Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Рукола: чим корисна та як правильно їсти руколу?

Чи справді ароматна і популярна зелень руколи така корисна і чим саме? Чим вона корисна для тих, хто стежить за вагою? Як і з чим вона смачно поєднується? Про це дізнаєтесь нижче.

Рукола: користь та властивості

Рукола – це рослина із сімейства хрестоцвітих. Це одне сімейство броколі та брюссельської капусти. Листя руколи містять багато поживних речовин, включаючи бета-каротин, вітамін С, фолієву кислоту та магній. До всього цього – зелень має приємний пряний смак і вона може смачно доповнити більшість страв у здоровому раціоні.

Основні переваги, де користь руколи найбільш відчутна:

  1. Має жовчогінну дію. Тому невелика порція руколи до жирної страви (наприклад, до яєць із жовтками, м’яса, риби) – це відмінна профілактика застою жовчі.
  2. Профілактика остеопорозу та міцні кістки. Рукола містить кілька важливих поживних речовин для здоров’я кісток, зокрема кальцій і вітамін К. Завдяки вмісту цього вітаміну рукола покращує здоров’я кісток та сприяє засвоєння кальцію.
  3. Профілактика цукрового діабету. Декілька оглядових досліджень показали, що вживання таких зелених рослин, як рукола, знижує ризик розвитку діабету 2-го типу. Оскільки, листя руколи містять антиоксидант, який може бути особливо корисним людям з діабетом – альфаліпоєву кислоту. Ця сполука сприяє зниженню рівня глюкози. А також підвищує чутливість до інсуліну.
  4. Ще один бонус, який має салат рукола — користь під час схуднення і для підтримки оптимальної ваги. Адже зелень і пряні продукти позитивно впливають на метаболізм, мають багато клітковини та мінімум калорій.
  5. Підтримка здоров’я серця. Огляд кількох досліджень, де вивчали вплив зеленого листя і хрестоцвітих рослин (до яких власне і належить рукола), виявив, що люди, які споживали більше цих овочів мають зниження частоти серцево-судинних захворювань майже на 16%.

Шкода руколи

  1. Негативний вплив при надлишку в раціоні. Як і будь-який корисний продукт, рукола має свою побічну дію. При всій корисності цього продукту, все ж треба знати міру в споживанні зелені. Велика кількість руколи, спожита за один раз, може подразнити слизову шлунку і кишківника через пряні властивості. Також рукола може спричинити печію.
  2. Помірно слід споживати цю зелень, якщо є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту і сечовидільної системи. При загостренні хвороб пряна зелень виключаються до повного одужання.
  3. Взаємодія з ліками. Якщо прописані до споживання засоби для розрідження крові, наприклад, кумадін (варфарин), тоді важливо, щоб споживання продуктів із високим вмістом вітаміну К було помірковане. Оскільки вітамін К взаємодіє з цими ліками. А в руколі вміст вітаміну дуже високий. Тому перш ніж додавати руколу до свого раціону, варто обговорити це зі своїм лікарем.

З чим поєднати руколу?

Нижче наведемо кілька простих способів, як додати її до раціону смачно та з мінімальною затратою часу. Варто зазначити, що рукола без термічної обробки – найздоровіший і найпростіший варіант вживання. Приклади, з чим поєднати руколу:

  • основа під салати;
  • соуси із руколи або як доповнення до салатних заправок;
  • замість салату в бутербродах, сендвічах та лавашах;
  • додаток в омлет або несолодкий смузі;
  • доповнення до гарніру: картоплі, макаронів, круп, пасти тощо;
  • начинка для корисної піци.
З архіву або читайте також:

Які продукти знижують цукор у крові?

16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті