Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Користь та шкода лляної олії

Яка користь олії з насіння льону та чи є в неї протипоказання? Як правильно її обрати при купівлі, зберігати та споживати? Чи корисна олія для схуднення і для яких рецептів та страв вона підходить?

Лляна олія: користь і шкода

Перше, що слід зауважити – користь має лише нерафінована олія першого віджиму (або ж сиродавлена). Олія з льону має такі позитивні для організму властивості:

  1. Поліненасичені омега-3, омега-6 та омега-9 жирні кислоти у співвідношенні 60/20/10%. Це оптимальне для здоров’я співвідношення. Загалом, омега-6 та омега-9 містяться у багатьох рослинних оліях, проте, у надмірній кількості вони шкідливі. В лляній олії вони в помірній кількості, тому не шкодять. А омега-3 – це саме те, чим корисна лляна олія і найбільш цінна, адже вона підходить всім як рослинне джерело цієї жирної кислоти. Особливо тим, хто не вживає риби або на вегетаріанській чи веганській дієті.
  2. В ній високий вміст вітаміну Е. Цей вітамін є потужним антиоксидантом, важливим для красивої шкіри. Він підтримує еластичність шкіри, сприяє загоєнню та її відновленню (наприклад, після висипань). Також вітамін Е важливий для пружності шкіри та сповільнення процесів старіння.
  3. Ще одне, чим корисна олія з льону – нормальне функціонування гормональної системи, особливо жінок, адже вітамін Е бере участь у виробленні організмом гормонів.
  4. Лляна олія корисна для нервової системи та мозку, адже омега-3 кислоти потрібні для утворення оболонок нейронів.
  5. Доведеною є користь лляної олії для нормалізації рівня холестерину в крові, а це в свою чергу є профілактикою атеросклерозу та проблем із судинами та серцем.
  6. Олія позитивно впливає на моторику травлення та очищення кишківника.

Що стосується шкоди, то протипоказань не так і багато. Зокрема, не принесе олія льону користь тим, хто має загострення хворіб жовчного міхура (в тому числі каміння) та проблеми з підшлунковою залозою. Також не слід споживати її при загостренні холециститу, панкреатиту, захворюваннях печінки. При вагітності обов’язково слід консультуватись з лікарем стосовно того, чи можна споживати цей вид олії (через жовчогінні властивості).

Як обрати лляну олію

Важливо, обираючи, враховувати такі фактори:

  • обирати лише олію в темній та скляній тарі: слід робити це тому, що олія при світлі швидко окислюється;
  • варто купувати найсвіжішу по даті олію;
  • відкриту пляшку слід зберігати в темному прохолодному місці не більше 3-4 тижнів (щоб збереглись усі корисні властивості лляної олії), тому обирати об’єм пляшки слід спираючись на цей короткий термін споживання;
  • варто дивитись на склад: має бути написано 100% лляна олія першого / холодного віджиму.

Яка користь лляної олії під час схуднення?

Вона позитивно впливає на роботу кишківника та стан слизової, що в свою чергу сприяє регулярному очищенню організму. Крім цього, корисні жирні кислоти добре впливають на обмін речовин, особливо на ліпідний обмін, і на засвоєння жиророзчинних вітамінів. Корисні жири також важливі для гормонів, а їх нормальний рівень необхідний для корекції ваги.

Як вживати лляну олію правильно?

Перше і ключове – не слід термічно обробляти олію. Корисні речовини з неї окислюються та розпадаються під дією високих температур. Тому все те, чим корисна олія з льону, стосується лише сирого продукту.

Відповідно, оптимальним варіантом буде додавати олію в салати, до теплих каш чи приготовлених овочів, а також в овочеві смузі чи соуси без термообробки (щоб краще засвоїлись жиророзчинні вітаміни з них). Також лляну олію можна додати в хумус, теплі крем-супи, паштети (які не запікаються) і навіть в десерти, наприклад, в домашню халву.

Рецепти з лляною олією

Цей вид олії практично не має смаку та запаху. Тому він ідеально підійде для будь-яких рецептів. Наприклад, в таких поєднаннях:

  1. Картопля, зварена зі шкіркою, заправлена сумішшю з бринзи, зеленої цибулі та лляної олії.
  2. Намазка на хліб з відвареної на курячому чи овочевому бульйоні червоної сочевиці, підсмаженої цибулі та печериць (в уже готову страву додається олія).
  3. У смузі з буряка, моркви, яблука та селери.
  4. Салат з червоної капусти (або буряка) і фети, заправлений лляною олією, лимонним соком, медом та волоськими горіхами.
  5. Теплий салат з броколі, апельсином, солодкою цибулею, червоним солодким перцем і петрушкою, заправлений зерновою гірчицею і лляною олією.
З архіву або читайте також:

Як організувати здорове харчування на невеликий бюджет?

21.3.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Тростинний цукор: користь та види Тростинний цукор: користь та види

Тростинний цукор – це натуральний продукт, що виробляється зі спеціальної рослини – цукрової тростини, а точніше з її соку. Цей вид цукру має легкий приємний карамельний присмак і коричневий колір різних відтінків (залежно від виду).

Повна стаття 5.4.2021 0

Корисні властивості гарбузової олії Корисні властивості гарбузової олії

Чим корисна гарбузова олія? Як її правильно споживати, щоб олія справді принесла користь? Чи є протипоказання до вживання цієї рослинної олії та як її правильно зберігати, щоб вона не принесла шкоди?

Повна стаття 25.3.2021 0