Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Користь та шкода лляної олії

Яка користь олії з насіння льону та чи є в неї протипоказання? Як правильно її обрати при купівлі, зберігати та споживати? Чи корисна олія для схуднення і для яких рецептів та страв вона підходить?

Лляна олія: користь і шкода

Перше, що слід зауважити – користь має лише нерафінована олія першого віджиму (або ж сиродавлена). Олія з льону має такі позитивні для організму властивості:

  1. Поліненасичені омега-3, омега-6 та омега-9 жирні кислоти у співвідношенні 60/20/10%. Це оптимальне для здоров’я співвідношення. Загалом, омега-6 та омега-9 містяться у багатьох рослинних оліях, проте, у надмірній кількості вони шкідливі. В лляній олії вони в помірній кількості, тому не шкодять. А омега-3 – це саме те, чим корисна лляна олія і найбільш цінна, адже вона підходить всім як рослинне джерело цієї жирної кислоти. Особливо тим, хто не вживає риби або на вегетаріанській чи веганській дієті.
  2. В ній високий вміст вітаміну Е. Цей вітамін є потужним антиоксидантом, важливим для красивої шкіри. Він підтримує еластичність шкіри, сприяє загоєнню та її відновленню (наприклад, після висипань). Також вітамін Е важливий для пружності шкіри та сповільнення процесів старіння.
  3. Ще одне, чим корисна олія з льону – нормальне функціонування гормональної системи, особливо жінок, адже вітамін Е бере участь у виробленні організмом гормонів.
  4. Лляна олія корисна для нервової системи та мозку, адже омега-3 кислоти потрібні для утворення оболонок нейронів.
  5. Доведеною є користь лляної олії для нормалізації рівня холестерину в крові, а це своєю чергою є профілактикою атеросклерозу та проблем із судинами та серцем.
  6. Олія позитивно впливає на моторику травлення та очищення кишківника.

Що стосується шкоди, то протипоказань не так і багато. Зокрема, не принесе олія льону користь тим, хто має загострення хвороб жовчного міхура (в тому числі каміння) та проблеми з підшлунковою залозою. Також не слід споживати її при загостренні холециститу, панкреатиту, захворюваннях печінки. При вагітності обов’язково слід консультуватись з лікарем стосовно того, чи можна споживати цей вид олії (через жовчогінні властивості).

Як обрати лляну олію

Важливо, обираючи, враховувати такі фактори:

  • обирати лише олію в темній та скляній тарі: слід робити це тому, що олія при світлі швидко окислюється;
  • варто купувати найсвіжішу по даті олію;
  • відкриту пляшку слід зберігати в темному прохолодному місці не більше 3-4 тижнів (щоб збереглись усі корисні властивості лляної олії), тому обирати об’єм пляшки слід спираючись на цей короткий термін споживання;
  • варто дивитись на склад: має бути написано 100% лляна олія першого / холодного віджиму.

Яка користь лляної олії під час схуднення?

Вона позитивно впливає на роботу кишківника та стан слизової, що своєю чергою сприяє регулярному очищенню організму. Крім цього, корисні жирні кислоти добре впливають на обмін речовин, особливо на ліпідний обмін, і на засвоєння жиророзчинних вітамінів. Корисні жири також важливі для гормонів, а їх нормальний рівень необхідний для корекції ваги.

Як вживати лляну олію правильно?

Перше і ключове – не слід термічно обробляти олію. Корисні речовини з неї окислюються та розпадаються під дією високих температур. Тому все те, чим корисна олія з льону, стосується лише сирого продукту.

Відповідно, оптимальним варіантом буде додавати олію в салати, до теплих каш чи приготовлених овочів, а також в овочеві смузі чи соуси без термообробки (щоб краще засвоїлись жиророзчинні вітаміни з них). Також лляну олію можна додати в хумус, теплі крем-супи, паштети (які не запікаються) і навіть в десерти, наприклад, в домашню халву.

Рецепти з лляною олією

Цей вид олії практично не має смаку та запаху. Тому він ідеально підійде для будь-яких рецептів. Наприклад, в таких поєднаннях:

  1. Картопля, зварена зі шкіркою, заправлена сумішшю з бринзи, зеленої цибулі та лляної олії.
  2. Намазка на хліб з відвареної на курячому чи овочевому бульйоні червоної сочевиці, підсмаженої цибулі та печериць (в уже готову страву додається олія).
  3. У смузі з буряка, моркви, яблука та селери.
  4. Салат з червоної капусти (або буряка) і фети, заправлений лляною олією, лимонним соком, медом та волоськими горіхами.
  5. Теплий салат з броколі, апельсином, солодкою цибулею, червоним солодким перцем і петрушкою, заправлений зерновою гірчицею і лляною олією.
З архіву або читайте також:

Як менше їсти: що робити щоб зменшити порцію їжі?

21.3.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті