Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості та рецепт горіхового молока

Чи є якась користь в рослинному молоці з горіхів? Як зробити горіхове молоко в домашніх умовах? З яких горіхів можна отримати найкорисніший напій? Яка калорійність такого рослинного напою і з яких горіхів молоко виходить найсмачніше? Відповіді на всі питання – нижче.

Горіхове молоко: користь і шкода

Рослинне молоко з усіх видів горіхів та насіння має низку переваг:

  • не містить холестерину, тому його можна споживати тим, хто має проблеми зі здоров’ям серцево-судинної системи і завищений показник холестерину в крові;
  • не містить лактозу, тому його можна спокійно споживати тим, хто має повну або часткову непереносимість лактози;
  • воно містить менше жирів та калорій, ніж горіхи, але при цьому містить ряд корисних вітамінів з них, тож ідеально підійде тим, хто на шляху до зниження ваги.

Які вітаміни містить горіхове молоко? Залежно від сировини, яка використана для молока, такий напій містить у собі:

  • вітаміни групи В (крім В12), які корисні для нервової системи та обміну речовин;
  • магній, важливий для нервової системи, боротьби зі стресами та м’язів;
  • рослинне залізо (хороше джерело заліза для веганів);
  • фосфор, що важливий для кісток та зубів (також підійде тим, хто має веганське харчування, адже більшість інших джерел фосфору – це продукти тваринного походження).

Чи має горіхове молоко шкідливі властивості? Фактично – ні. Корисніший варіант – це вживати в їжу горіхи, а не молоко, адже в них максимум вітамінів і не втрачається клітковина. Але якщо горіхи є в раціоні, то рослинне молоко – це чудовий продукт для того, щоб урізноманітнити раціон і як альтернатива коров’ячому молоку.

Горіхове молоко: рецепт

Рецепт рослинного напою універсальний для всіх видів горіхів: потрібно взяти 1 склянку не обсмажених горіхів і 4 склянки води. Для більш насиченого смаку та аромату пропорція може бути 1:3 відповідно. Далі етапи приготування такі:

  1. Горіхи замочити на 8 годин (для волоських горіхів і кеш’ю можна менше часу – 4 години, а для мигдалю – від 8 до 12 годин).
  2. Воду після замочування злити.
  3. Скласти горіхи в чашу блендера. Залити потрібною кількістю води (можна половиною води, якщо не вміщається, і потім рештою води розбавити напій).
  4. Подрібнювати все разом декілька хвилин. Рідина має набути світлого кольору.
  5. Процідити напій через марлю або спеціальний мішечок від залишків горіхів.

Найсмачніше горіхове молоко виходить з м’якоті кокосу, лісового горіха (фундука), волоських горіхів. За бажанням в молоко можна додати декілька фініків (подрібнювати разом з горіхами) або трішки меду, щоб воно отримало злегка солодкий смак.

Готувати молоко можна і з насіння, наприклад, з маку, кунжуту, соняшникового насіння. Такі варіанти напою міститимуть багато рослинного кальцію.

Зберігати молоко варто в холодильнику, переливши у скляну пляшку з кришкою. Термін зберігання: 4-7 днів.

Як використати жмих після приготування горіхового молока?

Жмих, який залишається після проціджування горіхового молока, дуже корисний. Він містить частину вітамінів з горіхів, а також дуже багато харчових волокон. Є як мінімум 7 варіантів, як можна використати такі залишки сировини:

  • додати у будь-яку кашу;
  • додати у смузі, йогурт чи інший кисломолочний напій, а також у лляну кашу;
  • приготувати з нього корисні цукерки з сухофруктами (жмих подрібнити в блендері з фініками / родзинками / курагою або іншими сухофруктами, додати какао або кокосову стружку за бажанням і надати форму кульок);
  • додати у корисну випічку (печиво, кекси, булочки, хліб);
  • приготувати на жмиху оладки (можна з додаванням фруктів: банану, ягід або яблук);
  • зробити халву (додавши до жмиху насіння, горіхи та мед);
  • приготувати горіховий соус (подрібнити, додавши зелень, трохи олії, часнику та спецій).

Як споживати горіхове молоко?

Воно використовується так само, як і коров’яче молоко. Але є декілька варіантів страв, у які те чи інше горіхове молоко підходить найкраще. Наприклад, в таких комбінаціях:

  • для чаю та кави найкраще підходить молоко з волоських горіхів, мигдалеве, кокосове і з фундука;
  • для приготування холодних десертів, а також домашнього веганського йогурту найкраще підходить молоко з кокоса чи кеш’ю (ці види рослинного молока містять більше жирів у порівнянні з іншими видами, тому надають десертам та йогурту ніжний смак і роблять їх густими);
  • для каш, випічки та смузі підходить будь-яке молоко з горіхів;
  • для солодкої випічки найкраще підійде фундукове і кокосове молоко, бо воно має приємний аромат, який надає випічці;
  • для солоної випічки та оладок краще брати нейтральні варіанти горіхового молока, наприклад, з кеш’ю. 
З архіву або читайте також:

Як приготувати сочевицю з максимальною користю для здоров’я?

24.9.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті