Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості сливи

Яка користь від сливи? Кому варто їх їсти, а кому краще обмежувати сливи в своєму раціоні? Скільки цукру в сливах і чи можна їх їсти під час схуднення?

Сливи: користь і шкода

Сливи – літньо-осінній фрукт з кисло-солодким смаком. Залежно від сорту (а їх в Україні більше 40) стиглі плоди слив можуть мати зелене, жовте, помаранчеве, червоне, багряне, фіолетове, темно-синє і темно-фіолетове забарвлення.

Яка користь від сливи різних відтінків? Залежно від кольору, в шкірочках і м’якоті слив містяться та чи інша група антиоксидантів. Наприклад, у сливах жовтих, помаранчевих та червоних відтінків містяться антиоксиданти групи каротиноїдів.

Кожна група антиоксидантів відповідає за захист організму та профілактику різних захворювань. Антиоксиданти з жовто-червоних сортів захищають гостроту зору і шкіру від старіння, а користь слив фіолетових та інших темних відтінків проявляється для серцево-судинної системи та мозку.

Харчові волокна й антиоксиданти зі слив допомагають регулювати рівень цукру і холестерину в крові. Також в цих фруктах міститься більше 15 вітамінів та інших корисних елементів. В найбільшій кількості:

  • вітаміну С, який корисний для імунітету, процесів кровотворення, капілярів та шкіри;
  • калію, який надважливий для серця та нормального артеріального тиску;
  • кремнію, який незамінний для утворення колагену (компоненту, який відповідає за пружність шкіри).

Крім цього, сливи мають легкий жовчогінний ефект. Це позитивно впливає на роботу жовчного міхура і є профілактикою застою жовчі. Проте, під час гострого процесу і вже наявному порушенні відтоку жовчі краще не споживати сливи.

Подразнююча дія слив (через шкірочку і кислоти) може негативно вплинути при виразці шлунку, тож людям із гострою формою виразки краще відмовитись від цих фруктів до одужання.

Які властивості має слива для кишківника?

Для кишківника проявляється і користь, і шкода сливи. Користь – від високого вмісту харчових волокон, які допомагають кишківнику «годувати» корисну мікрофлору, забезпечують нормальну моторику і сприяють послаблюючій дії. У цих фруктах близько 2 г харчових волокон на 100 г плодів без кісточок.

Частина клітковини у сливах – це пектини. Вони м’яко очищують кишківник та виводять токсини. Також пектини захищають та відновлюють слизову, тому є хорошою профілактикою запальних процесів у кишківнику (в тому числі, профілактика загострень хронічних колітів).

Шкода проявляється у тих випадках, коли вже є загострення захворювань або первинна гостра форма. Наприклад, пошкодження слизової або ентероколіт. В такому випадку, сливи тільки погіршують ситуацію, адже містять багато фруктових кислот, можуть спричинити газоутворення, додатково подразнюють кишківник кислотами і можуть спричинити діарею.

Сливи: їх користь при схудненні

В сливах міститься від 7 до 11 г цукрів, залежить від сорту і зрілості плодів. Тому сливи можна споживати при схудненні, але краще обмежувати денну кількість фруктів до 400 г. З цієї ж причини варто обережно споживати сливи тим, хто має цукровий діабет (краще при споживанні слив контролювати рівень цукру і радитись з лікарем стосовно допустимої порції).

В сливах міститься в середньому 48 ккал на 100 г м’якоті. Це доволі низька калорійність, що позитивно позначиться на схудненні.

Ще одна позитивна властивість для схуднення, яку має слива – користь для моторики та очищення кишківника, а також для розщеплення жирів (завдяки жовчогінній дії).  Хороший метаболізм і регулярне очищення кишківника сприяє поступовому схудненню. Єдиний нюанс: не варто забувати пити багато води, адже харчові волокна працюють лише тоді, коли організм отримує достатньо води.

Оригінальні рецепти зі сливами

Сливи підходять в усі страви – випічку, салати, соуси, джеми, пастилу. Ось декілька небанальних рецептів зі сливами:

  • пряні сливи з корицею, бодяном і гвоздикою, запечені з сиром камамбер (сир запікається цілими круглими брусочками, а сливи запікають і подаються поруч);
  • соус зі слив з червоним вином, прованськими травами та часником (сливове пюре без шкірок уварюється 20-30 хвилин з вином та спеціями до стану соусу) – ідеально підходить до сирів та птиці;
  • зефір зі слив (на відміну від яблучного зефіру, сливовий дає красивий рожевий або помаранчевий колір і приємну кислинку);
  • кетчуп з зеленими сливами (на 1 кг подрібнених помідорів береться 400 г слив, додається цибуля, часник та спеції за смаком, і уварюється близько години до густої консистенції);
  • конфітюр зі слив з вином та волоськими горіхами (сливи без шкірочок запікають годину в формі разом з вином, корицею, кардамоном, цукром і агар-агаром, а вже в готовий конфітюр перед розливанням додають четвертинки волоських горіхів).
З архіву або читайте також:

Детальний гід по схудненню: все про калорії, активність, продукти

15.8.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Чим корисні мідії? Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Повна стаття 19.11.2021 0

Насіння амаранту: користь і шкода Насіння амаранту: користь і шкода

Амарант (українська назва щириця звичайна) – це вид злаків, який містить дуже цінний для організму склад. Які вітаміни містяться в амаранті? Як готувати цю крупу і з чим їсти? Чи має амарант протипоказання, а кому навпаки дуже рекомендовано включити цю крупу в раціон?

Повна стаття 19.11.2021 0