Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Морква: корисні властивості та шкода для організму при надмірному вживанні

Якими корисними властивостями володіє морква? Скільки цукру в моркві та які вона має протипоказання до споживання? Як смачно та оригінально можна подати моркву? Про все це нижче.

Морква: користь та вміст вітамінів

Ось 5 переконливих причин споживати моркву практично щодня:

  1. У 100 г моркви міститься 100% денної потреби у вітаміні А. Звісно, відсоток засвоєння може відрізнятись (це залежить від здоров’я і роботи органів травлення). Варена морква теж підходить для споживання задля вітаміну А, адже відносно термічно стійкий.
  2. Найбільше, чим корисна морква: здоров’я шкіри. Споживання достатньої кількості вітаміну А є профілактикою лущення шкіри та загострення шкірних захворювань, в тому числі тих, що неможливо повністю вилікувати і які проявляються періодично (зокрема, поширені атопічний і себорейний дерматит). Також корисна морква для волосся та шкіри голови, адже є профілактикою появи лупи та надмірної жирності волосся, яке з цим часто пов’язане. А ще моркві міститься від 5 до 13% денної потреби у вітамінів групи В, які теж важливі для здоров’я шкіри.
  3. Бета-каротин і лютеїн з моркви (а їх там теж майже денна норма в 100 г), а також вітамін А позитивно впливають на очі. Особливо це стосується на час загоєння після травмування сітківки або інших частин ока, а також як профілактика зниження гостроти зору.
  4. Науковцями доведена користь моркви для загального здоров’я травної системи та всмоктування більшості вітамінів. Вітамін А у складі моркви впливає на цілісність та здоров’я слизових оболонок, а це є профілактикою запалення слизових, загострення гастриту, виразки, колітів, хвороб жовчного міхура та підшлункової (особливо, якщо вони у хронічній формі), а також профілактикою дефіцитів інших вітамінів через недостатнє засвоєння кишківником.
  5. В моркві багато клітковини, а вона позитивно впливає як на очищення кишківника, так і на його мікрофлору. А в комплексі з вітаміном А морква має бути регулярно в раціоні тих, хто має хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту.

Чим корисна сира морква?

Немає особливої різниці, яку моркву їсти. Більшість вітамінів, що містяться у складі цього коренеплоду є термічно стійкими. Єдиний вітамін з моркви, який суттєво втрачається при варінні — вітамін С. Проте, його легко можна отримати з фруктів та ягід (і загалом дефіцит вітаміну С при здоровому харчуванні зустрічається доволі рідко).

Перевага сирої моркви — менша кількість цукрів і нижчий глікемічний індекс. Тож при цукровому діабеті краще надавати перевагу овочу в сирому вигляді. В сирій моркві міститься близько 3.5 г цукрів на 100 г (у вареному — близько 4.5 г).

Чим корисна варена морква?

Термічно оброблений коренеплід варто вживати під час загострення виразкової хвороби шлунку, ентериту та гастриту. Це стосується саме періоду загострення (близько 7-10 днів), на цей час від сирої моркви та соку з неї треба повністю відмовитись. Зате морква у вареному вигляді дуже рекомендована і дієва під час цих хвороб для пришвидшення загоювання запальних процесів слизових оболонок. Тож раціон на період одужання обов’язково має включати варену моркву, бажано у поєднанні з жирами (наприклад, салат з вареної моркви, буряка та оливкової олії).

Що буде, якщо їсти багато моркви?

Чи можливе передозування вітаміном А? Так, передозування вітаміном можливе та навіть небезпечне. Проте, щоб отримати передозування, слід з’їсти кілька кілограмів моркви за один раз. Якщо відбувається регулярне надмірне вживання моркви, то також можливе забарвлення шкіри у жовтий відтінок. Проте цей ефект минає самостійно. В будь-якому разі, задля безпеки не варто зловживати морквою і споживати понад 300 г на день, адже надлишок вітаміну А негативно впливає на печінку.

Також не варто споживати дуже багато моркви вагітним, слід їсти ці овочі дозовано, бо надлишок ретиноїдів з моркви (особливо регулярний надлишок) може негативно вплинути на здоров’я дитини.

Оригінальні рецепти з морквою:

  1. Морквяний хумус — смачний і яскравий варіант простої страви з бобових. В складі є оливкова олія, тож вітамін А засвоїться максимально.
  2. Морквяне печиво без цукру і яєць — пісний (веганський) десерт, який солодкий завдяки моркві та фінікам. Десерт чудов підійде дітям, а також тим хто худне або тримає вагу.
  3. Корисний печінковий торт — містить багато печінки та моркви. Обидва ці продукти рекордсмени по вмісту вітаміну А. Морква в рецепті збалансовує смак печінки та робить страву більш ніжною. Проте їсти таку страву слід помірно (близько 150-200 г на день).
З архіву або читайте також:

Кава без кофеїну: чи корисно пити безкофеїнову каву?

19.7.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті