кедровий горіх. Користь для регуляції цукру у крові також забезпечують білки, харчові волокна та високий вміст марганцю. Цей мінерал допомагає запобігти виникненню діабету.
  4. Позитивно впливають на серце та судини. Велика кількість ненасичених жирів зменшує поганий холестерин і підвищує хороший холестерин у крові. Це є гарною профілактикою атеросклерозу та інсульту. Магній допомагає підтримувати здоровий серцевий ритм, а фосфор — нормальне згортання крові. Вітамін Е сприяє розширенню судин, а мідь допомагає засвоєнню заліза й запобігає анемії. Вітамін К підтримує здоров’я стінок судин, а вітаміни В1 та В3 — серця.
  5. Добре впливають на здоров’я мозку, підтримують когнітивні здібності в нормальному стані, зокрема пам’ять та уважність. І запобігають дегенеративним захворюванням на кшталт деменції. Це відбувається завдяки вмісту одного типу жирних кислот омега-3, який організм має перетворити на інші два типи омега-3 — EPA та DHA.

Чи варто вживати кедрові горіхи вагітним? За відсутності протипоказань вони принесуть користь. Адже цинк сприяє нормальному розвитку плода та синтезу ДНК. Решта корисних речовин добре підтримують організм вагітної жінки: забезпечують мінералізацію кісток і зубів, підтримують здоров’я серцево-судинної та нервової систем.

Кому не можна їсти кедрові горіхи? Всім, хто має алергію. Крім цього, у деяких людей може виникати синдром «соснового рота». Він характеризується гірким або металевим присмаком у роті, який з’являється після вживання цього насіння й може зберігатися протягом 2–4 тижнів. Якщо людина з’їла кедрові горіхи в межах денної норми й у неї виник такий синдром, цей продукт доведеться виключити з раціону.

Кедрові горіхи: користь під час схуднення

Попри високу калорійність люди, які планують позбутися зайвої ваги, можуть додати це насіння до раціону. Завдяки високому вмісту ненасичених жирів, а також наявним у складі білкам і клітковині, кедрові горіхи швидко втамовують голод і підтримують відчуття ситості протягом тривалого часу. Це дозволяє не зриватися та не переїдати. Чому ще варто їх їсти?

  • харчові волокна добре впливають на травлення;
  • марганець та інші корисні речовини забезпечують нормальний метаболізм вуглеводів, жирів і амінокислот;
  • магній запобігає виникненню втоми та слабкості, натомість бере участь у виробленні енергії.

Все це дозволяє людям, які харчуються з помірним дефіцитом калорій, почуватися добре та залишатися доволі енергійними.

Скільки можна їсти кедрових горіхів та в якому вигляді?

Денна порція становить 30 г, але її варто розділити на 2-3 рази — так органам травлення буде простіше впоратися з цієї їжею. Найбільшу користь кедрові горіхи принесуть, якщо їсти їх у сушеному вигляді. Адже при смаженні та іншій термообробці вони втрачають частину корисних речовин. Це насіння має ніжний маслянистий смак і відмінно поєднується з багатьма продуктами у солоних і солодких стравах. Для прикладу:

  1. Салат з буряком і фетою — це низькокалорійна страва, але вона містить щонайменше половину денної потреби у жирах. Її можна приготувати за 10–15 хв, якщо попередньо відварити буряк.
  2. Класичний соус песто — ідеальне рішення, щоб забезпечити організм ненасиченими жирами.
  3. Салат з грейпфрутом, авокадо та чорносливом — легка в приготуванні страва з яскравим смаком. Тут багато корисних жирів, а ще присутні вуглеводи, клітковина та трохи білків.

 

Джерела:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pine-nuts

https://www.mindbodygreen.com/articles/pine-nut-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/pine-nuts-benefits

З архіву або читайте також:

10 рецептів пісних страв з високим вмістом білку

4.1.2024 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті