Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Користь бананів: ТОП причин їсти банани регулярно

Чи корисно їсти банани? Чи мають вони протипоказання та обмеження за кількістю споживання у раціоні? Які вітаміни та корисні речовини вони містять? Чи можна вживати банани під час схуднення? Відповіді на ці запитання та смачні рецепти з бананами — нижче.

Банани: користь і шкода

Ці фрукти містять вітаміни, мінерали, клітковину та вуглеводи. Водночас у них немає холестерину та практично відсутні жири. Чим корисний банан для організму?

  1. Покращує травлення. Фрукт середнього розміру містить 2-3 г клітковини, що становить 10–12% добової потреби. Розчинні харчові волокна добре засвоюються, не подразнюючи слизову оболонку шлунку. Вони допомагають регулювати рівень цукру та зменшують холестерин у крові. Нерозчинні волокна позитивно впливають на роботу кишківника, збільшуючи у ньому кількість корисних бактерій.
  2. Знижує ризик серцево-судинних захворювань. Один банан містить 0,42 г калію, що становить 10–12% денної норми калію. Високий вміст цього мінералу та мала кількість натрію допомагають запобігти високому артеріальному тиску. Вітамін В6 знижує ймовірність виникнення інфарктів та інсультів.
  3. Позитивно впливає на стан кісток і суглобів. Фрукт вагою 100 г містить лише 12 мг кальцію, але фруктоолігосахариди у складі банана сприяють засвоєнню кальцію та магнію. Марганець захищає від виникнення остеопорозу та пошкодження клітин вільними радикалами.
  4. Марганець і вітамін С стимулюють вироблення колагену, який потрібен шкірі та суглобам.
  5. Допомагає наростити м’язи та відновити їх після навантаження. Під час інтенсивних тренувань разом з потом людина втрачає калій та магній. Це може спричинити біль у м’язах. Користь банану, з’їденого відразу після тренування, у тому, що організм отримує ці мінерали. Вуглеводи, які містяться у фрукті, швидко поповнюють запаси енергії. Тому банани — гарний вибір для спортсменів і людей, які ведуть активний спосіб життя.
  6. Корисні властивості бананів ще й у тому, що у 100 г міститься 18–22% від денної норми вітаміну В6. Він необхідний для обміну та засвоєння корисних речовин, здоров’я шкіри, м’язів, очей, кровоносної та нервової систем.
  7. Сприяє нормальному функціонуванню нирок. Калій підтримує нирки у належному стані, допомагає зменшити артеріальний тиск і уповільнити розвиток хронічних хвороб нирок на ранній стадії.

Чи є шкідливі властивості бананів? Оскільки ці фрукти багаті на крохмаль і цукор, їхнє надмірне споживання може призвести до підвищення цукру в крові. Тому варто обмежитися 1-2 штуками на день. Особливо ретельно слід дотримуватися цієї рекомендації людям з цукровим діабетом. Їм також варто надавати перевагу зеленим, а не повністю стиглим фруктам. Причиною повністю виключити банани з раціону може бути алергія на них. Інші негативні впливи на здоров’я наразі невідомі.

Які банани корисні: жовті чи зелені?

Для поліпшення роботи кишково-шлункового тракту варто вживати і стиглі, і зелені банани. Чому так? Стиглі містять м’яку клітковину, яка легко засвоюється навіть при деяких хворобах шлунка.

Зелені банани завдяки нерозчинним волокнам довше зберігають відчуття ситості. До того ж вони містять значно менше вуглеводів і зазвичай доволі терпкі на смак. Іноді вони навіть гіркуваті. Тому їх часто комбінують з іншими продуктами: м’ясом, болгарським перцем, цибулею, часником, імбиром. Зелені банани можна їсти сирими, але частіше їх готують — варять, запікають, смажать на грилі, піддають обробці паром. Їх добре доповнюють індійські спеції, куркума, кмин і гірчиця.

Банан: користь і шкода для схуднення

Властивості банана сприяють зниженню ваги за умови помірного вживання — 4-7 штук на тиждень. Цей фрукт стимулює травлення та метаболізм жирів. Банани є поживною їжею, здатною зменшити відчуття голоду. Особливо це стосується зелених фруктів з нерозчинними волокнами. Обидва типи клітковини сповільнюють всмоктування цукру, що дає змогу уникнути різких стрибків у людей, які не мають діабету.

Користь бананів для схуднення у тому, що вони дають відчуття ситості та водночас містять помірну кількість калорій. Їх регулярне вживання допомагає контролювати апетит. Комбінація бананів з продуктами, багатими на білок, посилює цей ефект.

Рецепти смачних страв і десертів з бананом

Якщо хочеться урізноманітнити своє меню, в пригоді стануть ці рецепти:

  1. Бананові вафлі — варіант низькокалорійного та поживного сніданку, який швидко готується.
  2. Бананово-арахісовий десерт — смачний перекус без цукру та з високим вмістом корисних ненасичених жирів. За умови дотримання оригінального рецепта — не містить лактози. Тут відмінно проявляється користь банана, адже без термічної обробки він максимально зберігає всі корисні властивості. В рецепті завдяки банану вдається уникнути додавання звичайного білого цукру. Поєднання банана і арахісової пасти забезпечить тривалу відсутність голоду.
  3. Банановий кекс без глютену — дієтична випічка без цукру та пшеничного борошна.
  4. Суфле банан-малина — корисний холодний десерт зі свіжих ягід і фруктів, який насичує та освіжає.
  5. Бананове печиво — не містить цукру та яєць. Це печиво легко приготувати навіть разом з дитиною.

 

З архіву або читайте також:

Як харчуватись на зимові свята?

24.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті