Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Кокосова олія: користь і шкода для організму

Кокосова олія в останні роки набула популярності. Чи дійсно цей продукт такий корисний, як про нього говорять? Яка шкода може бути від кокосової олії? В якій кількості її можна споживати і чи можна використовувати кокосову олію для запікання та смаження? Нижче є все, що потрібно знати про кокосову олію.

Як виготовляють кокосову олію і яка вона буває?

Є 2 варіанти олії, що представлена на ринку. Перший варіант – кокосова олія холодного віджиму. Користь від неї найбільша, адже вітаміни не піддаються термічній обробці. Для отримання олії спочатку кокос очищують від шкарлупи, відділяючи м’якоть. Далі її добре  подрібнюють, і після цього пресом відтискають олію. Цим методом можна витиснути лише 10-20%  олії з сировини. Тому, зазвичай, нерафінована олія першого холодного віджиму є дорожчою за інші аналоги. Вона легко твердіє при охолодженні (стає білого кольору) та, зазвичай, має позначку Virgin або Extra virgin на упаковці.

Другий варіант – гаряче пресування. Для цього м’якоть висушують в спеціальній печі, після чого з м’якоті відтискається олія. Таким методом з сировини добувається значно більше олії, ніж у варіанті холодного віджиму. Проте, користь кокосової олії гарячого віджиму менша, ніж холодного, адже частина вітамінів у складі чутливі до високих температур. На упаковках олії гарячого віджиму, зазвичай, не пишуть про метод виготовлення, зазнаючи просто Coconut oil.

Крім цього, є ще 2 категорії, на які ділиться кокосова олія:

  1. Нерафінована. Це олія в чистому вигляді, яка містить ряд корисних речовин, має добре виражений кокосовий аромат та твердіє і тане при перепаді температури (тане при температурі вище 20 градусів). Це переважно олія холодного віджиму. В такому варіанті зберігаються всі корисні властивості кокосової олії. ЇЇ можна використовувати у їжу та в косметологічних цілях. Найкраще її споживати без нагрівання (на хліб, хлібці, в холодні десерти, каші тощо). Якщо ж нагрівати, то не вище 170-177 градусів (тобто, смажити на мінімальному вогні, запікати також при відносно невисокій температурі).
  2. Рафінована кокосова олія. Цей вид олії очищують від всіх присутніх речовин, крім жирів, хімічним та механічним способом. Таким чином, утворюється прозора рідина без кокосового запаху. Такий варіант практично не містить нічого корисного. Проте, на ньому зручніше смажити і запікати, особливо якщо не потрібен аромат кокосу (наприклад, використовувати для приготування м’яса та овочів). Допустима температура: 200 градусів. Рафінована олія має позначку Refined, Pure або RBD на упаковці.

Користь і шкода кокосової олії

Цей вид олії має як плюси, так і суттєві мінуси. Переваги кокосової олії такі:

  • зручне використання і приємний смак в холодних десертах (до того ж, вона робить десерт густішим без желатину чи загущувача, адже в холоді олія твердне);
  • в олії холодного віджиму містяться деякі вітаміни: А і Е (які і відповідають за загоєння), К.
  • містить у складі лауринову кислоту, яка володіє антибактеріальними властивостями;
  • ще одна перевага, яку має кокосова олія – користь для організму під час проблем із кишківником, зокрема, олія добре впливає на травлення і загоєння слизової кишківника (якщо там є пошкодження або подразнення).

Проте, в кокосовій олії є один суттєвий мінус: кількість насичених жирних кислот. Це ті кислоти, які у надлишку негативно впливають на організм і можуть спричинити високий вміст холестерину в крові. Ці кислоти бажано обмежувати в своєму раціоні.  Їх в 100 г олії близько 80 г.

Денна норма насичених жирів, яким варто обмежуватись: до 18-20 г для жінок і до 25 г для чоловіків. Така кількість насичених жирів міститься в 25 і 30 г кокосової олії відповідно. Але слід зауважити, що доволі багато насичених кислот міститься в тваринних продуктах (маргарин і більшість магазинної солодкої випічки, вершкове масло, сало, м’ясо та птиця зі шкірочками і прожилками жиру, молоко і всі види молочних продуктів). Тож, якщо споживати і тваринні продукти, і кокосову олію – може легко утворитись надлишок насичених жирів в раціоні.

Чи має кокосова олія корисні властивості для схуднення?

Існує міф, що кокосова олія по особливому корисна для тих, хто худне. Хоча станом на зараз немає доказів і переконливих досліджень для цього твердження, тож поки це лише маркетинговий хід. Відповідно, під час схуднення і здорового харчування краще обережно і помірно споживати кокосову олію (через високий вміст насичених жирів). Тим паче, є корисніші варіанти олій, які містять менше насичених жирів і більше омега-3. Наприклад, оливкова, лляна, гарбузова, з авокадо, кунжутна, з виноградних кісточок і волоських горіхів (мова йде лише про олії холодного віджиму).

Оригінальні рецепти з кокосовою олією

Нерафінована кокосова олія найкраще смакує у звичайних або веганських десертах, наприклад, таких:

  • шоколад з кокосовою олією, какао, медом та підсолоджувачем, наприклад, стевією (дуже смачно буде з додаванням кокосової стружки та мигдалю або з сублімованими ягодами);
  • десерт з подрібненим до кремового стану кисломолочним сиром, кокосовою олією, кокосовою стружкою, медом та какао (за рахунок олії десерт вийде як чизкейк, але без желатину);
  • веганське морозиво «піна колада» (в блендері збивається заморожене кокосове молоко із замороженим ананасовим соком, кокосовою олією, кокосовим згущеним молоком, а в готове м’яке морозиво додаються шматочки ананасу);
  • корисна «карамель» для хлібців та десертів (в блендері подрібнюються очищені від шкірочок фініки, кокосове молоко, кокосова олія та дрібка солі).
З архіву або читайте також:

Продукти для укріплення суглобів: що їсти коли болять суглоби?

24.9.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті