Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Базилік: користь і шкода для організму

Чи справді базилік корисний? Навіщо додавати його у страви? Як він впливає на організм? Чи варто його їсти під час схуднення? Які страви крім салатів можна з ним приготувати? Про все це нижче.

Базилік: корисні властивості

Базилік — ароматна рослина, яка використовується в кулінарії. Листя базиліку багате на вітаміни та макроелементи. Існує кілька десятків сортів, кожен з яких додає стравам смаку, а організму — користь. У нас найбільш поширеними є зелений та фіолетовий базилік. Зелений найчастіше додають у салати та піцу, а фіолетовий — у м’ясні страви. Базилік добре поєднується з десертами, а приготований з нього лимонад відмінно освіжає та втамовує спрагу. Як і всі трави, він є низькокалорійним — у 100 г міститься лише 22 калорії, 1,6 г клітковини, мало білків, жирів і вуглеводів. Оскільки мало хто з’їсть багато цієї рослини за раз, то нижче частка від денної норми речовин, які містяться у 10 г:

  • вітамін К — 39,5% денної норми;
  • марганець — 5,5%;
  • вітамін А — 3,3%;
  • залізо — 2,4%;
  • вітамін С — 2,2%;
  • мідь — 1,9%;
  • кальцій та магній — по 1,8%;
  • фолієва кислота — 1,7%;
  • вітамін В6 — 1,2%;
  • цинк і фосфор — трохи менш як 1%.

У невеликій кількості також присутні калій, ніацин, рибофлавін, вітамін Е, пантотенова кислота, тіамін та холін. Цінність базиліку в тому, що навіть невелика його кількість постачає організм багатьма корисними речовинами. Приміром, якщо з’їсти лише 25 г, це повністю забезпечить потребу у вітаміні К. На що впливає цей жиророзчинний вітамін?

  1. Він залучений у синтез 4 з 13 білків, які відповідають за згортання крові та зупинку кровотечі.
  2. Допомагає виробляти білки, які беруть участь у створенні та відновленні здорової кісткової тканини. У людей, які щодня отримують достатню кількість вітаміну К, вища щільність кісток і вдвічі нижчий ризик перелому стегна. Звісно, це спрацює лише за умови, що організм має вдосталь кальцію, фосфору, вітаміну D та магнію.
  3. Сприяє здоров’ю серця, оскільки залучений у виробництві білків, які запобігають кальцифікації артерій серця та атеросклерозу. Це зменшує ризик інсульту, інфаркту міокарда та інших серцевих захворювань.

У страви найкраще додавати свіжий базилік. Користь від нього буде вищою, адже на відміну від вареного чи тушкованого, листя без термічної обробки зберігає всі вітаміни. А що робить марганець?

  1. Бере участь в обміні вуглеводів, амінокислот і холестерину.
  2. Разом з іншими мінералами допомагає підтримувати нормальну щільність кісток, що особливо важливо для людей похилого віку.
  3. Залучений у виробництві інсуліну, тож допомагає підтримувати нормальний рівень цукру у крові.
  4. Бере участь у виробленні тироксину — гормону, який необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози. Тироксин відповідає за нормальний апетит, обмін речовин та ефективність роботи внутрішніх органів.
  5. З його допомогою синтезується амінокислота пролін, яка потрібна для вироблення колагену. Завдяки цьому рани швидше загоюються.
  6. Є складовою супероксиддисмутази — одного з найважливіших антиоксидантів, який захищає клітини від ушкоджень, запобігає хронічним запальним процесам і сповільнює старіння організму.

Чи може завдати базилік шкоди? Він є цілком безпечним, тож його можна додавати у раціон без вагань. Виняток — люди, які приймають препарати для розрідження крові. Значна кількість вітаміну К може зменшити дію таких препаратів, тому стосовно вживання базиліка варто порадитися з лікарем.

Базилік: чим корисний під час схуднення

Худнути має бути смачно, а базилік майже не містить калорій та водночас додає стравам виразного аромату та смаку. Його листя точно не стане на заваді зменшенню ваги та може трохи сприяти цьому. Марганець у його складі впливає на обмін речовин і нормалізацію рівня цукру. Завдяки цьому менша ймовірність різкого падіння цукру у крові, яке є частою причиною переїдання.

Що приготувати з базиліком?

Найкраще їсти базилік свіжим чи сушеним. У гарячі страви варто додавати його перед подачею на стіл. А сушене листя варто зберігати у закритих ємностях цілим, не подрібнюючи, — так воно краще зберігає ефірні олії та смак. Ось кілька перевірених рецептів:

З архіву або читайте також:

Харчування в піст: на що звертати увагу?

11.10.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті